گروه دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»؛ حضرت امام (ره) برای حمایت از مردم فلسطین و اعلام همبستگی مسلمانان با آنان، آخرین جمعه ماه رمضان را روز قدس اعلام کردند که این روز نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان گرامی داشته میشود. اما ما در تناقض عجیبی به سر میبریم؛ از یک طرف برای اعلام حمایت از مردم فلسطین راهپیمایی میکنیم و از طرف دیگر از محصولاتی که توسط شرکتهای صهیونیستی تولید میشوند استفاده میکنیم و با این کار، پول گلولههایی که به سمت فلسطینیان شلیک میشود را میپردازیم!
فتواهایی که کمتر مورد توجه قرار میگیرد
مراجع عظام تقلید در آستانه روز قدس متفقاً مردم را به شرکت در راهپیمایی این روز دعوت میکنند، اما مراجع در مورد حمایت از مردم فلسطین فتواهایی هم دارند که کمتر مورد توجه و عمل قرار گرفته است. در ادامه نگاهی داریم به فتاوای مراجع عظام تقلید در خصوص حکم استفاده از محصولات صهیونیستی.
امام خمینی (ره):
روابط تجاری و سیاسی با بعض دول که آلت دست دول بزرگ جائر هستند، از قبیل دولت اسراییل، جایز نیست و بر مسلمانان لازم است که به هر نحو ممکن است، با این نحو روابط مخالفت کنند و بازرگانانی که با اسراییل و عمال اسراییل روابط تجاری دارند، خائن به اسلام و مسلمانان و کمککار به هدم احکام هستند و بر مسلمانان لازم است با این خیانتکاران، چه دولتها و چه تجار، قطع رابطه کنند و آنها را ملزم کنند به توبه و ترک روابط با این نحو دولتها. (1)
مقام معظم رهبری:
باید از معاملاتی که به نفع دولت غاصب اسراییل ـ که دشمن اسلام و مسلمین است ـ خودداری شود و وارد کردن و ترویج کالاهای آنان که از ساخت و فروش آن سود میبرند، برای هیچکس جایز نیست. همچنین خرید آن کالاها از سوی مسلمانان، به خاطر مفاسد و ضررهایی که برای اسلام و مسلمین دارد، جایز نیست. خرید هرگونه کالایی که موجب تقویت صهیونیسم شود، جایز نیست. (2)
سوال: آیا خرید تولیدات شرکتهای یهودی، آمریکایی یا کانادایی با این احتمال که این شرکتها دولت اسراییل را تقویت میکنند، جایز است؟
جواب: اگر خرید و فروش این تولیدات، موجب تقویت دولت حقیر و غاصب اسراییل شده یا در راه دشمنی با اسلام و مسلمین به کار میروند، خرید و فروش آنها برای هیچکس جایز نیست، وگرنه اشکال ندارد. (3)
سوال: آیا براى مسلمانان خرید کالاهاى اسرائیلى که در سرزمین اسلامى به فروش مىرسند، جایز است؟
جواب: بر آحاد مسلمین واجب است که از خرید و استفاده از کالاهایى که سود تولید و فروش آنها عاید صهیونیستها که با اسلام و مسلمین در حال جنگ هستند، مىشود، اجتناب کنند. (4)
آیتالله ناصر مکارم شیرازی:
خرید و استفاده از محصولات شرکتهای آمریکایی و اسراییلی جایز نیست. خرید و فروش از شرکتهایی که وابستگی روشنی به شرکتهای اسراییلی یا آمریکایی دارند جایز نیست. استخدام و هرگونه فعالیتی در چنین شرکتهایی حرام است.
آیتالله فاضل لنکرانی:
تردیدی نیست که خرید و فروش از مراکزی که ولو به مقدار اندک با این رژیم مرتبت است، حرام است. خصوصا مسلمانان بلاد اسلامی باید از معامله با آنان خودداری و اجازه حضور شرکتهای حامی آنان را ندهند.
آیتالله حسین نوری همدانی:
هر شرکت و موسسهای که در راه تقویت دشمنان اسلام اقدام مینماید و سود به دست آمده {را} در مسیر تضعیف اسلام و نظام اسلامی به کار میگیرند، فعالیت آنان جایز نیست و هرگونه همکاری با آنها حرام است.
آیتالله سیستانی
هیچ مسلمانی نمیتواند از محصولات یک کشور غیر اسلامی که در حال جنگ با مسلمین است مثل اسرائیل چیزی بخرد.
آیتالله تبریزی:
خرید و فروش کالاهای مذبور [کالاهای اسرائیلی و شرکتهای حامی رژیم صهیونیستی] تایید حکومت ظالم محسوب میشود و جایز نیست.
آیتالله صافی گلپایگانی:
خرید محصولاتی که موجب تقویت صهیونیست بشود، حرام است.
از مواضع دوگانه دولت تا بیتفاوتی برخی از مردم
همانطور که مشاهده شد مراجع عظام تقلید متفقالقول عقیده دارند که خرید و فروش و استفاده از کالاهای تولید رژیم صهیونیستی یا کالاهایی که سود آنها نصیب این رژیم غاصب میشود، حرام است. اما سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که مگر نه این که کشور ایران اکنون دارای یک حکومت اسلامی است که باید در شئون مختلف حکومتی خود، از جمله مراودات اقتصادی، احکام و دستورات اسلامی را مدنظر قرار دهد؟ پس چگونه است که انواع و اقسام مارکهای شرکتهای رژیم صهیونیستی مثل نستله، نسکافه، کوکاکولا و ... در ایران به وفور یافت میشوند و چه بسا دسترسی به آنها از دسترسی به محصولات شرکتهای ایرانی راحتتر است؟
این در حالی است که برخی از تشکلهای مردمنهاد در کشورهایی مانند سوئد، ترکیه و برخی دیگر از کشورهای اروپایی و کشورهای امریکای لاتین که نظامی همسو با منافع رژیم صهیونیستی دارند، خود دست به کار شدهاند و کالاهای صهیونیستی را تحریم و به دولت نیز فشار میآورند که تحریم این کالاها را در راستای برنامههای و اهداف خود قرار دهد و این کار را در سطح ملی پیگیری کند. با این حال، در ایران که پرچمدار مبارزه علیه رژیم صهیونیستی است به این مساله توجه چندانی نمیشود.
قطعا بسیاری از مردمی که از این کالاها استفاده میکنند از ماهیت آنها مطلع نیستند و نمیدانند با خرید این محصولات، به رژیم صهیونیستی در کشتار مردم فلسطین یاری میرسانند و این دولت است که باید تکلیف خود را با این مواضع دوگانه روشن کند و در تحریم کالاها همراه با مراجع شود. از سوی دیگر، مردم نیز باید با آگاهی از این که استفاده از این کالاها چه عواقبی برای فلسطینیان و گذشته از آنان، کل عالم اسلام دارد و منجر به تقویت دشمن و تضعیف کالاهای داخلی و در نتیجه، تضعیف اقتصاد کشورهای مسلمان میشود از این اقدام خودداری کنند و خدای نکرده دچار بی تفاوتی نسبت به این مساله نشوند.
منابع:
1. رساله توضیح المسائل، ترجمه فارسی، مساله 2834.
2. پاسخ به استفتای دفتر نمایندگی ایران در آلمان، 25 اردیبهشت 1380.
3. رساله اجوبه الاستفتائات، ترجمه فارسی، پرسش 1351.
4. رساله اجوبه الاستفتائات، ترجمه فارسی، پرسش 1349.