به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان، امروز 12 آذر در سالن علامه امینی دانشگاه تهران از ساعت 15 تا 17، درباره موضوع «مذاکرات هستهای و سیاست خارجی» سخنرانی میکند.
تعدادی از فعالین دانشجویی در همین رابطه با شبکه اطلاع رسانی دانا گفتوگویی را انجام دادند و نظرات خود را در این رابطه بیان کردند.
**آقای ظریف بگوید دلیل اظهارات ضد و نقیض غربیها چیست؟
مجتبی ثابتی عضو سابق شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور در گفتوگو با خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی دانا در پاسخ به سوالی در خصوص نشست آقای ظریف در دانشگاه تهران در روز 12 آذر اظهار داشت: ضمن تشکر و احترام به آقای ظریف و تیم همراهشان در مذاکرات ژنو باید گفت قطعا فرصت انتقاد را از دست نخواهیم داد و اگر در روز نشست به ما فرصت داده شود به بیان آنها خواهیم پرداخت.
وی افزود: یکسری علامت سوالهای سنگینی در بندهای متن توافق نامه وجود دارد که لازم است آقای ظریف به طور شفاف و کامل به آنها پاسخ دهد.
این فعال دانشجویی ادامه داد: در ابتدا بایدمشخص شود که موضع و نگاه آقای ظریف به نقد و نظر کارشناسان چیست؟ چون اکثر کارشناسان معتقدند که در خصوص امتیازات داده شده و گرفته شده تناسبی به چشم نمیخورد.
وی تصریح کرد: مطلب دیگر اینست که ما با قبول این تفاهم نامه عملا به نظر نمیرسد برگ برنده مناسب و کارآمدی برای ادامه مذاکرات برای احقاق حق ملت ایران داشته باشیم چون اکثر مواضعی که بر روی آن مقاومت و پافشاری کردیم در این متن رعایت نشده است.
این عضو سابق شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور بیان کرد: ما علاوه بر مواردی که به آن اشاره شد سوالات دیگری نیز داریم که برخی از آنها عبارت است از اینکه؛ چه امتیازاتی به واقع در مقابل حصول امتیازات کم گرفته شده از طرف غربی، گرفتهایم؟ چرا حق غنی سازی که بعد از امضاء تفاهم نامه به طور علنی در رسانهها اعلام شد صراحتا در متن نیامده است؟ دلیل اظهارات ضد و نقیض غربیها چیست؟ چرا بعد از امضای تفاهم نامه تحریم جدید إعمال شده است؟ اینها فقط بخشی از شبهات مطرح شده است که آقای ظریف باید در حضور دانشجویان پاسخ روشن به آنها بدهد.
ثابتی تصریح کرد: مسئله هستهای جزء منافع ملی و هویت ملی ما شده است به همین منظور حساسیت جنبشهای دانشجویی نسبت به آن زیاد است و تک تک موارد با دقت مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
این فعال دانشجویی خاطر نشان کرد: جنبشهای دانشجویی به تبعیت از مقام معظم رهبری تذکرات لازم را قبل از آغاز مذاکرات سبت به اینکه غرب قابل اعتماد نیست داده بودند. اشتباه اصلی تیم مذاکره کننده ما این بود که با ذوق و هیجان زیاد وارد میدان شد.
وی همچنین در ادامه اظهار داشت: ما انتظار داشتیم بجای این نگاه پر از شور و هیجان یک نگاه بد بینانه و هوشیارانه به غرب باشد و لی متاسفانه هروقت حرف از عدم صداقت غرب زده شد آنرا سخنی از روی غرض سیاسی و افراطیگری تلقی کردند. لذا در کمال احترام و ادب میبایست به این عملکرد و شبهات وارده به نتایج مذاکرات پاسخ داده شود.
