کد خبر:۳۸۴۶۱۲

تعلیق سازمان فضایی بین «زمین» و «هوا»/ نان فضانوردان ایرانی آجر می‌شود؟

پژوهشگاه فضایی که در افق ۱۰ ساله خود قرار بود تبدیل به کانون فعالیت‌های ماهواره‌ای ایران با برخورداری از دانش و فناوری‌های پیشرفته فضایی شده و به سهم قابل توجه از بازار محصولات و خدمات فضایی در سطح جهان دست پیدا کند، این روزها حال و روز خوشی نداشته و در و میان زمین و هوا در تعلیق است.

به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، اخیرا و در آستانه ۱۴ بهمن ماه روز ملی فضایی، موضوع انحلال سازمان فضایی ایران به تیتر اول خبرهای علمی کشور تبدیل شده است. موضوعی که در صورت وقوع می‌تواند سرآغاز تغییر و تحولات اساسی در برنامه‌های فضایی کشور شود.

 

سازمان فضایی ایران به عنوان نقطه عطف فعالیت‌های فضایی کشور در جریان تغییر تحولات سال ۸۹ که با تصویب شورای عالی اداری صورت پذیرفت از وزارت ارتباطات جدا شده و ذیل نهاد ریاست جمهوری قرار گرفت.

 

موضوع جدا شدن سازمان فضایی از وزارت ارتباطات از سال ۸۹ تاکنون موجبات پیشرفت سریع پروژه‌های فضایی کشور را رقم زد به طوری که در این مدت پروژهای مهمی افتتاح و اجرایی شدند. با شروع تغییر ساختاری پژوهشگاه هوافضا و سازمان فضایی ایران در سال ۸۹ اولین ماهواره بر سازمان فضایی با قابلیت ارسال محموله زیستی که گام آغازین ارسال انسان به فضا بود، انجام شد.

 

بر همین اساس پرتاب موجود زنده (میمون پیشگام) در سال ۹۱ که با موفقیت بازیابی شد و پرتاب کاوشگر پژوهش با موجود زنده فرگام در سال ۹۲ جزو ۲ موفقیت زیست‌فناوری فضایی در سال‌های شناخته می‌شوند.

 

 

به طور کلی از اهم فعالیت‌ها و پروژههایی سازمان فضایی که در حوزه فناوری فضای در حال انجام بوده و یا به نتیجه منجر شده است می‌توان از پرتاب موفقیت آمیز ماهواره امید با ماهواره بر سفیر امید پرتابگر ساخت جمهوری اسلامی ایران، پرتاب کاوشگرهای ۳،۲،۱ و ۴ و محموله‌های زیستی با پرتابگرهای کامل بومی و ایرانی در راستای اجرای پروژه اعزام انسان به فضا، پرتاب موفقیت آمیز ماهواره رصد ۱ و پرتاب موفقیت آمیز ماهواره نوید علم و صنعت نام برد.

 

                               اهم فعالیت‌ها و پروژههایی سازمان فضایی                

پیشرفت‌های سازمان فضایی ایران

سال

تشکیل سازمان فضایی ایران

82

ماهواره‌بر سفیر امید/ کاوشگر ۱

86

ماهواره‌بر امید/ کاوشگر ۲/ کاوشگر ۳

87

ماهواره نوید

88

کاوشگر ۴

89

ماهواره رصد ۴

90

کاوشگر پیشگام

91

کاوشگر پژوهش با موجود زنده فرگام

92

 

همچنین پروژه ماهواره‌های فجر، ماهواره‌های آت‌ست، شریف ست، طلوع، مصباح، سینا و ظفر نیز از دیگر اقدامات سازمان فضایی بوده است.

 

این سازمان پس از اجرای طرح ارتقا توانست ۵ پرتاب زیر مداری انجان دهد که ۳ پرتاب آن موفق بوده و ۷ پرتاب مداری که ۲ پرتاب آن موفقیت آمیز بوده است و به طور کلی از مجموع ۱۲ پرتاب ۵ پرتاب موفقیت آمیز انجام داده است که همین امر نشان از ورود ایران به مرحله توسعه فضایی دارد.

 

در سال ۹۰ و در سال‌های ابتدایی تفکیک سازمان فضایی از وزارت ارتباطات و با آغاز ارتقاء جایگاه سازمان فصایی ایران با مصوبه شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، پژوهشگاه هوافضا با توسعه‌ای قابل توجه با نام جدید «پژوهشگاه فضایی ایران» و چند پژوهشکده جدید تغییر ساختار داد.

