از آنجایی که تشکیل یک نهاد مستقل و متمرکز در امر فضا در کشورمان امری اجتنابناپذیر است و خلا سازمان فضایی ایران احساس میشد؛ این نهاد با ریاست رئیس جمهور تشکیل شد.
به گزارش گروه علمی«خبرگزاری دانشجو»، جمهوری اسلامی ایران، به عنوان یکی از معدود کشورهای منطقه خاورمیانه، از سابقه طولانی در زمینه ارتباطات ماهوارهای برخوردار است و از سال 1348 با عضویت در برخی مجامع بینالمللی مرتبط با فضا خود را به عنوان کشوری پیشرو در امر هوافضا به دنیا معرفی کرده است.
از آنجایی که تشکیل یک نهاد مستقل و متمرکز در امر فضا در کشورمان امری اجتنابناپذیر است و خلا چنین سازمانی احساس میشد؛ براساس ماده 8 و 9 مصوبه 68159 مورخ 22/9/1382 مجلس شورای اسلامی، شورای عالی فضایی با ریاست رئیس جمهور و عضویت نهادهای ذیربط تشکیل شد و براساس همین مصوبه سازمان فضایی ایران تاسیس شد.
در پی توسعه فعالیتهای فضایی کشور و توجه ویژه مسئولان امر به فناوری فضایی، شورای عالی اداری در تاریخ 7/7/1389 طی مصوبهای چندین پژوهشگاه و پژوهشکده فعال در زمینه تحقیقات فضایی را در سازمان فضایی ایران ادغام و این سازمان از وزارت ارتباطات منتزع شد و پس از آن در نهاد ریاست جمهوری زیر نظر مستقیم رئیس جمهور اداره میشود.
کشور ما در تداوم راهی که در گذشته داشته است همواره در تلاش است تا از دستاوردهای علمی بشر در مقاصد صلحآمیز و بهبود وضع زندگی عموم مردم بهرهبرداری نماید و در این راه با کشورها و مجامع بینالمللی در تعامل بوده و خواهد بود.
عضویت داشتن در مجامع بینالمللی مرتبط با این هدف از جمله کمیته استفاده صلحآمیز از فضای ماورای جو سازمان ملل متحد (COPUOS) که ایران یکی از بنیانگذاران آن است و سازمان همکاریهای فضایی آسیا و اقیانوسیه (APSCO) و ... موید این مطلب است.
اهم فعالیتهای فضایی ایران
1.پرتاب موفقیتآمیز ماهواره امید با ماهواره بر سفیر امید پرتابگر ساخت جمهوری اسلامی ایران.
2.پرتاب موفقیتآمیز ماهواره رصد1.
3.پرتاب موفقیتآمیز ماهواره نوید علم و صنعت.
4.پرتاب کاوشگرهای 1،2،3 و 4 و محمولههای زیستی با پرتابگرهای کامل بومی و ایرانی در راستای اجرای پروژه اعزام انسان به فضا.
5.پرتاب موفقیتآمیز نخستین میمون فضانورد ایرانی (پیشگام) به فضا.
6.ساخت شبیهساز پرواز ایران 140.
7.ساخت دستگاه کلینواستت.
8.شبیهسازی مسیر پرتاب ماهوارهبر.
9.عضویت در مجامع بینالمللی مرتبط با هدف استفاده از دستاوردهای علمی بشر در مقاصد صلحآمیز و بهبود وضع زندگی عموم مردم از جمله کمیته استفاده صلحآمیز از فضای ماورای جو سازمان ملل متحد (COPUOS) و سازمان همکاریهای فضایی آسیا و اقیانوسیه (APSCO).
10.برگزاری سالانه هفته جهانی فضا در مهر ماه (12 تا 19) از سال 1380 تا سال 1391.
11.ارتقای جایگاه سازمان فضایی ایران و الحاق به نهاد ریاست جمهوری.