به گزارش گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، حامد نیکمرام کارشناس ارشد صنایع غذایی و پژوهشگر مرکز فیزیک پلاسما این واحد در خصوص این ابداع گفت: آلودگی میکروبی سبب فساد و افت کیفیت مواد غذایی می گردد، همچنین آلودگی قارچی مواد غذایی سبب بوجود آمدن سمی بنام آفلاتوکسین می شود. وی ادامه داد: آلودگی طیف گسترده ای از محصولات غذایی به آفلاتوکسین ها، امروزه به عنوان یک معضل اقتصادی و تهدید جدی برای سلامت بشر در دنیا شناخته شده است . حد مجاز واستاندارد سم آفلاتوکسین یکی از شاخص های امکان صدور موادغذایی در تمامی دنیا بوده و امروزه چه بسیار محموله هایی که به دلیل بالا بودن میزان سم آفلاتوکسین از حد مجاز ،مجوز ورود به بازارهای جهانی را به دست نمی آورند.
نیکمرام ادامه داد: غلات و دانه های روغنی و آجیلی از مستعد ترین محصولات برای آلودگی و بعنوان مناسب ترین بستر طبیعی برای قارچ های آفلاتوکسین زا بشمار می روند.
وی تصریح کرد: روش های موجود جهت کاهش بار میکروبی مواد غذایی سبب کاهش شدید ارزش غذایی وتغییر خصوصیات فیزیکی و عطر و طعم موادغذایی می شوند، همچنین کارایی این روش ها نسبت به هزینه ی مصرف شده جهت انجام این فرآیندها ناچیز بوده وعلاوه برنداشتن صرفه اقتصادی و افزایش قیمت تمام شده ، سبب کاهش ارزش تغذیه ای شده و آثارنامطلوب وموادشیمیایی زیان باری برجای می گذارند.
پژوهشگر مرکز فیزیک پلاسما واحد علوم و تحقیقات گفت: ارائه روشی نوین برای استریل کردن این قبیل موادغذایی به طوریکه علاوه بر استریل کردن بر ارزش غذایی محصول تاثیری نگذارد از اهمیت بالایی برخورداراست.
وی تاکید کرد: دراین پروژه به طراحی وساخت دستگاه میکروب زدایی مواد غذایی با استفاده از پلاسمای سرد اتمسفری با تکنولوژی منحصر به فرد ومناسب برای استریل کردن طیف گسترده ای از مواد غذایی صادراتی که بتواند بدون آسیب به ارزش غذایی ،میکروارگانیسم هارا به نحوتاثیرگذاری ازبین ببرد پرداخته شده است .
نیکمرام گفت: از خصوصیات بارز این دستگاه می توان به غیرحرارتی بودن آن ،عدم استفاده از موادشیمیایی و قابلیت استریل کردن انواع مواد غذایی از قبیل پسته، بادام، فندق، آجیل، خشکبار، غلات، حبوبات ، دانه های روغنی، زعفران و انواع پودرها و ادویه جات بدون اینکه به رنگ، عطر، طعم و خصوصیات تغذیه ای مواد غذایی تاثیر داشته باشد، اشاره کرد.
وی افزود: از دیگر خصوصیات ممتاز این دستگاه، استرلیزاسیون به روش پیوسته است که علاوه بر بالابردن دقت و سرعت بخشیدن به فرآیند، سبب صنعتی بودن دستگاه می شود.
این محقق واحد علوم و تحقیقات تصریح کرد: این دستگاه هیچگونه مشابه داخلی و خارجی ندارد و برای اولین بار در مرکز تحقیقات فیزیک پلاسمای واحد علوم و تحقیقات به سرپرستی دکترمحمود قرآن نویس و با به کارگیری دستگاههای فوق حرفه ای و پیشرفته ساخته شده در این مرکز، به انجام رسیده است.
نیکمرام ادامه داد: این دستگاه به ثبت داخلی رسیده است و موفق به اخذ تاییدیه علمی شده است . همچنین مراحل ثبت بین المللی این دستگاه از طریق مراجع ذیربط درحال انجام است.