شناسايي سرطان پانکراس با استفاده از روش جديد ميکروسکوپي
به گزارش گروه علمي و آموزشي «شبکه خبر دانشجو»، با وجود اينکه کارايي اين روش هنوز در آزمايش هاي باليني به اثبات نرسيده است، اما شايد روزي بتواند در تشخيص زودهنگام سرطان پانکراس و ساير انواع سرطانها در مراحل اوليه آنها کمک کند.
گروهي از محققان دانشگاه نورث وسترن و نورث شور اين روش جديد خود را در مقالهاي که منتشر کردهاند، طيفسنجي ميکروسکوپي موجي جزئي ناميدهاند.
اين روش به محققان امکان ميدهد نمونههاي سلولي را که از بدن انسان گرفتهاند بررسي کرده و علائم مربوط به سرطان پانکراس را شناسايي کنند.
معمولاً آسيبشناسهاي بيمارستاني علائم ايجاد شده در سلولهاي بافت پانکراس را که با استفاده از زندهبيني سلولي از بدن خارج شدهاند، در زير ميکروسکوپ بررسي کرده بدين ترتيب به وجود سرطان پانکراس پي ميبرند.
مشکل اين است که در مراحل اوليه اين بيماري، بسياري از سلولهاي آسيبديده، طبيعي به نظر ميرسند؛ تا زماني که سلولهاي سرطاني متحمل تغييرات قابل مشاهده شوند، ممکن است براي درمان موثر اين بيماري دير شده باشد.
در حقيقت سرطان پانکراس تنها در هفت درصد بيماران در مراحل اوليه شناسايي ميشود؛ در اين مراحل سلولهاي سرطاني هنوز در محلهاي اوليه خود قرار دارند.
بيماري بيش از نيمي از کساني که دچار سرطان پانکراس ميشوند، زماني تشخيص داده ميشود که اين بيماري در کل بدن پخش شده است.
روش جديد با شناسايي نوسانات ايجاد شده در ضريب شکست سلول کار ميکند؛ تغييرات نانومقياس ايجاد شده در معماري دروني سلولها بر اين نوسانات تأثير ميگذارند؛ اين تغييرات بسيار زودتر از زماني اتفاق ميافتند که آسيبشناسان بتوانند تغييرات ميکروسکوپي را مشاهده کنند.
هر چه تغييرات ساختاري درون سلول بيشتر باشد، نوسانات ضريب شکست بيشتر است.
محققان دانشگاه شيکاگو نشان دادند که با اندازهگيري اين نوسانات با استفاده از طيفسنجي ميکروسکوپي موجي جزئي ميتوان سرطان سلولها را تشخيص داد.
لازم به ذکر است، نتايج اين پژوهش در مجله Optics Letters منتشر شده است./انتهاي پيام/