کد خبر:۲۶۷۷۰۳
وبلاگ هم از آفتاب

فرزندان ما، آینه ما

فرزندان صدای وعظ ما را نمی‌شنوند بلکه به ما نگاه می‌کنند و می‌آموزند و این نگاه کردن و آموختن بسیار پیچیده‌تر از آن چیزی است که در ظاهر می‌بینیم.

به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، در وبلاگ هم از آفتاب آمده است؛ بزرگ‌ترین دغدغه‌ خانواده‌های متدین، دغدغه‌ تربیت دینی فرزندان است؛ نگرانی بجا و شایسته که شرایط امروز جامعه (یا بهتر بگوییم جامعه‌ امروز) به آن دامن می‌زند.

 

غرض از طرح این مطلب، تعرض به گوشه‌ای از مسائل فراوان و قابل بحث در حوزه‌ تربیت دینی (و بهتر است بگوییم تربیت اسلامی) است؛ مهم‌ترین اصل تربیت که متأسفانه مغفول مانده و خانواده‌ها کمتر به آن توجه دارند: «فرزندان آیینه‌ ما هستند.

 

فرموده‌اند که مردم را بخوانید، با غیر زبا‌‌نهایتان «امام صادق علیه السلام: کونوا دعاه للناس بغیر ألسنتکم لیروا منکم الورع و الاجتهاد و الصلاة و الخیر فإن ذلک داعیة» یعنی اصلیترین عامل دعوت و هدایت، رفتار مناسب و الگوسازی خودمان برای دیگران است که بدیهی است این «دیگران» شامل خانواده و فرزندانمان هم می‌شود.

 

فرزندان صدای وعظ ما را نمی‌شنوند، بلکه به ما نگاه می‌کنند و می‌آموزند! و این نگاه کردن و آموختن بسیار پیچیده‌تر از آن چیزی است که در ظاهر می‌بینیم!

 

پدر، متدین و مذهبی، شاکی است از اینکه با وجود علاقه‌مندی من به نماز و مسجد فرزندم رغبتی به نماز نشان نمی‌دهد؛ همه چیزش خوب است، فقط پایبند نماز نیست. مادر، گلایه می‌کند که من همیشه محجبه بوده‌ام، به چادرم عشق می‌ورزم و حتی یک تار مویم را نامحرم ندیده است؛ اما نمی‌دانم چرا دخترم میلی به چادر ندارد؛ خیلی خوش‌اخلاق و مقید به نماز است، اما از چادر فراری است.

 

به نظر، همه چیز مرتب و الگوسازی شایسته‌ای هم صورت گرفته است! ولی چرا این تفاوت بین والدین و فرزند وجود دارد؟!

 

بیایید یک بار دیگر، دقیق‌تر به این «الگو» نگاه کنیم! وقتی رفتار و گفتار این پدر و مادر عزیز را بیشتر بررسی می‌کنیم، می‌بینیم این بزرگواران، خواسته یا ناخواسته، خط‌کشی برداشته‌اند و گزاره‌های شرعی و اخلاقی را دست‌چین کرده و مطابق نظر «عقل» و میل «قلب»شان، به برخی متعبد شده‌اند! قاعدتاً تعدادی از گزاره‌هایی که با نظر و میل جور در نیامده‌اند، از ستون «خوبان» به ستون «بدان» منتقل شده‌اند و جایی در زندگیشان ندارند! مثال می‌زنیم:

پدر، بسیار شائق به نماز اول وقت و مسجد، فوق‌العاده مردم‌دار، خیلی مقید به حرام و حلال است؛ اما گاهی دروغ مصلحتی! می‌گوید، غیبت آدم‌های نااهل! را می‌کند، بعضی وقت‌ها تند می‌شود و حواسش به حرمت خانواده نیست.

 

مادر، بسیار متحفظ، اهل صله‌ رحم، گشاده‌دست در انفاق و کارهای خیر؛ اما گاهی بددل و بدبین، اهل تجمل و تبذیر و خودنمایی برای حفظ آبرو! است و برخی اوقات هم یواشکی دست در جیب حاج آقا می‌کند!

و می‌بینی که فرزند، بسیار مؤدب، درس‌خوان، اهل جلسه و دعا، ولی نمازش گاهی قضا می‌شود، در میهمانی و مسافرت از چادر خوشش نمی‌آید.

 

آری! فرزند به نماز و چادرمان نگاه نمی‌کند! بلکه این خط‌کشی را می‌آموزد! او هم یاد می‌گیرد که رعایت «مصلحت» و «منفعت» ظاهری، اولویت دارد بر «تعبّد» و «اطاعت»

 

برای هدایت و تربیت فرزندانمان، اول خودمان را تربیت کنیم! اجازه می‌دهید قدری تند‌تر بگویم؟! نه! من جسارت نمی‌کنم! خودتان به قرآن کریم، این «هدیً للناس» مراجعه فرمایید و آیه صد و پنجاهم سوره‌ مبارکه‌ نساء را مطالعه کنید؛ امید که من و شما مصداق آن نباشیم؛ این‌ها را نوشتم، بیشتر برای اینکه خودم حواسم باشد باید اول «خودم» را بسازم.

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار