به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، سفرهای دولت و کابینهاش موضوعی است که این روزها در کمیسیونهای مختلف مجلس مطرح میشود. علاوه بر سفرهای اعضای کابینه دولت به همراه خانوادههایشان به نیویورک که چندی پیش در کمیسیون اصل نود مورد بررسی قرار گرفت، 96 سفر مشائی به خارج از کشور نیز از سوی احمد توکلی مطرح و به همین دلیل وزیر امور خارجه به مجلس دعوت شد. البته این تنها موضوعی نیست که پای مشائی را به مجلس کشانده است بلکه به گفته افضلی فر اظهار نظرهای مشائی نیز از سوی نمایندگان مورد بررسی قرار گرفته و پرونده آن به وزارت اطلاعات ارسال شده است.
ارسال پرونده به وزارت اطلاعات
روز گذشته سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس از ارسال پرونده شکایت اظهارات مشایی به نهادهای نظارتی همچون وزارت اطلاعات و سازمان بازرسی کل کشور خبر داد. مصطفی افضلیفرد در گفتوگو با خانه ملت گفت: پروندهای در خصوص اظهارات مشایی در مورد مکتب ایرانی، انبیا، مدیریت داوود نبی و حضرت مسیح و رژیم صهیونیستی در کمیسیون اصل نود مورد بررسی قرار گرفت و برای رسیدگی به مبادی ذیربط ارسال شد.
به نظر میرسد تنها نمایندگان مجلس نهم شاکیان این پرونده نیستند چرا که به گفته افضلی فر این پرونده با شکایت اشخاص حقیقی و حقوقی تنظیم شده و تعدادی از نمایندگان مجلس هفتم و هشتم نیز در این میان هستند. وی گفته است: پروندههای کمیسیون اصل نود مجلس عمدتا به نهادهای نظارتی همچون وزارت اطلاعات و سازمان بازرسی کل کشور فرستاده میشود.
هر 20 روز یک سفر
اما مطرح شدن موضوع سفرهای مشائی از سوی احمد توکلی به دو سال پیش باز میگردد. زمانی که وی هنوز ریاست مرکز پژوهشهای مجلس را بر عهده داشت در نشستی این موضوع را مطرح کرده و عنوان کرده بود که این موضوع در کمیسیون امنیت ملی مطرح است.
احمد توکلی درباره سفرهای مشائی گفته بود: در مدت 5سال آقای مشایی 96 سفر خارجی داشتهاند و اکنون این مطالب مطرح است که آقای مشایی کجا رفت، چرا به این سفرها رفت و اینکه چه ضرورتی برای این تعداد سفر خارجی برای رئیس سازمان میراث فرهنگی کشور وجود داشته است. به گفته توکلی که در دیدار با صالحی وزیر امور خارجه و در جلسه کمیسیون امنیت ملی مطرح شده است، مشایی هر 20روز یک سفر خارجی داشته و ملاقاتهایی انجام داده که قابلتامل است از این رو سوال مطرح شده این بود که نقش اسفندیار رحیممشایی، رییس دفتر سابق رییسجمهور در سیاست خارجی چیست؟
نقوی حسینی عضو کمیسیون امنیت ملی در اینباره به شفاف میگوید: سفرهای آقای مشائی هم مربوط به زمان حضورش در پاستور میشود هم زمانی که ریاست جنبش عدم تعهدها را بر عهده داشت. وزارت امور خارجه مدعی است که درباره همه این سفرها گزارش وجود دارد و حتی آقای صالحی عنوان کرد که حاضر است درباره هر سفری که در خواست شود گزارش مربوطه را به مجلس ارائه بدهد اما در جلسه کمیسیون در این باره تصمیم گیری نشد.
وی میگوید همه سفرهای مشائی با ماموریت وزارت امور خارجه نبوده است بلکه سفرهای متنوع و با موضوعات مختلی صورت گرفته که مورد توجه سوال کننده همین سفرها است. به گفته نقوی حسینی، وزیر امور خارجه با بررسی برخی سفرهای مشایی و اهداف و علت آنها، توضیح داد که اغلب این سفرها بدون ملاقات با مقامات کشورهای میزبان بوده است. صالحی گفته است: «در بسیاری از سفرها هم آقای مشایی رییسجمهور را همراهی کرده و سفر مستقل نبوده و برخی از سفرهای مشایی هم برای دیدار با ایرانیان خارج از کشور انجام شده است.»
بر اساس این گزارش در زمان صدور حکم جدید رییس جمهور برای اسفندیار رحیم مشایی، حدس و گمانهایی از دلایل این انتصاب زده میشد چرا که مشائی یکی از افرادی بود که قصد حضور در رقابت انتخاباتی را به عنوان کاندیدای پیشنهادی دولت داشت و نیازمند این بود که وجه بین المللی مناسبی برای خود کسب کند از این رو همان گونه که انتظار میرفت، سفرهای رحیم مشایی در همان جهت برگزار شد. پیش از این سمت پر سرو صدا نیز، سفرهای اسفندیار رحیم مشایی به کشورهای خارجی و دیدارهای وی با برخی گروههای خاص به خصوص در حاشیه سفرهای احمدینژاد به نیویورک با واکنشهایی در داخل مواجه شده بود.
در نهایت این سفرهای پرحاشیه پس از دو سال مورد بررسی قرار گرفت اما سوال اینجاست که آیا این موضوع تا پایان عمر دولت بررسی میشود یا خیر؟
نقوی حسینی درباره زمان رسیدگی به سوال از وزیر کشور در صحن علنی به شفاف، گفت: گزارش جلسه کمیسیون با وزیرامور خارجه به هیات رئیسه داده شده است و سوال از وزیر در دستور کار قرار دارد اما نکته اینجا است که تعداد زیادی سوال از وزرا در هیات رئیسه هست که در نوبت بررسی است. ظرفیت مجلس هم این اجازه را نمیدهد که در هفته بیش از یک سوال اعلام وصول شود. در ماه پایانی کار دولت هستیم و این موضع اگر تا پایان دولت مرود بررسی قرار نگیرد دیگر کارآیی لازم را ندارد. بر اساس این گزارش باید دید که بهارستانیها میتوانند این موضوع را تا قبل از پایان کار دولت مورد بررسی قرار بدهند یا باید در انتظار این باشیم که پس از اتمام دوره کاری دولت این موضوع به فراموشی سپرده شود.
منبع: شفاف