 

تاثیر این پژوهشگاه به قدری بود که در طول عمر نه چندان زیاد خود توانست به موفقیت­‌های کلانی نظیر پرتاب موفقیت­‌آمیز کاوشگر ۱، ۲، ۴ و پیشگام به فضا، اجرای فاز اول شبکه مراقبت­‌های ویژه پزشکی از راه دور، در بیمارستان مسیح دانشوری، زعیم پاکدشت و امام خمینی (ره) فیروزکوه، ارسال نخستین ماهواره تصویربرداری ایران رصد به فضا و ارسال موفقیت آمیز حیات به فضا دست پیدا کند.

 

نرم‌افزار شبیه‌ساز ماهواره مخابراتی زمین‌آهنگ نیز جدیدترین دستاورد پژوهشی پژوهشگاه فضایی ایران است که همزمان با هفته پژوهش و فناوری امسال، در پانزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری کشور رونمایی شد.

 

استقرار پژوهشگاه فضایی ایران به عنوان بزرگترین پژوهشگاه سامانه‌محور کشور کار بسیار بزرگی بود که دستاوردهای بزرگ این پژوهشگاه همگی بر تاثیر این موضوع صحه می‌گذارند.

 

فناوری هوافضا یکی از ۴ حوزة کلیدی و پیشرفته در سطح جهان است که در انحصار ۷ کشور آمریکا، روسیه، فرانسه، ژاپن، چین، انگلیس و هند است و عواید و منافع تجاری آن تا ۱۰۰ برابر سرمایه‌گذاری مربوطه است و ورود ایران به جمع ۵ قدرت نوظهور فضایی افتخاری بس عظیم بود که با پیشرفت‌های سازمان فضایی ممکن شد.

 

اکنون در در برهه حساس کنونی پژوهشکده تحقیقات فضایی در افق ۱۰ ساله خود قرار بود تبدیل به کانون فعالیت‌های ماهواره‌ای ایران با برخورداری از دانش و فناوری‌های پیشرفته فضایی شده و به سهم قابل توجه از بازار محصولات و خدمات فضایی در سطح جهان دست پیدا کند، این روزها حال و روز خوشی ندارد و میان زمین و هوا در تعلیق است.

 

با این حال و با توجه به روند رو به رشد تغییر و تحولات ساختاری در سازمان فضایی کشور که منجربه دستاوردهای عظیمی برای کشور شد و اصلی‌ترین نتایج آن ارسال ماهواره‌ها و ماهواره‌بر هایی در حد و اندازه ارسال موجود زنده به فضا بود، تجزیه و انحلال این سازمان در شرایط کنونی نه تنها به ارتقا سازمان فضایی و پیشرفت‌های این حوزه کمک نخواهد کرد، بلکه باعث عقب‌گرد و از بین رفتن ایده‌های نو و فرصت‌های تحقیقاتی در پروژه‌های عظیمی مانند ارسال نخستین فضانورد ایرانی خواهد شد.

 

