حجتالاسلام ابوالقاسم علیدوست در گفتگو با خبرنگار دین و اندبشه «خبرگزاری دانشجو»، ضمن گرامیداشت هفته قوه قضاییه و شهادت آیت الله بهشتی و یارانش ابراز داشت: سستی در برخورد با متخلفین و قانون شکنان باعث گستاخی آنان در انجام اعمال مجرمانه شان می شود.
وی در عین حال با اشاره به وجود برخی رفتارهای چندگانه در سیستم قضائی کشور گفت: گاهی برای یک حادثه جزیی از سوی قضات سخت گرفته میشود و بعد از مدتی آن رویه رها میشود و لذا برخی متخلفین فکر می کنند که بعد از هر تشدیدی در کشور ما، سستی وجود دارد که باید مراقب این آفت خطرناک بود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی همچنین با اشاره به برخی نقصان های موجود در دستگاه قضایی در عین تقدیر از زحمات و تلاشهای دست اندرکاران و قضات آن اظهار داشت: بی شک بیان آسیبها به معنای نادیده گرفتن خدمات گسترده دستگاه قضایی نیست، اما این آسیبها باید به دور از توجیهات، خود سانسوری و... مطرح شود تا بتوان آن ها را برطرف کرد و انشاالله به نقطه مطلوب دست یافت.
وی در ادامه با بیان این که نگاه اسلام به عدالت، کاملترین نگاه است، گفت: در کنار معانی عقلانی و انسانی درباره عدالت، دقتهایی که دین در این عرصه داشته است، استثنایی است؛ به گونهای که در شکل و ساختار و محتوای داوری و قانون، ریزهکاریهایی که در اسلام وجود دارد، در هیچ مکتب و آیینی مشاهده نمی شود.
این استاد حوزه علمیه قم با تاکید بر لزوم رصد آسیبهای نظام قضائی بیان داشت: عدم وجود عدالت، نخستین مسئلهای است که به نظام قضائی آسیب میرساند، چه آن که بی شک اگر فضای سفارش و نقض و دور زدن قانون و ملاحظه برخی ظواهر که با روح قانون در تضاد است، وارد سیستم قضائی شود، این رویه به کشور آسیب میزند.
وی همچنین با اشاره به این که عدم احساس عدالت در جامعه از دیگر آسیبها به شمار می رود، گفت: عدم احساس عدالت با عدم وجود عدالت تفاوت دارد که متأسفانه در کشور ما عدم عدالت رواج بیشتری دارد؛ اگر بپذیریم که در برخی ساحتها، دردادگاهها نسبت به برخی پروندهها عدالت به درستی اعمال نمیشود، به این حالت، عدم احساس عدالت میگویند؛ در چنین شرایطی افرادی که درگیر پرونده هستند چه بسا، به دنبال سفارش، دور زدن قانون، و برخی کارهای ناشایست دیگر باشند.
علیدوست با نهی قضات از دچار شدن به آفت غرور و تکبر تصریح کرد: این که قاضی و دادرس دچار تکبر و غرور شود و به ارباب رجوع به عنوان شهروند درجه چندم جامعه نگاه کند، بر اساس آموزه های اسلامی، امری کاملاً مذموم است؛ البته به لطف الهی این مسئله در قوه قضائیه عرف نیست، ولی یک مورد آن نیز زیاد به چشم می آید.
وی در بخش دیگری از سخنان خود یکی از مشکلات قدیمی قوه قضاییه را مساله اطاله دادرسی عنوان کرد و افزود: اطاله دادرسی آسیب دیگری در سیستم قضائی میباشد؛ البته برخی از این اطالهها ضروری است، ولی بسیاری نیز تصنعی میباشد.
وی همچنین اضافه کرد: به راستی اگر قوه قضائیه فعالانه در این باره وارد میدان شود، میتواند این زمانهای طولانی را در رسیدگی به پرونده ها کوتاه کند، البته این کار در دراز مدت نیاز به امکانات و نیروی انسانی متبحر دارد که باید دولت در این باره دستگاه قضایی را یاری کند.
عضو جامعه مدرسین بر لزوم همگرایی قوای سه گانه کشور در مسیر خدمت به مردم و انقلاب تاکید کرد و گفت: باید توجه داشت که در یک نظام سیاسی و حقوقی، همه ارکان و نهادها باید برای پیشبرد کارهای همدیگر را یاری دهند نه این که خدای ناکرده بخواهند در این باره کارشکنی داشته باشند.
وی افزود: از سویی باید بدانیم که قوای سه گانه کشور، اضلاع نظام هستند و لذا هر آسیب به یکی از آنها وارد شود، به دیگر قوا و در کل به نظام نیز آسیب وارد میشود.
علیدوست در خاتمه سخنان خود لزوم آشنا سازی مردم با تعاریف قضایی و حقوقی را مورد توجه قرار داد و بیان داشت: سیستم قضایی کشور باید در برخی تعاریف قضائی و حقوقی به مردم توضیح کافی را ارایه دهد، به این معنی که فی المثل، در مباحث حقوقی، میان اختلاس و دزدی تفاوت وجود دارد؛ اختلاس ممکن است گردش غیر قانونی مال باشد که از دست مردم نرفته است، بسیاری از مردم فکر میکنند 3هزار میلیارد تومان، دزدی و از کشور خارج شده است، درحالی که هرچند بخشی از این مبلغ سرقت و از دست رفته است، ولی بخش عمده آن در اختیار دولت است، باید این مفاهیم برای مردم به خوبی تبیین گردد تا جلوی بسیاری از شبهه پراکنی ها گرفته شود.