در سال 2011 به دنبال قتل یک جوان سیاهپوست با نام «مارک دوگان» که به وسیله تیراندازی پلیس کشته شد، لندن با اعتراضات گستردهای مواجه شد...
گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ در سال 2011 به دنبال قتل یک جوان سیاهپوست با نام «مارک دوگان» که به وسیله تیراندازی پلیس کشته شد، لندن با اعتراضات گستردهای مواجه شد. این اعتراضات از شهر تاتنهام واقع در شمال لندن آغاز و کمکم به تمام انگلستان کشیده شد.
آغاز ناآرامیهای 2011 لندن
در روز شنبه 6 اوت 2011 حدود 200 نفر که بستگان« مارک دوگان» و تعدادی از افراد محلی را شامل میشدند، در تاتنهامراهپیماییبه راه انداختند اما نتیجهای در رابطه با قتل دوگان بدست نیاوردند.
پس از آن برخی از تظاهرکنندگان خشمگین شده و دست به حرکات خشونتآمیز زدند. خشونتهای خیابانی در روز 7 اوت به دیگر جاهای لندن مانند وود گرین، انفیلد تاون، پاندرز اندو بریکستون کشیده شد.
در 8 اوت دامنه خشونتها به بخشهایی از شهرهای بیرمنگام، لیورپولو بریستول کشیده شد. پلیس بریتانیا در طول 4 شب شورش بیش از چهار هزار نفر در مناطق مختلف این کشور را بازداشت کرد.
در چهارشنبه 10 اوت، در پی استقرار حداقل 16 هزار نیروی پلیس در لندن، آرامش به پایتخت بریتانیا بازگشت اما خشونتهای پراکنده در چند شهر دیگر این کشور، ادامه پیدا کرد. ناآرامیها به چند محله دیگر لندن نیز سرایت کرده و تعدادی ساختمان، خودروی پلیس و اتومبیل شخصی و اتوبوس به آتش کشیده شد.
در پی این اتقاقات حرف و حدیثهایی در مورد تاثیر فیسبوک و دیگر شبکه های اجتماعی در اعتراضات 2011 لندن مطرح شد و در میان همین اتفاقات بود که شبکههای اجتماعی آن لبه ی دیگر چاقو ی خودشان را به نمایش گذاشته اند و باعث آزار و اذیت اربابانشان شده اند.
در ادامه به اظهار نظر برخی رسانههای خارجی و داخلی و تاثیر آنها بر اعتراضات لندن خواهیم پرداخت:
در این باره پایگاه خبری دویچه وله آلمان در گزارشی گفت: چه کسی جوانان آشوبگر را به خیابان کشانده؟ گناه اصلی به گردن «ذات شر» است یعنی شبکههای اجتماعی و «بلکبری».
این گزارش با اغتشاشگر خواندن معترضان در لندن آورده است: در اغتشاشات لندن میتوان ردپای فیسبوک و همدستانش را پیدا کرد.
دویچه وله در ادامه میگوید: پلیس متهم اصلی به خیابان کشاندن جوانان لندن را فیسبوک و توییتر و گوشیهای هوشمند بلکبری با قابلیت ارسال پیامهای فوری و کوتاه میداند.
گاردین نیز در گزارشی که در این باره منتشر کرد، آورده است: خرابکاران در لندن از طریق بلکبری با هم در تماساند و قرار تجمعات خود را میگذارند.
گاردین میافزاید: در میان جوانان بریتانیایی تلفن هوشمند بلکبری بیش از هر گوشی دیگری محبوب است. بر پایهی تحقیقات «آف کام» یک سوم از جوانان و نوجوانان لندن از بلکبری استفاده میکنند.
به نوشتهی گاردین پیامهای کوتاه فرستاده شده از این طریق، مستقیما در شبکههای اجتماعی مانند توییتر منتشر میشوند و مزیتی که این دستگاه نسبت به فیس بوک و توییتر دارد این است که سرویسهای امنیتی قادر به ردگیری پیامهای ارسالشده با سرویس چت بلکبری نیستند. این پیامها همگی به صورت رمزگذاری شده ارسال میشوند.
