به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، تحلیلگران و رسانههای غربی معتقدند مخالفخوانی فرانسه و اسرائیل با توافق هستهای 1+5 با ایران یک تقسیم کار از پیش طراحی شده با مضمون «پلیس خوب، پلیس بد» و در جهت گرفتن امتیازهای بیشتر از ایران است.پال شولت رئیس سابق کنترل و منع گسترش تسلیحات در وزارت دفاع انگلیس در اینباره به بیبیسی گفت: احتمالا فابیوس [وزیر خارجه فرانسه] در مذاکرات با ایران نقش پلیس بد را بازی میکند تا سایرین نقش پلیس خوب را بازی کنند.او درباره نقش انگلیس در این مسئله اظهار داشت: فکر نمیکنم کسی بتواند به طور مشخص بگوید بریتانیاییها چه موضعی دارند، آنها خیلی دوست دارند بیش از آنکه لازم است هزینه در این مذاکرات پرداخت نکنند اما در عین حال اقدامات اعتمادسازی باید صورت گیرد تا مذاکرات به جایی برسد. فهمیدن نقش انگلیس بسیار سخت است.
شولت در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا اعتقاد دارید مذاکرات به نتیجه میرسد؟ اظهار داشت: «به شکلی غیرمعمول خوشبینی دراینباره وجود دارد، چنین جوی مدتها دیده نشده بود. در عین حال هر حرفی که گفته شود و توافقی که به دست آید، در نهایت فایده نخواهد داشت مگر اینکه دولت ایران اعتماد غرب را جلب کند»!همچنین کامران متین استاد روابط بینالملل دانشگاه ساسکس لندن گفت: مخالفت فرانسه با روند مذاکرات میتواند اقدامی تاکتیکی با آگاهی دیگر کشورهای غربی محسوب شود و بعید نیست توافق برای اتخاذ چنین موضعی از سوی فرانسه با هماهنگی دیگر طرفهای غربی صورت گرفته باشد.
وی در گفتوگو با بیبیسی افزود: بعید نیست این موضع که معمولا از سوی ایالات متحده در گذشته اتخاذ میشد، اکنون فرانسه به نوعی اجرای آن را به عهده گرفته باشد.او درباره حمایت فرانسه از مواضع نتانیاهو در قبال مذاکرات گفت: فرانسه روابط نزدیکی با اسرائیل داشته و گروههای ذینفوذ بسیاری از یهودیان در فرانسه هستند، اما قضاوت در این مورد مشکل است، چون این احتمال وجود دارد که قدرتهای بزرگ تقسیم کاری میان خود داشته باشند که در آن، فرانسه موضع تندتری را اتخاذ کرده تا طرف ایرانی را به امتیازات کمتری راضی کند.از سوی دیگر فرانسوا نیکولو سفیر سابق فرانسه در ایران نیز در همین زمینه گفت: شاید زود باشد که بخواهیم فرانسه را به خاطر ممانعت از مذاکرات سرزنش کنیم. تا جایی که به نگرانیهای اسرائیل مربوط میشود، میدانیم که آنها و نتانیاهو از نزدیک و به واسطه افراد دخیل در مذاکرات و مشخصاً آمریکاییها در جریان مذاکرات قرار میگیرند.
نیکولو در پاسخ به این سوال که آیا سخنان کسی که در این جلسات نبود (نتانیاهو) موجب شده تاکنون مذاکرات بینتیجه بماند؟ گفت: هر کسی در این جریان نقش خودش را بازی میکند؛ دولتهای 1+5 نه تنها منافع خودشان را دارند بلکه منافع دولتهای دیگر را هم در نظر دارند. غربیها سعی میکنند نماینده اسرائیل هم باشند.همچنین به گزارش ایرنا، هوشنگ امیراحمدی از دلالان و طرفداران قدیمی سازش با آمریکا در مصاحبه با راشاتودی اظهار داشت: اگرچه ایران مطالبات گروه 1+5 را پذیرفته اما واشنگتن مایل نیست بدون چراغ سبز اسرائیل، متقابلا چیز با ارزشی به ایران پیشنهاد کند. واقعیت این است که ایران از هیچ تلاشی برای اثبات صلحآمیز بودن برنامه هستهایاش فروگذار نخواهد کرد که از آن جمله توقف غنیسازی 20 درصد است، اما آمریکاییها تا این لحظه چیز زیادی واگذار نکردهاند. آنها نمیخواهند تحریمهای اصلی در زمینه مالی و نفتی را بردارند.
وی اضافه کرد: دولت آمریکا هر لحظه دولت اسرائیل را از مذاکرات مطلع میکند چرا که کنگره هم تحت مدیریت لابی اسرائیل است. از این رو فکر نمیکنم کری با توافقی موافقت کند که نتانیاهو از آن خشنود نباشد. مطمئنا قبل از اینکه جان کری بله را بگوید، با نتانیاهو تماس میگیرد تا از حمایت وی اطمینان کسب کند. زیرا روابط اسرائیل با آمریکا، راهبردی و ناگسستنی است.خاطرنشان میشود طبق تقسیم کار چند ماه اخیر آمریکا و رژیم صهیونیستی، نتانیاهو روز گذشته پس از پایان مذاکرات ژنو گفت: ما امیدواریم سران 1+5 به توافقی خوب دست یابند و برای توافق بد عجله نکنند. من در تماس با رهبران 1+5 گفتم همه جوانب را بسنجند و عجله نکنند.جالب اینکه دیروز جان کری وزیرخارجه آمریکا نیز در مصاحبه با کریم غطاس گزارشگر بیبیسی گفت: «تأکید پرزیدنت اوباما پیش از آمدن من به اینجا [ژنو] این بود که برای رسیدن به توافق عجله نکنید. پرزیدنت گفت به توافق نرسیدن بهتر از رسیدن به توافق بد است».
مذاکرات ژنو به مدت 3 روز ادامه داشت و دولتهای غربی طیفی از امتیازات و توقعات شامل تعلیق غنیسازی 20 درصد، عدم بکارگیری سانتریفیوژهای پیشرفته IR2، خروج بخشی از مواد غنیسازی 20 درصد یا اکسید کردن آنها و تعطیلی یا عقب انداختن آغاز فعالیت رآکتور آبسنگین را پیش کشیده بودند، اما متقابلا بحث جدی در زمینه لغو تحریمهای اصلی مطرح نکردهاند.به نظر میرسد یکی از دلایل اصلی به نتیجه نرسیدن مذاکرات ژنو، زمینهسازی برای اخذ امتیاز هر چه بیشتر از ایران به شیوه تظاهر به بینیازی به توافق است، ضمن اینکه مقاومت تیم مذاکرهکننده کشورمان در برابر باجخواهیهای یکسویه غرب نیز در این امر موثر بوده است.
منبع: کیهان