توفیقات به دست آمده از سوی پژوهشگاه فضایی ایران نشان از ارتقای جایگاه علمی فضایی ایران و جهان در سال­‌های اخیر داشته و به قطع ایران را به یکی از کشورهای تاثیرگذار این حوزه تبدیل کرده است و انحلال این پژوهشگاه ضربه‌ای مهلک بر بدنه پیشرفت‌های فضایی کشور وارد خواهد آورد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۰۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۵:۴۱
ای متهجر ها ی عصر حجری عده ای محدود از جای محدود سرهنگ بیکار تازه به دوران رسیده بی شناسنانه، به جهنم که پس رفت میکنیم خدا شما رو با عزت و غیرت آفریده دولت چکار کنه ! میخوای در مسیر تسلیت قدرتهای بزرگ در مقابل ملت ایران خلل ایجادکنی!
51
0
مهدی
۰۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۰:۴۸
منم با نظر تو موافقم
ابراهیم
۰۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۱
مثل اینکه روحانی و طرفدارانش کلا بی ادبند واقعا که از پشت کوه اومدی و هیچی حالیت نیست.
محمد
۰۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶:۴۴
باید "کمپین ما بی سوادیم " راه بیاندازیم....
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۰:۲۸
((حضرت يوسف وقتي به جاي توكل بر خدا از اون زنداني كمك خواست فهميد همين امر باعث شد چندين سال اسير زندان بشه))
به خدا كه چسبيدن به آمريكا براي ما اقتدار به ارمغان نمياره بلكه اسيري و خواري براي ما خواهد داشت
فقط همين شهدا شرمنده ايم
هميشه امام ميگفت دعا كنيم كساني كه از مسير دين منحرف شدن به آغوش اسلام برگردند
7
0
خادم
Iran (Islamic Republic of)
۰۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۰:۵۴
ای بابا چراناراحتید اینجور کارهاهمه تدبیره میخوان یه جور طرف مقابلو گولمالی کنن بعد یه دفعه همه ی پیشرفت هارابریزن بیرون امید داشته باشید ماروچه به فضا واتم و...سبدکالاتوبگیربیسوادبی...بی...بی...
5
1
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۲:۰۸
متاسفم واقعا.
من میترسم حتی تا جایی پیش بره که نتونیم در مدارهای خودمون حتی یک ماهواره بفرستیم...
این قبیل اقدامها یعنی پسرفت در همه ی مسائل مهم و استراتژیک کشور...
4
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۲:۱۰
لطفا بیشتر به تحلیل ای=ن مسئله بپردازید.
4
0
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۰۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۰:۰۲
امیدواریم که همه این اقدامات در جهت پیشرفت این نهاد علمی باشه......
امیدواریم........
6
0
poutin.ir
Iran (Islamic Republic of)
۰۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۸
خوب ما باید با تدمیر و امید اهداف و افکار دشمن را زودتر بخوانیم و در مقابل آن تدمیر(شما بخوانید تدبیر) کنیم... خوشبختانه قدرتهای بزرگ در مقابل ملت ایران زانو زده اند و مسئله هسته ای حل شد(با پلمپ و برچیدن وانحلال و اضمحلال و...) اما شاید بزودی بهسازمان فضایی ما گیر بدهند خوب بی انصافی است اگر بگوییم چرا دولت دخل سازمان فضایی را آورد دولت دارد پیش بینی و پیشگیری میکند تازه ما از رکود(از روی کود) هم رد شده ایم و به قول شاعر.....""" همه چیز آرومه ما چقدر خوشبختیم"""....
خدا ازتون نگذره اگر باز بخواهید سرهنگ بازی دربیارید و ....
4
1
سرباز ولایت
Iran, Islamic Republic of
۰۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۲
خدا باعث وبانی این فروپاشی رو لعنت بکنه اگر قابل هدایت هست هدایت ودرغیر اینصورت نابود بفرماید انشاا.
12
0
فاطمه
Iran (Islamic Republic of)
۰۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۷
خداکنه افرادی که سرسختانه از آقای روحانی حمایت می کنن بفهمنن که تو این یک ساله و چندی چه بر سر پیشرفت و سربلندی ایران اومده تا خدایی نکرده دوباره اشتباه فاحش انتخابات 92 تکرار نشه مگرنه هرچی تو این مدت که با خون و دل بچه ای انقلابی و دانشمندان بزرگمون بدست آوردیم ازدست میره و واقعا به گفته سرهنگ روحانی_ببخشید حقوقدان روحانی_به عصر حجر برمی گردیم
7
0
ناشناس
۰۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶:۴۱
برگشتیم ..شما خبر نداری
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶:۵۵
با دولت "امید" ز آزادی سخن گفتن خطاست

کار ایران با خداست

مملکت کشتی، حوادث بحر و استبداد خس

ناخدا عدل است و بس

کار پاس کشتی و کشتی‌نشین با ناخداست

کار ایران با خداست
0
0
---
Iran (Islamic Republic of)
۰۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۰:۴۲
لطفا اخبار روزنامه کیهان رغا هم در این زمینه پیگیری کنید.
جالب و مهم هست. نامه ی شریعت مداری به این روزنامه رو پیگیری کنید.
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۷:۱۲
اگر این دولت ناتوان از اختصاص بودجه به گسترش علم و دانش کشور است ،کنار بکشه . واقعا نمی دونند که تنها با جلوگیری از ریخت و پاش یکی از دو وزارت خانه های نفت و بازرگانی می تونند خرج تمام تحقیقات و پرتاب و... ماهانه یک ماهواره را بدهند. شما که در حرف زدن برای علم و عالم ارزش زیادی قایلید ؟!
0
0
پربازدیدترین آخرین اخبار