**با عهدشکنی غرب، ایران تا چهزمانیبه توافقنامه عمل میکند؟
علیرضا کریمی، دبیر کل اتحادیه انجمن مستقل، در گفتگو با شبکه اطلاع رسانی دانا، در خصوص حضور ظریف در دانشگاه تهران و پاسخگویی به سوالات دانشجویان اظهار داشت: یکی از مواردی که باید به صورت شفاف از سوی ظریف بیان شود این است که قرار است در گامهای بعدی، دقیقاً چه امتیازهایی از سوی ایران داده و چه امتیازاتی گرفته شود؟
وی افزود: اگر ما بخواهیم به توافق نامه برگردیم، میبینیم که در حال حاضر اتحادیه اروپا تحریمهای جدیدی را اعمال کرده است؛ سوال این است که واکنش جمهوری اسلامی و ظریف به عنوان رئیس دستگاه دیپلماسی در کشور به این مسئله چیست؟ و چقدر میخواهیم این توافق را ادامه بدهیم؟
دبیر کل اتحادیه انجمن مستقل خاطرنشان کرد: نکته بعد این است که اگر این توافق نامه ادامه پیدا کند، بحث اقتصاد مقاومتی با توجه به توافقنامه به کجا میرسد؟ آیا همچنان مثل دولتهای قبلی به ویژه دولت سازندگی، اقتصاد ایران یک اقتصاد وابسته به نفت میشود و یا اینکه این توافق نامه بهانهای برای فروش نفت خام نیست؟
کریمی یادآور شد: در خصوص پروتکل الحاقی نیز باید درنظر داشته باشیم که چیزی که وجود دارد این است که پذیرش آن از سوی ایران باید با مصوبه مجلس باشد؛ همچنین پذیرش هرنوع توافقنامه باید با توافق مجلس صورت بگیرد؛ چرا با توجه به این موضوع، این توافقنامه قبل از امضا به حضور مجلسیها نرسید و در مجلس مطرح نشد؟
وی تصریح کرد: طبق توافقنامه در حال حاضر خرید تجهیزات هستهای را باید فقط در چارچوب 5+1 محدود کنیم که قطعاً آنها کارشکنی میکنند و ما تا کنون از طریق برخی از روابط پنهان با تعدادی از کشورها توانستهایم قسمتی از تجهیزات خود در زمینه هستهای را دریافت کنیم؛ قطعاً زمانی که فیلمهای مراکز هستهای را در اختیار بازرسان قرار دهیم، مشکلاتی برای ما و کشورهایی که تجهیزات را در اختیار ما قرار دادهاند به وجود میآید.
**ظریف باید بگوید که محدوده امتیازات داده شده به غرب تا کجاست
رامین شمسایی دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور در گفتوگو با خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی دانا در خصوص نشست وزیر امور خارجه در دانشگاه تهران درباره نتایج مذاکرات ژنو اظهار داشت: درابتدا باید گفت که برگزاری این نشست از سوی خود دانشگاه بوده نه تشکلهای دانشجویی که به نظر میرسید بهتر بود تشکلهای دانشجویی بیشتر در این مراسم دخالت میکردند ولی در کل این اقدام را به فال نیک میگیریم و امیدواریم فرصتی در اختیار دانشجویان قرار گیرد تا به بیان نظرات و دیدگاههایشان بپردازند.
وی افزود: رسالت دانشجو مطالبهگری است لذا با توجه به این اصل ما یک سری سوالات اساسی در خصوص برخی بندهای این توافق نامه داریم که جنبه سیاسی ندارد بلکه حقوقی و فنی است.
شمسایی ادامه داد: آقای ظریف باید پاسخ بدهد که محدوده این اختیارات و امتیازات داده شده تا کجاست؟ چرا غرب به تعهد خودش مبنی بر عدم اعمال تحریم جدید پایبند نبود؟ آیادولت جز نتیجه مذاکرات عمل مثبت دیگری برای ارائه گزارش 100 روزه نداشت که حاضر شد با دادن امتیاز بیشتر به غرب به آن برسد؟
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور گفت: این توافق نامه به نظر ما ناقص است زیرا غربیها نسبت به ما از امتیازات بیشتری برخوردار شدند و این بازی برد برد نبود از این رو آقای ظریف لازم است که در این نشست صراحتا به شبهات مطرح شده پاسخ دهد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: هنوز بد رفتاریها و کارشکنیهای غرب نسبت به ایران از حافظه ملت ما پاک نشده لذا به تیم مذاکره کننده هستهای تذکر میدهیم که در ادامه روند مذاکرات نباید به غربیها اعتماد کرد و میبایست با نگاهی بدبینانه و با دقت تمام پای میز مذاکره نشست.
**آقای ظریف بگوید که اگر ساختار تحریمها شکسته چرا باز هم تحریم جدید اعمال میشود؟
علی بیانی دبیر تشکیلات دفتر تحکیم وحدت در گفتوگو با خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی دانا در پاسخ به سوالی در خصوص برگزاری نشست ظریف در دانشگاه تهران در 12 آذر اظهار داشت: در ابتدا حضور آقای ظریف را در جمع دانشجویی به فال نیک میگیریم چون این اقدام خواسته مقام معظم رهبری هم است؛ مطلب دیگر این است که آقای ظریف در راس هیئت مذاکره کننده است و ضروری است که به منظور شفاف سازی اذهان عمومی گزارشی در خصوص شبهات وارد شده به نتایج مذاکرات ژنو ارائه دهد.
