به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، علی حیدرنژادیان، مسئول واحد تجویز و مصرف منطقی دارو معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایلام در کارگاه «آشنایی با دیابت» که امروز در دانشگاه علوم پزشکی ایلام برگزار شد، به ویژگی های دیابت نوع یک در بیماران مبتلا، اشاره کرد و گفت: در این بیماری با تجویز انسولین قند خون به راحتی جذب ارگانهایی مانند کبد و عضلات می شود، سلول های بتا از جزایر لانگرهانس مورد هجوم دستگاه ایمنی بدن قرار می گیرند و دیگر نمی توانند انسولین بسازند یا تولید انسولین آنقدر کم است که نمی تواند پاسخ مناسب به قند خون را ایجاد کند.
وی اضافه کرد: بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 دائما باید نوک انگشتان خود را زخم کنند، نمونه خون بگیرند و به خودشان انسولین تزریق کنند، این چرخه باید مرتبا انجام شود تا قند خون در حد نرمال باقی بماند.
مسئول واحد تجویز و مصرف منطقی دارو معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایلام تصریح کرد: علاوه بر ناراحتی ها و نارضایتی های بیمار و تاثیر بدی که بر روحیه ی وی دارد امکان ایجاد خطاهای دارویی نیز زیاد است که می تواند جان بیمار را به خطر بندازد. قند خون بالا باعث آسیب به سلولهای چشمی، کلیوی، عصبی و عروق میشود و برعکس آن افت قند خون می تواند با کما و مرگ همراه باشد، به همین دلیل هر وسیله ای که بتواند میزان خطا را کاهش دهد ارزشمند است.
حیدرنژادیان خاطرنشان کرد: کنترل بیماری دیابت نوع یک امکان پذیر اما دشوار است، بیماران باید مدام قندخون خود را چک و بر اساس آن انسولین تزریق کنند، این فرآیند تکراری گاها ممکن است موجب خطاهای انسانی شود و از طرفی عدم رضایت بیماران را به همراه دارد، به همین دلیل محققان همیشه به دنبال راههای بهتر برای کنترل اینگونه بیماری های مزمن بوده اند.
وی ادامه داد: ساخت یک پانکراس مصنوعی می تواند بسیار مفید باشد، ایده ای که سالها به دنبال آن بوده اند؛ اما به تازگی توانسته است که خود را نشان دهد، علم پزشکی همیشه در حال تغییر و حرکت رو به جلو است، اختراع پانکراس مصنوعی را می توان جهشی عظیم برای درمان دیابت دانست.
مسئول واحد تجویز و مصرف منطقی دارو معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایلام به ساخت نوعی پانکراس مصنوعی برای درمان این بیماری اشاره کرد و گفت: بوریس کواچف و تیم تحقیقاتی اش در دانشگاه ویرجینیا، پانکراس مصنوعی را طراحی کرده اند که می تواند زندگی میلیون ها دیابتی را در جهان تغییر دهد.
حیدرنژادیان در تشریح چگونگی کار پانکراس مصنوعی تصریح کرد: این وسیله می تواند خیلی از خطاهای انسانی را حذف کند، هسته پردازشکر این سیستم از پلاتفرم InControl استفاده می کند که برروی یک گوشی هوشمند قابل برنامه ریزی اجرا می شود، این دستگاه کوچک بصورت بی سیم با مانیتور قندخون و پمپ انسولین ارتباط برقرار می کند، مانیتور قندخون هر 5 دقیقه یکبار قند خون را چک می کند و نتیجه را به پلاتفرم InControl تحویل می دهد، این دستگاه که از قوانین ریاضی و الگوریتم دقیقی تبعیت می کند، میزان صحیحی از انسولین را از طریق یک نیدل باریک تزریق می کند.