دانشجوی نخبه پزشکی در دیدار نخبگان با رهبرمعظم انقلاب، نظام سلامت کشور را محلی برای جولان ذینفعان بخش خصوصی دانست.
به گزارش خبرنگار علمی«خبرگزاری دانشجو»، یکی از دانشجویان نخبه پزشکی کشور در دیدار نخبگان با رهبر معظم انقلاب با تبیین مشکلات حوزه سلامت کشور به ارایه پیشنهادهایی برای اصلاح آن پرداخت؛ مسائلی همچون نفوذ سهامداران بخش خصوصی و سازمان صنفی نظام پزشکی در حاکمیت، پزشک زدگی نظام سلامت،ذینفع بودن مجریان قانون در عدم اجرای قانون تفکیک پزشکان بخش خصوصی از دولتی(تمام وقتی پزشکان)، بیمار ربایی، شفاف نبودن در نظام سلامت و اصلاح نظام بیمه ای کشور مواردی بود که این نخبه بیان کرد.
انتقاد اصلی از رویکرد موجود در این حوزه و اراده نداشتن متولیان فعلی نظام سلامت برای اجرای قانون است.
متن کامل این سخنان در ادامه میآید:
با وجود مشکلات فراوانی که در بحث سلامت گریبانگیر مردم است، موضوع نظام سلامت به حاشیه رفته و آن طور که شایسته استمورد توجه مسئولان قرار نمی گیرد، به نظر می رسد معضل نظام سلامت اگر از مسئلهای همچون جمعیت مهمتر نباشد در همان سطح از اهمیت قرار دارد و حل آن و معطوف شدن اذهان مسئولان به آن مستلزم ورود جدی حضرتعالی و مطالبه از مسئولان مربوطه است.
در این باره توجه به چند سوال ضروری است. اینکه چرا در برابر اجرای قوانین در حوزه سلامت مقاومت می شود؟ چرا بین کارکنان نظام سلامت اختلاف درآمدی فاحش وجود دارد؟ چرا بیمه صرفاً به قلّکی برای پرداخت های درمانی تبدیل شده است؟و چرا با وجود پیشرفت های فراوان علم پزشکی و زحمات فراوان پزشکان، پرستاران و دیگر تلاشگران نظام سلامت هنوز شاهد نارضایتی مردم از خدمات درمانی هستیم؟
برای نمونه در سیاست های کلیِ برنامه های توسعه چهارم و پنجم، توسط حضرتعالی ابلاغ شده است که سهم مردم از هزینه های درمانی به زیر 30 درصد برسد، اما شاهدیم این سهم از کمتر از 50درصد در ابتدای برنامه چهارم، به بیش از 70 درصد رسیده و همچنان روبه افزایش است که این نشان دهنده ضعف جدی در نظارت بر اجرای سیاست های کلی کشور است.
همچنین آمارهایی مانند سقوط سالیانه 1.5 میلیون خانوار معادل 7 درصد خانوارهای کشور به زیر خط فقر به دلیل هزینه های کمرشکن درمانی اشاره به این دارد که در بخش سلامت با عدالت فاصله ی زیادی داریم.
در همین راستا جمعی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال گذشته «مرکز مطالعات سیاستگذاری سلامت بسیج دانشجویی» را راهاندازی کرده و مطالبه گری تخصصی برای حل مسائل نظام سلامت کشور را از اهداف خود قرار دادند.
بررسی های انجام شده و نظر کارشناسان حوزه سلامت به وضوح نشان می دهد که موضوعات زیر از مسائل اصلی نظام سلامت هستند که در ادامه به اختصار به هر یک اشاره خواهد شد.
1-نفوذ سهامداران بخش خصوصی و صنف پزشکان در حاکمیت:
نفوذ بی حدوحصر سهامداران بخش خصوصی و سازمان صنفی نظام پزشکی در مناصب حاکمیتی و از طرف دیگر واگذاری اختیارات حاکمیتی وزارت بهداشت به آن سازمان صنفی باعث شده است که هر گونه سیاست گذاری در نظام سلامت از کانال تامین منافع پزشکان بگذرد و منافع مردم مورد بی توجهی قرار گیرد، لذا پذیرفتنی نیست که مسئولان این نهاد صنفی و سهامداران همزمان در مجلس یا وزارت بهداشت و یا سایر نهادهای حاکمیتی که متولی حمایت از حقوق مردم هستند حضور داشته باشند.
