به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، سید محمد رضا حسینی یزدی امروز در نشست خبری «رادیوسینوکتومی بیماران هموفیلی» که در سالن شورای ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، گفت: مرکز درمانی بیماران هموفیلی در مرکز سرور از سال 82 آغاز به کار کرده است و در حال حاضر 900 نفر بیمار در این حوزه مشغول به فعالیت میباشند.
وی ادامه داد: بیماران هموفیلی به سه دسته خفیف، متوسط و شدید تقسیم بندی میشوند که تزریق رادیوسینووکتومی مختص بیمارانی است که در حال انجام فعالیتهای عادی زندگی خونریزی در بدن آنها صورت میگیرد و این خونریزی در بافت مفصل همراه با درد و ایجاد مشکل برای بیمار خواهد بود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان این موضوع که بیماران هموفیلی که خونریزی مفاصل در آنها به صورت عادی در همه فعالیتهایشان صورت میگیرد باید مراقبتهای لازم را جهت کاهش صدمات بیاموزند، گفت: تزریق رادیوسینووکتومی در هر بیمار حدود یک میلیون و پنصد هزار تومان برای دولت هزینه میگذارد و این در حالی است که هر بیمار باید بین دو تا پنج بار فاکتور انعقادی را به بدن تزریق کند.
حسینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و تیم درمان بیماران اختلالات خونی این مرکز را به دنبال دستیابی به راهی جهت کاهش درد در هنگام خونریزی مفاصل در بیماران هموفیلی دانست و افزود: تزریق ماده فسفر رادیو اکتویو در مفصل بیمار از برنامههایی است که در کاهش درد ناشی از خونریزی در مفصل تاثیر گذار است.
وی تاکید کرد: این عمل در مشهد با تیم پزشکی متشکل از پزشک ارتوپدی، همتالوژی و کارشناسان کارتوگرافی صورت میگیرد که میتوان اعلام داشت در حال حاضر در این استان از مجموع 900 بیمار حدود 150 بیمار جهت انجام تزریق فسفر رادیو اکتیو غربالگری شدهاند که از این تعداد 18 نفر کاندید این تزریق و در حال حاضر تزریق بر روی چهار بیمار با موفقیت صورت گرفته است.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد علاوه بر کاهش درد، کاهش هزینههای درمان در عمل رادیوسیتوواکتومی تاثیر گذار دانست و افزود: تزریق این ماده در بدن بیماران تا کنون دارای عوارض نبوده است و توانستهایم درد در بیمار را کاهش داده و از طرفی در هزینههای تحمیلی بر دولت و بیمار کاهش داشته باشیم.
وی ادامه داد: بیماری هموفیلی بیماری ارثی است که در نتیجه ازدواجهای فامیلی در کشور رخ میدهد و در نوع شدید آن که همان a و b می باشد، خونریزی داخل مفاصل شکل گرفته که تلاش ما در حرکت صورت گرفته تزریق ماده فسفر رادیو اکتیو به داخل بافت خونریزی کرده میباشد.
حسینی یزدی با بیان این نکته که در مقدمات ابتدایی تزریق ماده رادیو اکتیو به داخل بافت بیمار باید در انتظار ورود این ماده به بخش پزشکی هستهای که در مشهد در مرکز درمانی قائم(عج) واقع شده است، باشد گفت: پس از ورود این ماده باید هماهنگیها جهت انجام تزریق میان پزشک طب هستهای، بیمار و بخش طب هستهای صورت بگیرد و پس از این مرحله مبتلا را جهت انجام تزریق سرپایی آماده و ماده را در مفصل آسیب دیده تزریق میکنیم.
وی مفاصل مچ پا و زانو را در این تزریق بیش از دیگر مواضع درگیر دانست و افزود: پس از تزریق ماده رادیو اکتیو در موضع آسیب دیده بیمار، لایهای بر پای بیمار بسته میشود تا پای بیمار را تا 48 ساعت بدون حرکت باقی نگاه دارد و در این مدت تزریق کار خود را انجام خواهد داد.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: این احتمال نیز وجود دارد که بیمار دارای خونریزی شدیدی باشد و در ابتدا لازم باشد تا خونریزی از بدن وی خارج و حتی فرد باید مراقبت کند تا زانوی خود را بدون حرکت در مدت لازم نگاه دارد تا اتفاقی در زمان پس از تزریق رخ ندهد.
وی بستن محل تزریق مواد رادیو اکتیو را جهت مراقبت از عفونی شدن بیمار دانست و افزود: در صورتی که حتی یک هزارم درصد احتمال عفونت موضع تزریق شده ماده رادیو اکتیو در بدن بیمار داده شود، این موضع قابل درمان نخواهد بود و بر این اساس پس از تزریق، این موضع جهت حفظ شرایط ضد عفونی بسته میماند.
حسینی یزدی احتمال آسیب رساندن فسفر رادیو اکتیو به دیگر اعضای بدن را ناممکن دانست و افزود: این احتمال وجود ندراد که رادیو اکتیو در بدن بیمار نفوذ نابجا داشته باشد و به دیگر اعضا آسیب برساند؛ به نحوی که حتی بر استخوان نیز آسیبی وارد نخواهد کرد.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه با اشاره به این نکته که بیمارانی که تزریق رادیوسینووکتومی بر روی آن انجام می شود از خونریزی مفاصل تا مدتی در امان می ماند، یادآود شد: در حال حاضر در دانشگاه علوم پزشکی مشهد به دنبال ارتقاء این روش هستیم؛ البته نمی توان گفت این روش آخرین راه کمک به کاهش درد بیماران هموفیلی در نوع شدید است؛ اما می توان امیدوار بود این گونه روش ها در کمک به رفع عوارض بیماری هموفیلی تاثیر گذار باشند.