رئیس جامعه المصطفی العالمیه و یکی از سه برگزیده جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی در اختتامیه این کنگره به ایراد سخن پرداخت.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، آیت الله علیرضا اعرافی، با اشاره به این که تعاریف زیادی در خصوص علوم اسلامی وجود دارد، اظهار داشت: اولین تعریف علم اسلامی این است که مبانی هستی شناسی و موجود شناسی از منابع دینی گرفته شده و به دانشمندان علاقه مند جهت حرکت در این مسیر باید پیشنهاد داده شود.
وی با بیان این که دومین تعریف علم انسانی دینی، علمی است که مسائل و موضوعات مطروحه در کتاب و سنت به بررسی با شیوه خاص علوم به معنای ساینس بپردازد، گفت: سوژه ها و موضوعات از منابع دین برگرفته و به قلمروهای دانش تعلیم وتربیت نشر داشته می شود.
این استاد حوزه عرضه مسائل تولید شده در دانش های حاضر به مبانی دینی و اسلامی را سومین تعریف علم اسلامی دانست و تصریح کرد: چهارمین معنای علم اسلامی داد و ستد و عرضه مبانی دینی با دانش های موجود می باشد.
وی با بیان اینکه کنار گذاشتن ساینس معنای پنجم علم اسلامی این است، گفت: این تعریف روش های موجود را تغییر داده و علم انسانی اسلامی را حاوی گزاره هایی در زمینه علوم انسانی در روش های فراتر از روش های تجربی می داند.
معاون سابق پژوهشی حوزه علمیه قم با تاکید بر این که معنای ششم علم اسلامی در خدمت اغراض و غایات دینی قرار می گیرد، ابراز داشت: این چنین معنایی یعنی این که دین در اغراض ثانویه دخالت کرده و سامانه ای از علم انسانی ایجاد می شود که درحوزه های مختلف همچون تبلیغ دین قرار می گیرد و دست کاری در ذات آن انجام نمی گیرد.
رییس جامعه المصطفی کشف استلزامات اندیشه و معارف دینی در یک حوزه و قلمرو را معنای هفتم از علم اسلامی دانست و تصریح کرد: مدل هایی که در مسائل زندگی وجود دارد باید بررسی شده و مدل های استخراجی برای زندگی با اندیشه های دینی تطبیق داده شود و برای آن برنامه ریزی و همسان سازی گردد.
وی با اشاره به این که می توان علمی که دانشمندان اسلامی به آن می پردازند را معنای هشتم علم دینی دانست، گفت: علمی که به فعل الهی پرداخته و رویکرد خداوندی داشته باشد معنا و سطحی از علوم اسلامی است.
وی با تاکید بر این که اگر بخواهیم علم انسانی اسلامی با تحول مواجه شود، باید رویکردهای جدیدی در دانشگاه و حوزه های علمیه ایجاد گردد، اظهار داشت: حوزه علمیه باید در روش شناسی علوم انسانی اسلامی عمیق تر شده و تحولاتی در آن ایجاد کند و فلسفه های موجود را با مسائل دینی تطبیق داده و نظام فلسفی و روشی همسانی رقم بزند.
این نظریه پرداز تعلیم و تربیت با اشاره به این که فقه اسلامی باید پایه ریزی ابواب جدید و اجتهادی کند، گفت: تحقیقات تجربی باید در بدنه متفکرین حوزه و دانشمندان اسلامی به وجود آید.
وی در پایان افزود: با حرکت در حوزه علوم انسانی اسلامی می توان به سمت تمدن جدیداسلامی پیش رفت.