به گزارش خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو» در متن پیش رو به گفتو گو با حسین بکتاش ساری، رئیس جهاد دانشگاهی واحد علامه طباطبائی و نیز رئیس بنیاد امام سجاد(ع) پرداخته و از چند و چون، روند و اهداف تشکیل بنیاد امام سجاد (ع) جویا شدیم که در ذیل به تفصیل میآید.
«خبرگزاری دانشجو»- از اهداف تشکیل این موسسه برای خوانندگان ما بگویید؟
حجت الاسلام ساری: این فکر از حدود 1 یا 2 ماه پیش به ذهن ما رسید تا بتوان در جهت ارائه افکار نورانی اهل بیت(ع) و به روزرسانی و فرآیند اجرایی شدن آن در جامعه یک حرکت اساسی انجام داد. کارهای اهل بیتی و قرآنی در پژوهش و نگارش، در نظام جمهوری اسلامی بسیار انجام شده است، اما کارهایی که در بطن زندگی مردم به صورت محسوس رخنه کرده باشد نداشتیم. به قاعده پژوهشی و نه اجرایی و عملیاتی کارهایی انجام شده است.
چرا از امام سجاد درس بگیریم؟
اهل بیت(ع) خصوصا امام سجاد(ع) در معیشت و نوع زندگی مردم نکاتی دارند (همان سبک زندگی مدنظر مقام معظم رهبری). باید از اندیشه های ناب امام سجاد (ع) خاصه و عامه از اهل بیت و قرآن درس بگیریم، به نحوی که بفهمیم امام سجاد سال 1392 با این مشکلات چطور در جامعه زندگی میکرد. با توجه به این رویکرد در این امر قدم گذاشتیم.
سعی کردیم مرکزی داشته باشیم که به طور خاص پیرامون امام سجاد(ع) فعالیت کند. تنها امام بین المللی ما امام سجاد(ع) است؛ چراکه افکار و اندیشههای ایشان در باب حقوق اسلام و حقوق بشر و رساله حقوقی امام سجاد (ع)، دعای مکارم الاخلاق و... می تواند الگوی مناسبی از زندگی امام سجاد (ع) در این دوره به مردم ارائه دهد. ما با این رویکرد وارد مقوله امام سجاد(ع) شدیم.
«خبرگزاری دانشجو»- پس میتوان نتیجه گرفت که هدف شما تنها کار پژوهشی نبوده است؟
حجت الاسلام ساری: هدف ما پژوهشی که نتیجه آن عملی شدن دستاورد پژوهش در جامعه باشد، است. برخی از موسسات نسخ خطی صحیفه سجادیه را جمع آوری میکنند، برخی دیگر میگویند امام سجاد(ع) راوی کربلا نیز هست و دعاهای غیرمعروف هم دارد. اینها در زندگی مردم به چه اندازه تاثیر دارد؟ اما وقتی وارد زندگی امام سجاد(ع) شویم و دعاهای ایشان را بررسی کنیم و نقش و سبک زندگی ایشان را ارائه دهیم میتوان به پاسخ سوالات بسیاری از جوانان امروز رسید.
اگر امام سجاد(ع) را به خوبی معرفی کنیم به سبک زندگی از دیدگاه امام زمان (عج) خواهیم رسید
جوان امروز از ما میپرسد، امام سجاد (ع) اگر در این زمان و شرایطی مانند تحریم آمریکا بود همین حرف را می زد؟ اگر امام سجاد(ع) را به خوبی معرفی کنیم به سبک زندگی از دیدگاه امام زمان (عج) خواهیم رسید. اینکه امام زمان (عج)، به عنوان امام حاضر و ناظر، چه چیز را برای زندگی در این عصر مدنظر دارند.
«خبرگزاری دانشجو»- درباره پتانسیل کتب و روایاتی که از امام سجاد(ع) در اختیار داریم توضیح بفرمایید.
