به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، شبکهها مسیحیت تبشیری تاکید بسیاری بر روابط خانوادگی و روانشناسی دارند و برنامههای خود را راه ورود آموزههای مسیحی به محفل خانواده میدانند. غلبه بر ناملایمات و معضلات زندگی، بیماریها، اعتیاد، اختلاف با فرزندان، روابط زناشویی و ... از جمله عناوین مورد بحث در این برنامههاست.
کلیساهای تلویزیونی
از جمله روشهای جریان تبشیر در فریب و اغوای مخاطب، ارائه تفاسیر صهیونیستی از عهدین از طریق شبکههای ماهوارهای و به اصطلاح کلیساهای تلویزیونی میباشد. این شبکهها خود را کلیسا مینامند تا دعا و مراسم مذهبی برگزار کرده و احساس حضور در محیط مذهبی مسیحی را القاء کنند. سازمانهای تبشیری به جهت مقابله با گسترش اسلام در غرب، رو به جمعآوری اعانه بویژه از مسیحیان صهیونیست در کشورهای غربی آوردهاند اقدامی که با حمایت و کمک سازمانهای صهیونیستی جهانی نیز همراه است. سعی عمده این سازمانها در ئوران معاصر گسترش در مناطق حاشیهای دنیای اسلام بوده است که به تدریج قلب کشورهای اسلامی را نیز هدف قرار دادهاند. یکی از مهمترین ابزارهای آنان تاسیس شبکههای ماهوارهای تبشیری است که با تنوع گسترده و به زبانهای مختلف دایر شده و برنامه پخش میکنند. شبکههای تاسیس شده تبشیری-صهیونی فارسی زبان شبکههای نجات تیوی، شبکه 7 و شبکه محبت هستند که به صورت تمام وقت و بر روی کانال مستقل برنامه پخش میکنند. گروههای کوچک دیگری هم هستند که تحت نظر برخی سازمانهای تبشیری ایالات متحده کار میکنند و برنامههای خود را با اجازه چند ساعت در هفته ساعت بر روی شبکههای ماهواهای بروی آنتن میفرستند.
شبکههای تلویزیونی تبشیری فارسیزبان سعی دارند تا عقبافتادگی برخی جوامع اسلامی در علوم و دانش را به دین اسلام مرتبط دانسته و تلاش میکنند این تصویر را القاء کنند که پیشرفت غرب ناشی از مسیحی بودن این جوامع بوده است در حالیکه رنسانس بر جدایی جوامع غربی از مسیحیت و آشنایی با پیشرفت، تمدن و مدنیت مسلمین شکل گرفت. زیرا کلیسای مسیحی به شکلی علنی با گسترش علم و دانش مخالف میکرد. عوامل این شبکهها سعی دارند تا اینکه پیشرفت غرب ناشی از استیلای نظامی و ثروت حاصل از غارتگری در مناطق مختلف جهان بوده است را نادیده انگارند. این شبکهها همچنین بر جو مسموم رسانهای غرب سوار شده و با همان رویکرد سعی در ارائه چهرهای خشن از اسلام و بخصوص گسترش اسلام در نقاط مختلف دنیا دارد و با دروغی تاریخی گسترش مسیحیت را ناشی از صلح میداند.
ارتباط با ماوراء
پخش تصاویری واهی از رها کردن جنزدگان که با فریادهای عجیبی همراه است در این شبکهها بسیار دیده میشود. مراسمهای شفای دورغین و بیهوشسازی از طریق القاء با دست، تکلم به زبان روحالقدس و ... بخشی از فعالیتهای چنین شبکههایی برای القاء معنویتی کاذب و پوشالی به مخاطب است. معنویتی که از یک طرف بر جنگیری و ادعای رها سازی مردم از جنیان استوار است از طرف دیگر ادعای تکلم خداوند با میسیونرهای تبشیری را مطرح میکند. اعمالی این چنینی که توسط افراد شیادی مانند بنیهین و دیگران صورت میگیرد از شبکههای ماهوارهای به صورت دوبله شده پخش میشود. شبکههای تبشیری فارسی زبان خود اذعان میکنند که وابسطه به جریانهای فرقهای مسیحیت و غیر وابسطه به کلیساها میباشند. آنها در واقع از جمله گروههای وابسته به جریانهای کاریزماتیک و صهیونیستی میباشند. که در دورههای تبشیری این فعالیتها را برای اغوای مخاطبان بخصوص در نقاط دور افتاده و کم سواد آموزش میبینند تا به نوعی خود را برگزیده معرفی و دارای ارتباط تنگاتنگ با عالم ماوراء یا اقنوم سوم تثلیث مسیحی یعنی روح القدس معرفی کنند.
