رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: مجلس با دولت یازدهم مانند دولت گذشته، متناسب با رویکرد دولت برخورد میکند.
به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، حجتالاسلام والمسلمین مصباحی مقدم، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در چهاردهمین نشست سالیانه اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاههای سراسر کشور با گرامیداشت سالروز شهادت امام صادق (ع) به شعار نشست امسال اشاره کرد و گفت: اگر نگاه مختصر به تاریخ پیش از انقلاب داشته باشیم خواهیم دید کشور ما از نظر اقتصادی، نظامی و علمی یک کشور وابسته به نظام غرب بود تا جایی که بیگانگان به تعیین حکام کشورمان نیز میپرداختند اما پس از انقلاب این وضعیت تغییر پیدا کرد.
وی وضعیت اقتصادی پیش از انقلاب را بیش از 70 درصد وابسته به غرب دانست و افزود: پس ازانقلاب با وجود جنگ، تحریم، عدم انتقال فناوری به ایران و وجود کارشکنیها کشور ایران توانست مسیر خود را طی کند که شاید تا نقطه مطلوب فاصلهای داشته باشد اما روند کلی خوب بوده است.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه صنعت پیش از انقلاب بیشتر مونتاژ بود خاطرنشان کرد: صنایع امروز بومی شده است که هر چند در بخشهایی هنوز وابسته هستیم اما رشد کشور این عقبماندگی را جبران میکند و ایران توانایی بسیاری در مهندسی معکوس دارد به این صورت که اگر مهندسان ما یک قطعه را به دست بیاورند با استفاده از مهندسی معکوس آن را تولید کرده و نظیر آن را تولید میکنند و اقتصاد ما در شرایط تحریم بر پای خود ایستاد که این باعث اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران است.
حجتالاسلام مصباحی مقدم به ظرفیت بالای انسانی در کشور اشاره کرد و گفت: ظرفیت انسانی در کشور ما با رشد خوبی همراه بوده اما این پیشرفت باید با عدالت همراه باشد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اکنون در دهه پیشرفت و عدالت هستیم خاطرنشان کرد: اقتصاد در کشور ما باید روند عادلانهای را طی کند که هم بتواند هر کس به فراخور قدرت خود سرمایهگذاری کند و هم زندگی خود را بگذراند.
مصباحی مقدم در پاسخ به سوالی مبنی بر الزام دولت در اجرای قانون هدفمندی یارانهها گفت: اولین فاز هدفمندی یارانهها در سال 87 اجرا شد که پیشبینی شده بود تا پایان برنامه پنجم توسعه به نقطه مطلوب برسد در حالی که اکنون با وجود نرخ 37درصدی تورم نرخ بیکاری 18 درصدی قادر به اجرایی کردن فاز دوم آن نیستیم و فاز دوم هدفمندی یارانهها باید در زمانی انجام شود که شاهد ثبات اقتصادی در کشور بوده و نرخ ارز رو به کاهش باشد اما در شرایط فعلی اجرایی شدن آن موجب شک در جامعه است.
این نماینده مجلس ادامه داد: اما برنامه هدفمندی یارانهها امری نیست که بتوانیم آن را متوقف کنیم چرا که ضرر متوقف گذاشتن ساختمان نیمهکاره زیاد است و دولت موظف است تا این برنامه را به سرانجام برساند.
حجتالاسلام مصباحی مقدم با بیان اینکه احمدینژاد در صدد افزایش یارانه دریافتی به مردم بود اظهار داشت: دلیل مخالفت مجلس برای اجرای فاز دوم هدفمندی این بود که، نگاه دولت نگاه اصلاح ساختار بر مدیریت انرژی نبود بنابراین در آن شرایط اجازه نداد تا فاز دوم هدفمندی یارانهها اجرایی شود.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر انتصاب ولیالله سیف خاطرنشان کرد: «سیف» را انسانی با تجربه در عرصه اقتصادی میدانم چرا که وی در کارنامه خود سابقه حضور در بانک ملی، مدیرعاملی بانک سپه و به مدت کوتاهی مدیرعامل بانک المصور در عمارات را دارد که بعد از آنکه مجدد به کشور بازگشتند مدیرعامل بانک کارآفرین شدند و او شناخت مثبتی از وضعیت اقتصادی کشور دارد.