همچنین اسکاتلندیارد (پلیس انگلستان) نیز معتقد است که هر چند در گسترش آشوبها فیسبوک و توییتر نقش داشتهاند اما سرویس مسنجر بلکبری نقش کلیدی را در آغاز آشوبها داشته و در به در دنبال ردپای کسانی است که پیغامهایی را از طریق سرویس بلکبری یا در شبکههای اجتماعی مانند توییتر و فیس بوک پست کردهاند.
بررسی برخی پیامهای کوتاه که با آغاز آشوبهای لندن از طریق بلکبری فرستاده شدهاند، نشان میدهد که آشوبگران به طور هدفمند یارگیری کردهاند.
با حوادث لندن بازهم بحث بر سر چگونگی استفاده از شبکههای اجتماعی و این بار با این مثال ملموس، بحث بر سر نقش آنها در سازماندهی نیروهای «خیر یا شر» بالا گرفته است.
«دیوید کامرون» نخست وزیر انگلستان نیز با اظهار نظری در این باره خطاب به اعضای پارلمان گفت: هر فردی که نظاره گر اقدامات وحشیانه معترضین است، این سوال را می پرسد که چگونه این افراد از طریق شبکه های اجتماعی اعتراضات خود را سامان دادند.
کامرون ادامه داد: معترضین با نوشتن پیام در شبکه های اجتماعی از جمله فیسبوک، توئیتر و استفاده از گوشی بلک بری، زمان و مکان تظاهرات را تعیین میکردند بنابراین پس از آغاز این ناآرامی ها قوانین مربوط به اینترنت موضوع مهمی شد که در محافل سیاسی انگلیس بارها از آن سخن به میان آمده است.
کامرون در پایان گفت: او در حال حاضر بهدنبال این است که در مورد ارتباط مردم با این سایت ها تصمیم گیری کند و شاید این ارتباط را قطع نماید. وی اعلام کرد که این اقدام درحالی ممکن است صورت بگیرد که ما می دانیم این شبکه ها عامل توطئه، خشونت، اختلال و جنایت می باشند.
اما نقش شبکه های اجتماعی در شورش های 2011 لندن چیست؟
کاملا مشخص است که جوانان قشر اعظم معترضین را در انگلیس تشکیل می دهند و این جمعیت خواهان استفاده از شبکه های اجتماعی برای سامان دادن به تظاهرات خود هستند.
جوانان انگلیسی پیام ها و تصاویر ناآرامیها را در صفحات خود در فیسبوک و توییتر قرار میدهند و به این ترتیب درصدد جلب نظر هواداران خود هستند.
تنها یک درصد استفاده از شبکههای اجتماعی معقول است
یک کارشناس اجتماعی با بیان اینکه ایجاد ناامنی سال ۸۸ ایران و ۲۰۱۱ لندن توسط فیسبوک رخ داد گفت: نیازهای معقولی که از طریق شبکههای برطرف میشود شاید یک درصد باشد.
دکتر مریم جلالی با بیان اینکه با یک انقلاب اطلاعاتی و ارتباطی روبهرو هستیم، ادامه داد: خط، چاپ، تلگراف، رادیو، تلویزیون شهرها و روستاها را به هم متصل کردند و اکنون نیز اینترنت و ماهواره زندگی دومی را ایجاد کردهاند.
جلالی گفت: در حال حاضر برخی خانوادهها احساس میکنند بروز این شبکههای اجتماعی به نوعی دغدغه آنها را نسبت به فضای نامناسب شهری، دوستان ناباب و سایر تهدیدات جامعه که فرزندان را هدف قرار داده، رها کرده است و فرزندان آنها وقتی کنارش مشغول سیر کردن در فضای مجازی هستند، یعنی هیچ تهدیدی متوجه آنها نیست. اما گویا یک دشمن ناپیدا او را از خانواده گرفته و عنصر ارتباطی به عنصر ضدارتباطی تبدیل شده است.