عوامل شبکهها
تجربه تبشیر در مناطق اسلامی به سازمانهای میسیونری آموخته است که آموزش دیدگان بومی موثرترین افراد برای نفوذ در میان چنین جوامعی هستند. یکی از مدیران شبکههای تبشیری خود اذعان میکند: «ما فقط از مسیحیان بومی استفاده میکنیم. زیرا آنها احساسات، علایق، مشکلات، زبان و فرهنگ مردم منطقه را میشناسند آنها میدانند چگونه خود را به مردم نزدیک کنند و همزاد پنداری را بوجود آورند. آنها همان مسائلی که عراقیها، فلسطینیها، لبنانیها، الجزیرهایها و ایرانیها تجربه کردهاند را درک کردهاند.»
سادگی در ارائه پیام
استفاده از اشعار شاعران فارسی زبان و بیان ساده فارسی در برنامه های آنها رایج بوده و معمولاً از هرگونه بحث عمیق فلسفی در این مورد پرهیز میشود. استفاده از اصطلاحات الهیات مسیحی با ملاحظه و توضیح بیان می شود و این شبکهها به وضوح نشان می دهند که مخاطب مسیحی هدف غایی آنها نیست و مسلمانان مرکز توجه این شبکهها هستند.
استفاده بجا از موسیقی
موسیقی در فرایند تبشیر به عنوان ابزاری جادویی به حساب میآید و خود جزئی از مراسم عبادی کیسا است. در جنبشهای جدید تبشیری-مسیحی از جمله اونجلیسم و بخصوص در میان مسیحیت صهیونیستی، خود موسیقی در مراسم عبادی اصالت دارد و حتی حرکتی الهی تلقی میشود. موسیقی به شکل زمینه، به همراه موعظه در برنامههای آموزشی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. موسیقی فرد را وارد حالت پذیرندگی کرده و مضامین را با تحریک احساسات به فرد میقبولاند. از دیگر موارد استفاده از موسیقی و ریتم در مراسم سرودخوانی است. سرودخوانی به زبان محلی از مهمترین ابزارهای جلب قلوب محسوب میشود که جریان تبشیر به وفور از این حربه استفاده کرده و بین برنامهها چنین سرودخوانیهایی را پخش میکند. موسیقی در میان برنامهها با همخوانی گروهی همراه است تا بیانگر همراهی و همدلی باشد.
در میان برنامهها بخصوص در زمان پخش کلیپهایی که مباحثی مربوط به انجیل را ارائه میکند از تصاویر طبیعت نیز بهره برده میشود.
معضلات خانوادهگی
این شبکهها تاکید بسیاری بر روابط خانوادگی و روانشناسی دارند و این برنامهها را راه ورود آموزههای مسیحی به محفل خانواده میدانند. غلبه بر ناملایمات و معضلات زندگی، بیماریها، اعتیاد، اختلاف با فرزندان، روابط زناشویی و ... از جمله عناوین مورد بحث در این برنامههاست. هدف این شبکهها این است که بعد از همراه کردن مخاطب به وسیله پندها و اندرزهای اجتماعی، با القاء شبهات فرد را به تدریج از باورهایش جدا کنند مقایسه مغرضانه و بدور از واقعیت اسلام و ارائه تفاسیر جعلی به جهت مقابله با اسلام در دستور کار همیشگی شبکههای ماهوارهای است. چه به صورت اشارات ظریف در خلال برنامهها صورت گیرد و چه به شکل مباحثه مبسوط چند نفره در برنامههای ویژه دنبال شود. چنین رویکردی حتی در برنامههای آموزشی خانواده نیز کم و بیش دنبال میشود.
تمرکز بر جوانان،کودکان و زنان
مخاطب بیشتر این برنامهها جوانان و زنان هستند این شبکهها برنامههای ویژهای علاوه بر برنامههای عمومی برای آنان پخش میکنند و به مشکلاتی از قبیل افسردگی، روابط زناشویی و دوستیابی و .. میپردازند. برنامههای ویژه نیز برای زنان اختصاص دارد تا وظایف زنان را در پیشبرد تبشیر تبین کرده و نقش و معضلات آنها را در خانواده بررسی کند. آنها هیچگاه حتی از کنایه و ایراد مستقیم به اسلام دست بر نداشته و مدام زندگی مسیحیت را باعث دوام خانواده و مشکلات روحی و روانی و اسلام را باعث پیچیدگی و ایجاد کننده اختلافات خانوادگی معرفی میکنند.
پخش کارتونهای مسیحی و برنامههای عروسکی برای کودکان و عدم آگاهی خانوادهها گاهی باعث میشود که برای پر کردن ساعات کودکانشان از برنامههای چنین شبکههایی استفاده کنند که تبعات ناخوش آیند ببار آورد.