بیانی افزود: با توجه به اظهارات ضد و نقیضی که طرفین مذاکره پس از امضای توافق نامه داشتند، یکسری مسائل برای عامه مردم و دانشجویان و قشر تحصیل کرده مبهم است که انتظار میرود به آنها پاسخ لازم و قانع کننده داده شود که اصلا بدانیم در مذاکرات چه اتفاقاتی افتاده است؟ چه امتیازاتی داده شده و در مقابل چه امتیازاتی گرفته شده؟
وی همچنین ادامه داد: علاوه بر این سوالات دیگری نیر مطرح است، مثلا اینکه چرا تنها ساعتی پس از امضای تفاهم نامه غربیها گفتند که ما حق غنی سازی ایران را به رسمیت نمیشناسیم؟ چرا باید با آن همه امتیازی که دادیم تحریمها باقی بماند و فقط مقدار اندکی از تحریمها برداشته شود؟ چرا تحریمهای اساسی بانکی و نفتی برداشته نشد؟
دبیر تشکیلات تحکیم وحدت اظهار داشت: اخیرا نیز دیدیم ک حدود 17 شرکت غربی تحریمهای جدیدی را علیه ایران إعمال کردند؛ اگر به تفاهم رسیدهایم و بازی برد برد با هدف تساوی دو طرفه بوده است پس دلیل این رفتار غربیها چیست؟
بیانی تصریح کرد: آقای ظریف و روحانی پس از توافقات ژنو شکستن ساختار تحریمها را جزو دستاوردهای مذاکرات دانستند در حالیکه امروز شاهد افزایش تحریمها علیه ایران هستیم. لذا انتظار میرود با وجود این تناقض گوییها و شبهات مطرح شده آقای ظریف پاسخی شفاف و قانع کننده در روز نشست به این مسائل بدهد.
**سوالات و انتقادات جدی در خصوص تناسب امتیازات رد و بدل شده بین طرفین مذاکره داریم
احسان شریف احمدیان دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی دانا در پاسخ به سوالی در خصوص حضور ظریف در روز 12 آذر در دانشگاه تهران با موضوع مذاکرات هستهای در ژنو اظهار داشت: انتظار ما اینست زمانی که آقای ظریف به دانشگاه ما آمدند در آن جلسه فرصتی برای مطرح شدن مطالبات دانشجویی وجود داشته باشد و مانند حضور آقای روحانی در دانشگاه تهران نباشد که فرصت بیان دیدگاههای دانشجویی داده نشود.
وی ادامه داد: امیدواریم فرصتی برای بیان دیدگاهها و مواضع دانشجویی در خصوص مذاکرات ژنو و جهات مختلف آن قرارداده شود تا دانشجویان در فضایی بدون تنش به اظهار نظر در حضور رئیس هیئت مذاکره کننده بپردازند.
احمدیان تصریح کرد: ما در خصوص بندها و تناسب امتیازات رد و بدل شده بین طرفین مذاکره، یکسری سوالات اساسی و انتقادات جدی داریم که حتما در روز نشست به بیان آن خواهیم پرداخت زیرا به نظر میرسد این توافق نامه آن چنان که در رسانههای دولتی بیان میشود نیست.
وی افزود: ما احساس میکنیم فضای رسانهای که دولت پیرامون این مسئله ایجاد کرده به نوعی بزرگ نمایی است نسبت به آنچه که در مذاکرات ژنو به دست آمده است لذا در آن روز در مورد این مطالب صحبتهای مفصلی خواهد شد.
دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران در پایان تاکید کرد: تجربه ناموفق همین تیم مذاکره کننده در ژنو در سالهای 80 تا 83 (موسوم به سعد آباد) هنوز از خاطر ملت بزرگ ایران پاک نشده و به همین منظور جنبش دانشجویی با سعه صدر کامل و هوشیارانه در عین بیان مواضع خود این مذاکرات را به جد پیگیری خواهد کرد و قطعا نخواهد گذاشت که نتیجهای مانند نتایج مذاکرات سعد آباد تکرار شود.
منبع: دانا