وی با بیان اینکه سیف در جلسات فعلی شورای بانک مرکزی نیز دعوت میشود اظهار داشت: نطق امروز ولیالله سیف در مراسم تودیع و معارفهاش نشان داد که او علاقهمند به بانکداری اسلامی است و باید بگویم او بیش از آنکه تخصص این رشته را داشته باشد دارای سابقهای منطبق با حوزه اقتصادی است و انتخاب او میتواند هماهنگی را در سیاستگذاری اقتصادی به وجود بیاورد چرا که این با هماهنگی معاونت برنامه و بودجه دولت و وزیر اقتصاد انتخاب شده است.
حجتالاسلام مصباحی مقدم در ارزیابی وزرای اقتصادی دولت یازدهم خاطرنشان کرد: من با وزیر اقتصاد به مدت دو سال است که آشنایی دارم و وی را فرد با تجربهای در عرصه مدیریت اقتصادی میدانم چرا که عنصری دانشگاهی است که دیدگاههای جامعی دارد و انصافا توانایی لازم را برای این حکم دارد.
وی در ادامه افزود: نوبخت در معاونت برنامه و بودجه هر چند تجربه مدیریتی خود را تازه آغاز کرده است اما او پیش از این در دبیرخانه اقتصادی مجمع تشخیص مصلحت نظام و مرکز تحقیقات استراتژیک با روحانی همکار بوده است که اطلاعات قوی در این زمینه دارد و در کنار قرار دادن این دو فرد در کنار سیف به نظر من تیم هماهنگی را در زمینه اقتصادی تشکیل میدهد.
حجتالاسلام مصباحی مقدم در پاسخ به سوال دیگری که آیا مجلس همانند دولت عملکرد خود را مانند دولت گذشته در باره این دولت نیز انجام میدهدیا خیر تصریح کرد: دولت اگر تابع قوانین مجلس باشد و ظرفیت خود را به درستی استفاده کند مجلس نیز با وی تعامل کرده و با او همکاریهای لازم را انجام خواهد داد اما اگر دولت بنا را بر سر ناسازگاری بگذارد مجلس در برابر دولت خواهد ایستاد و نشان خواهد داد که وی نقش عمدهای در کشور دارد.
وی رویکرد دولت یازدهم و روحانی را خشوع و تواضع در برابر مجلس دانست و گفت: اگر این خضوع و تواضع که آقای روحانی نشان دادند ادامه داشته باشد شاهد همکاریهای خوبی از سوی مجلس و دولت خواهیم بود.
وی گفت: شما شاهد بودید که گفته میشد در رای اعتماد وزار شاید نیمی از نمایندگان و وزرای روحانی رای اعتماد نمیگیرند اما مجلس شورای اسلامی به جز آن سه نفر باقی وزرا را با آرای بالایی انتخاب کرد که این نشان دهنده رویکرد مثبتی است که مجلس نسبت به دولت دارد.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه به نمونه ای از تعامل دولت و مجلس اشاره کرد و گفت: دولت اخیرا اعلام کرد که در زمینه اصلاح بودجه به همراه مجلس اصلاحیهای را انجام دهیم که ما نیز در این امر از پیشنهاد دولت استقبال کردیم.
حجتالاسلام مصباحی مقدم در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اقدامات و برنامههای مجلس برای کاهش وابستگی به نفت خاطرنشان کرد: مجلس عزم جدی خود را در کاهش وابستگی به نفت در سال 92 نشان داد چرا که همواره مجلس در پی افزایش بودجه است اما شما شاهد بودید که بودجه امسال با میزان کمتری از درآمد نفتی تصویب شد که ما این را فرصت تلقی کرده و امیدواریم که بتوانیم این طرح را ادامه بدهیم.
وی با بیان اینکه مجلس عزم جدی در این زمینه دارد اظهار داشت: مجلس در سال اخیر درآمدهای گمرکی را افزایش داده است تا بتواند کشور را در این زمینه از نفت بینیاز کند.
وی با اشاره به لایحه اصلاح بانکداری اسلامی که در دوره احمدینژاد به مجلس ارائه شد اظهار داشت: این قانون در دولت گذشته به تصویب نرسید اما امیدواریم که در دولت یازدهم به نتیجه برسد و تحقیقات لازم بر روی آن انجام شود.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اقدامات مجلس برای جلوگیری از اختلاس افراد تصریح کرد: ما در قانون اساسی قانون مبارزه با اختلاس را داریم که اگر قانون به درستی در کشور اجرا شود ما مشکلی در این زمینه نخواهیم داشت.