جاذبههای گردشگری
پخش جاذبههای دیدنی رژیم صهیونیستی و ایالاتمتحده و تصاویری چشم نواز از طبیعت این مناطق و مراکزی مانند هالیوود در کنار تبشیر مسیحیت حتی توسط شبکههایی که سعی میکنند خود را غیر سیاسی جلوه دهند صورت میگیرد و خود نشانی بر ریشههای صهیونیستی این شبکههاست. دستی دیگر از برنامههای تهیه شده در شبکههای تبشیری پخش مستندهایی روایی به همراه راوی از فرق و عرفانهای مختلف میباشد بدین شکل ضمن جذاب کردن برنامه با نمایش تصاویری از مراسم آئینی فرق مختلف، قرائت خود را نیز ارائه میدهند. علاوه بر نگاه خود به طور غیر مستقیم به مخاطب القاء میکنند که افکار بستهای نداشته و سعی دارند همه فرقهها بررسی کنند.
استناد به انجیل
در این شبکهها به طور مداوم بخشهایی از انجیل خوانده میشود و همه موضوعات با ارجاع و یا تفاسیری از عهدین ارائه میشوند. میسیونرها سعی میکنند جمله به جمله نصایح اجتماعی اخلاقی را با بیانی از انجیل همراه کنند و برای عمل همراهسازی انجیل با مضامین بسیار ارزش قائلند زیرا در طی تاریخ تبشیر مسیحی و بخصوص نهضت اونجلیکال در عصر اخیر از این موضوع استفادههای فراوان بردهاند.
امید دهندگی و نجات؛ تکرار و تلقین
ارائه تصویری نجاتبخش و امیددهنده از مسیحیت رویکردی است که بخصوص در سده اخیر توسط جریان اصلی تبشیر به شدت دنبال شده است. فریب مخاطب با ادعای اینکه مسیحیت تنها دین آرامش، رهایی، امید و مهربانی است. بدان خاطر است که امید و آرامش، گوهر مفقوده همه مردم دنیا است. انسان سرخورده قرن 21 نیازمند امید است. نیازمند تقویت اعتماد به نفس است. نیازمند اینست که نیرویی ماورائی او را حمایت کند و وی را دوست داشته باشد داشتن تصویر زیبا از خود، دنیا و آینده چیزی است که جریان تبشیر با تکیه بر آموزههای فراروانشناسی سعی در القاء آن به مخاطب دارد. مثال چنین رویکردی، چیزی است که در مستند راز و و کتب موفقیت جدید ارائه میشود. روش ارائه اینگونه مفاهیم شبیه چیزی است که در شرکت گلدکوئست مورد استفاده قرار گرفت و توانست افراد بسیاری را در رویاهایی دروغین بفریبد و آسیبی جدی به جامعه وارد سازد. تلقین بوسیله تکرار و ذهنی سازی واژه ها از جمله کد واژههای اصلی تبشیر مسیحی است که در شبکههای ماهواره ای نیز دنبال میشود. واژههایی مانند آرامش، نجات، امید و محبت با تکرار و تاکید بسیار بیان میشوند تا در ذهن مخاطب القاء شده و تصویرسازی صورت گیرد.
صحنه آرائی و ظاهر مجریان
طرح دکور، گریم و پوشش مجریان به نوعی انتخاب میشوند که جلوهای زیبا و شیک داشته باشد و در القاء مطالب به مخاطبین کمک کند. شبکههای تبشیری دنیا بدین منظور از زنانی با ظاهری آراسته و حتی مانکنی استفاده میکنند.
شهادت و نمایش نمونههای عینی
یکی از نکاتی که میسیونرهای تبشیری در دورههای آموزش هدفمند تبشیر بر آن تاکید دارند دعوت و تشویق افراد به شهادت دادن است. بدین شکل که از آنها میخواهند اگر به طور اتفاقی هم که شده رویداد خاصی در زندگیاشان رخ میدهد آن را به آشنایی با جریان تبشیر منسوب کرده و به اصطلاح میسیونرها بدان «شهادت» دهند. به همین خاطر دعوت به شهادت برای شبکههای ماهوارهای نیز بسیار حائظ اهمیت است. این شبکهها بخشی از زمان خود را به پخش اینگونه برنامهها اختصاص میدهند تا به قول خود با نمایش نمونههای عینی برنامهریزی شده، یعنی افرادی که بعد از تماس با سازمانهای تبشیری و گرایش به مسیحیت تغییرات و معجزاتی برایشان رخ داده است باعث ترغیب دیگران به مسیحیت شوند هدف اصلی چنین رویکردی تثبیت آموزههای تبشیری پخش شده است. این فرمول بسیار کارایی است. آنها بعد از وعدههای آرامش، رهایی و نجات با استناد به کتاب مقدس به شکل تئوری حالا سعی میکنند نمونههای عینی برای مخاطب خود پیدا کرده تا شهادت دهند و یا خاطرات خود را تعریف کنند.
منبع: دیدهبان