فیسبوک در کشورهای دیگر هم فیلتر است/ فیلترینگ فیسبوک در ایران به خوبی انجام نشد
یکی از معضلات فعلی دنیا، سایتهایی مثل فیسبوک، توئیتر و غیره است که در کشورهایی مثل شیلی، ترکیه و چین هم به دلیل مشکلاتی که به وجود آمد، این سایتها فیلتر شدند و تنها ایران نیست که این سایتها را فیلتر کرده است؛ اما متأسفانه باید گفت آنها به درستی عمل فیلترینگ را انجام دادند و حتی با استفاده از فیلترشکن هم نمیتوان وارد این سایتها شد در حالی که در کشور ما فیلترینگ به خوبی اجرا نشد.
ناامنی سال 88 ایران و 2011 لندن به وسیله فیسبوک رخ داد
یک کارشناس مسایل اجتماعی نیز معتقد است، در موضوع اتفاقات سال 88، دولت و به طور کلی حکومت این سایتها را در بروز ناآرامیها دخیل دانستند و کشورهایی این رویکرد را به سخره گرفتند اما دیدیم که در سال 2011 کشور انگلیس هم دچار این وضعیت شد و شرکتها و بانکهای مهم دچار خسارتهای سنگین شدند.
تا جایی که رئیس پلیس لندن خطاب به کسانی که اقدام به ایجاد ناآرامی کرده بودند گفت با همان ابزاری که اقدام به ناآرامی کردید به سراغتان میآییم. با همان وسیلهای که امنیت مردم را به خطر انداختید، امنیت شما به خطر میافتد و من به شما خواهم رسید.
در نتیجه تمام این اظهارات، توئیتر، فیس بوک و RIM سازنده گوشی های هوشمند بلاک بری از مذاکره با دولت انگلیس برای یافتن راه های توقف ارائه خدمات شبکه ای بر بستر اینترنت در زمان ناآرامی های شهری استقبال کردند.
در همین راستا، ترزا می وزیر کشور انگلستان عنوان کرد در آینده نزدیک با مدیران چند شرکت بزرگ فناوری دیدار خواهد کرد تا با همکاری آنها استفاده از این شبکه ها برای سازماندهی اعتراضات اجتماعی در این کشور را غیرممکن کند.
فیس بوک، توییتر و ریم از جمله شرکت هایی بودند که مذاکره با سران آنها با توجه به کارکردشان در اعتراضات آن سال قطعی شد.
فیس بوک نیز وقتی تمام این اعتراضات را دید با صدور اطلاعیه ای از درخواست های نخست وزیر و وزیر کشور انگلستان پشتیبانی کرد و از آمادگی خود برای مشاوره با آنها خبر داد و شرکت RIM هم گفت: از قوانین این کشور در زمینه نقض حریم شخصی و در حوزه جرائم اینترنتی و مخابراتی به طور کامل تبعیت خواهد کرد.
در تازه ترین خبر نیز فیس بوک اعلام کرده در حال طراحی ابزاری برای جلوگیری از تکرار رویدادهای نظیر اتفاقات لندن و سازماندهی اعتراضات از طریق این سایت است.
همهی اینها را گفتیم تا به اینجا برسیم که تمام شبکههای اجتماعی بیگانه همواره نقش خود در آشوب و اختلال در کشورها را به خوبی ایفا کرده اند. البته نقشی که به ضرر خود شبکه ها تمام نشوند چرا که این شبکه ها به طور کامل از طرف دولت امریکا حمایت مالی میشوند و حتی اگر بخواهند هم نمیتوانند کاری بر خلاف میل آنها انجام دهند.
حکایت یک بام و دو هواست: اغتشاشات ایران آزادی بیان است و اغتشاشات انگلستان، جرم و اقدام علیه امنیت این کشور، استفاده از شبکه های اجتماعی در ایران، نشان دهنده آزادی بیان، اما در انگلستان، کاری مجرمانه و شایسته حبس و دستگیری، حضور جوانان ایرانی در خیابان ها، نشانه دمکراسی خواهی و حضور جوانان انگلیسی، نشانه آشوب و بلوا!