وی با اشاره به گزارش کمیسیون اصل 90 که تحقیقات جامعی را در زمینه اختلاس 3 هزار میلیاردی انجام داده است اظهار داشت: مجلس تحقیقات جامعی را در این زمینه انجام داد و گزارشی که در کمیسیون اصل 90 در مجلس قرائت شد حتی نام برخی افراد که در این زمینه دخیل بودند برده شد و اقدامات لازم صورت گرفت. وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر پیگیری سیاستهای اقتصاد مقاومتی در دولت یازدهم گفت: رئیس جمهور خواسته است که تا دو ماه این روند با تأخیر همراه باشد تادولت بتواند برنامه خود را در این زمینه هماهنگ کند اما باید بگویم که اقتصاد مقاومتی میتواند ظرفیتهای اقتصادی خالی خود را بالا برده و اتکاء نفس را آگاهانه کاهش دهیم چون امیدواریم این امر در کشور محقق شود.
وی ادامه داد: خوشبختانه رهبر معظم انقلاب صندوق توسعه ملی را پایهگذاری کردند که تا کنون 65 میلیارد تومان ذخیره ارزی در آن وجود دارد که 20 میلیارد از آن برای سرمایهگذاری مولد در کشور قرار گرفته است و این پیشنهاد هوشمندانه رهبری موجب شد تا بتوانیم در این زمینه صرفهجویی لازم را داشته باشیم و امیدواریم که کشور در مسیر خود بتواند اتکا خود را به نفت پیش از پیش کاهش دهد.
مصباحی مقدم در بیان اینکه امسال 26 درصد از وابستگی ما به درآمدهای نفتی کاهش پیدا کرده است خاطرنشان کرد: اگر در این زمینه مدیریت مناسبی را اتخاذ کنیم آسیبپذیری ما در این زمینه کم میشود و ما با استفاده از اقتصاد مقاومتی میتوانیم به اقتصاد خودکفا برسیم.
این نماینده مجلس با بیان اینکه تیم اقتصادی دولت برنامه منسجمی برای کنترل تورم دارد خاطرنشان کرد: اکنون در کشور شاهد هستیم که نرخ رشد اقتصادی منفی 4دهم درصد است اما نرخ رشد پول به 38 درصد رسیده است که این نشاندهنده آن است که ما تنها پول را افزایش داده اما به تناسب آن خدمات را ارتقا ندادهایم.
مصباحی مقدم با اشاره به اصل 44 قانون اساسی گفت: به شما توصیه میکنم که متن این قانون را بخوانید چرا که این قانون توانست دسترسی آقازادگان را به مباحث اقتصادی کم کند.
نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به بینظمیهای صورت گرفته در مجلس گفت: از زمانی که ریاست مجلس در دست حداد بود من نسبت به این موضوع اعتراض داشتم چرا که در آن زمان تعداد نمایندگانی که در رایگیری شرکت میکردند با نمایندگانی که در مجلس حاضر بودند تفاوت داشت که با کمک من آیتم جدیدی به سامانه رای گیری مجلس ارائه شد و ما تقاضا کردیم که نتایج آن بر روی مانیتور مجلس نمایش داده شود اما تا پایان آن دوره از مجلس نیز به فراموشی سپرده شد.
مصباحی مقدم ادامه داد: گاهی شاهد بودیم نماینده در مجلس حاضر است، دستش به دکمه رای میرسد اما در حال صحبت کردن با بغلدستیاش است و در رای گیری شرکت نمیکند که به نظر من راههای قانونی و تنبیه برای اصلاح این امر وجود دارد و من به شما بگویم که رئیس مجلس نیز نمیتواند به نمایندگان تحکم کند بلکه با التماس از نمایندگان میخواهد در رای گیری شرکت کنند.
این نماینده مجلس در پایان با پیشنهاد اینکه عدم رایگیری برخی از نمایندگان در مجلس نیز در پای تریبون اعلام شود خاطرنشان کرد: همانگونه که اسامی متأخرین در مجلس اعلام میشود به نظرم این امر نیز میتواند در مجلس اعلام شود تا این وضعیت اصلاح شود.