2-پزشکزدگی نظام سلامت:
اغراق نیست اگر بگوییم درنظام سلامت کشور ماپزشکان تقریباً تمام نظام سلامت هستند بدین معنی که پزشکان مناصب اجرایی و جایگاه های حاکمیتی نظام سلامت را نیز برعهده گرفته اند؛ مناصبی که عملکرد مناسب در آنها بیش از آنکه نیازمند تخصص پزشکی باشد نیازمند تخصص هایی چون مدیریت، اقتصاد و سیاستگذاری است.
3- تفکیک پزشکان بخش خصوصی از دولتی:
طبابت همزمان پزشکان در بخش خصوصی و دولتی منشا بخش مهمی از مشکلات سیستمی نظام سلامت کشور است، اجرای کامل قانون تفکیک بخش خصوصی از دولتی موسوم به قانون تمام وقتی پزشکان می تواند زمینه برچیده شدن انحصار، فساد مالی، بیمار رُبایی و ناکارآمد جلوه دادن بخش دولتی را فراهم سازد. اما به فرموده حضرتِعالی: « با دستمال کثیف نمیشود شیشه را تمیز کرد ». سپرده شدن مسئولیت های وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی به پزشکانی که خودشان علاوه بر بخش دولتی در بخش خصوصی نیز فعالیت می کنند و در اجرا نکردن قانون تمام وقتی پزشکان ذینفعند، باعث شده است که اراده جدی در اجرای این قانون وجود نداشته باشد و اجرای آن به بهانه های مختلف از اولویت خارج شود.
4-شفافیت اطلاعات در نظام سلامت:
شفاف سازی مقدمه و اساس از بین بردن جرایم و فساد، و ایجاد ثبات در هر بخشی از جمله سلامت است. از جمله تبعات شفاف نبودن مشکلات نظام سلامت که عبارتند از: تجویزهای غیرضروریِ دارو و خدمات و در نتیجه افزایش شدید هزینه های بهداشتی درمانی - امکان نداشتن پایش و نظارت بر عملکرد پزشکان و افزایش تخلفات پزشکی - دشواری دسترسی پژوهشگران به اطلاعات برای ارتقای سطح علمی کشور و در یک کلام سلب امکان سیاستگذاری مبتنی بر واقعیات از حاکمیت، لذا به نظر می رسد شفافیت کلیه رفتارها در نظام سلامت بویژه از طریق تشکیل پرونده الکترونیک سلامت یک اولویت کلیدی در راستای اجرای طرح های کلانِ نظام در حوزه سلامت است.
5-اصلاح نظام بیمه ای کشور:
متاسفانه سیاست های غلط بیمه ای منجر به وجود رابطه مالی پزشک و بیمار شده وامکان بروز فسادهایی از قبیل زیرمیزی، نظام چند تعرفه ای و درمان های القایی را به وجود آورده است. همچنین بیمه هاصرفاًبهابزارِ پرداخت های درمانی تبدیل شده اند و نقشی در راستای ارتقای سلامت جامعه ندارند. این در حالی است که فلسفه ایجاد بیمه آن بوده است که اولاً نهادی به عنوان وکیل بیماران واسطه ارتباطی میان بیماران و نظام سلامت باشد و دوم اینکه نظام بیمه ای جامعه را از درمان محوری به سمت سلامت محوری حرکت دهد.
در پایان لازم به ذکر است که متاسفانه متولیان فعلی نظام سلامت نه تنها اراده ای جدی برای اجرای قانون ندارند بلکه به صراحت آن را غیراجرایی می نامند. لذا با توجه به اینکه حضرتعالی بهداشت ودرمان رابه عنوان یکی از مسائل اولویت دارکشور مورد تاکید قرار دادهاید ما دانشجویان و فرزندان انقلاب اسلامی با بصیرت کامل اولویتهای اصلی نظام را تشخیص داده و در مسیر دستیابی به آرمانهای والای امام و رهبر فرزانه انقلاب ذرهای غفلت نخواهیم کرد.
همچنین به استحضار میرساند مرکز مطالعات سیاستگذاری سلامت پس از مطالعه پیش نویس سیاست های کلی نظام در حوزه سلامت چند بند پیشنهادی را به همراه دیگر خروجی های مرکز احتراماً خدمت تان تقدیم می گرداند و تمایل دارد در تدوین سیاست های کلی سلامت مشارکت داشته باشد.