می خواهیم رساله حقوقی امام سجاد (ع) به عنوان یک رشته دانشگاهی تبیین شود
حجت الاسلام ساری: در اعصار مختلف کتب شیعه محو و نابود شده است. بازنگری کتب اسلامی و شیعه به لحاظ امروزی کردن آنها لازم است. آنچه که بتوان از آن به عنوان پایه و اساس کار استفاده کرد موجود است و میتوان از آن استفاده کرد.
از لحاظ محتوایی چند موسسه با ما همکاری میکنند. جامعه المصطفی، دانشگاه تهران، دانشکده الهیات دانشگاه تهران، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی قم و... با ما در این زمینه همکاری می کنند. قصد داریم اطلاعات پایهای خود را آماده کنیم، نرم افزار کلی درباره امام سجاد(ع) تهیه کنیم و آن را از طریق جامعه المصطفی به جامعه بین الملل عرضه کنیم.
درصدد این هستیم که با کمک دانشگاه جامع علمی- کاربردی کلاسهای صحیفه سجادیه پژوهی را به عنوان یک رشته دانشگاهی برگزار کنیم. و نیز به عنوان زیر مجموعه رشته حقوق، گرایش رساله حقوقی امام سجاد(ع) به عنوان یک رشته دانشگاهی تبیین شود. امام سجاد (ع) و علوم روز، امام سجاد (ع) و اقتصاد، امام سجاد (ع) و تاریخ، امام سجاد (ع) و مقوله قرآن شناسی و... قابل بررسی است.
برای امام سجاد (ع) مسئله سازی کنیم نه طرح سوال!
در این مرکز سعی میشود تا برای امام سجاد (ع) مسئله سازی کنیم. سوال نپرسیم بلکه مسئله بسازیم. از این باب با مسائل امام سجاد(ع) به صورت اجتهادی برخورد میکنیم. امام سجاد(ع) تنها امامی است که امنیتی و انتظامی است. برای مرزبانی، حدود و سقور و... در دعاهای امام سجاد(ع) مطالب فراوانی داریم.
«خبرگزاری دانشجو»- مراحل شکلگیری این مرکز را برای خوانندگان ما توضیح دهید.
حجت الاسلام ساری: این مرکز در ابتدا زیر نظر جهاد دانشگاهی علامه طباطبایی کار خود را شروع کرده و با عنایات دکتر یادگاری، رئیس جهاد دانشگاهی، کار خود را ادامه میدهد و شامل چند کارگروه اختصاصی میباشد. مرکز تخصصی در معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی کار خواهد کرد. تاکنون از نماد بنیاد رونمایی شده و در حال ثبت این مرکز به عنوان بنیاد هستیم.
«خبرگزاری دانشجو»- از پتانسیلهای دانشجویی چطور در این مرکز استفاده شده است؟
حجت الاسلام ساری: قطعا ما در این مرکز با دانشجویان سروکار بسیار داریم؛ دانشجویان ما در رشته علوم و معارف اسلامی، الهیات، علوم قرآن وحدیث و... میتوانند همکاری تنگاتنگی با ما داشته باشند. این رشتهها به دلیل اینکه جایی برای عرضه پژوهشهای آن وجود ندارد همواره مهجور است. در حقیقت این مرکز جایگاه عرضه مطالعات دانشجویی خواهد بود.
ما در این مرکز بخشی تحت عنوان دفاع از پایان نامههای دکتری علوم و معارف اسلامی و علوم قرآنی با گرایش امام سجاد(ع) داریم. از پایان نامههایی با این موضوع حمایت مالی و فکری خواهیم کرد البته در انتهای کار پایان نامه برای استفاده در اختیار این مرکز قرار خواهد گرفت. کار دانشجویان در انتها زیر نظر اساتید به کتابچه ای تبدیل خواهد شد. ما این عَلَم را بلند کردیم و از دیگران دعوت می کنیم کمک کنند تا بتوان اندیشه های ناب امام سجاد (ع) را گسترش دهیم.