به گزارش خبرنگار اندیشه «خبرگزاری دانشجو» از قم، آیتالله ناصر مکارم شیرازی شامگاه روز 16 آذر در جمع مدیران مرکز مطالعات و پاسخگویی به سوالات و شبهات حوزه علمیه قم، اظهار داشت: تا کنون فعالیت های خوبی در این مرکز صورت گرفته است که باید توسعه و ارتقاء پیدا کند.
وی بیان داشت: تجربه نشان داده که در زمینه پاسخ گویی همواره سلسله سوالات مشترکی وجود دارد، باید پاسخ کارشناسی این سوال ها به صورت جامع و فشرده تهیه و در زمان نیاز ارائه شود.
آیت الله مکارم شیرازی خاطرنشان کرد: ما در دفتر خود از میان هزاران سوالی که مردم می پرسند حدود 600 عنوان سوال و پاسخ در زمینه های مختلف فردی، اجتماعی، سیاسی، اخلاقی و عبادی احصاء و طبقه بندی کردیم که در هنگام طرح مجدد سوال های کلیشه ای، از اتلاف وقت جلوگیری کنیم.
پاسخ گویی به گونه ای باشد که موجب رنجیده شدن مخاطب نشود
وی با تاکید بر این که باید پاسخ گویی به گونه ای باشد که موجب رنجیده شدن مخاطب نشود، عنوان داشت: به عنوان مثال هنگامی که در مورد قمه زنی در عزاداری سیدالشهداء سوال می شود، باید عنوان کنیم که عزاداری برای مصائب اهل بیت (ع) از بالاترین شعائر اسلامی است، اما از آنجایی که آسیب زدن به بدن در معارف دین نهی شده است، این کار موجب خشنودی امام حسین(ع) نمی شود.
آیت الله مکارم شیرازی تصریح کرد: قمه زنی علاوه بر آسیب رسانی به بدن، موجب آثار سوء دیگری از جمله سوء استفاده دشمنان اسلام از این موضوع می شود، از همین جهت با احترام به نیّت خوب شما توصیه می کنیم به شیوه های مبتنی بر آداب اسلامی در مصائب اهل بیت(ع) عزاداری کنید.
کارشناسان پاسخ گویی به سوالات دینی باید سعه صدر بالایی داشته باشند
استاد برجسته حوزه علمیه با بیان این که پاسخ دهندگان به سوالات دینی باید سعه صدر بالایی داشته باشند، ابراز داشت: گاهی اوقات ممکن است برخی پرسشگران از روی ناآگاهی سخنان سخیفی را مطرح یا توهین هایی را به زبان بیاورند که باید به جای تقابل با آن ها، با مهربانی و دلسوزی طوری برخورد کنیم که متوجه رفتار و گفتار خود بشوند.
وی با اشاره به این که گاهی سوالاتی مطرح می شود که مستلزم ارائه پاسخی متقن است، افزود: به عنوان مثال اگر قرار باشد به سوالی پاسخ داده شود که خلافی در آن صورت گرفته است، باید یک نقطه اخلاقی نیز به همراه پاسخ به مخاطب ارائه شود.
آیت الله مکارم شیرازی ادامه داد: در خصوص سوالاتی که به طلسم، دعا و جن، مربوط می شود، باید با دقتی مضاعف پاسخ داد، با توجه به آیات قرآن جن حقیقت دارد، اما کاری با انسان ندارند، همچنین مسائلی مانند طلسم و رمالی موهوم است و از خیالات نشأت می گیرد.
وی با بیان این که برخی افراد دچار خرافات هستند، اظهار داشت: افرادی هم که دچار اوهام و خیالات هستند باید با خواندن آیت الکرسی و دادن صدقه این مشکل را رفع کنند، پاسخ دهندگان به سوالات شرعی نیز پاسخ محکمی به مسائل خرافی بدهند.
باید در زمینه عرفان های نوظهور پاسخی دقیق و کارشناسی ارائه کرد
آیت الله مکارم شیرازی بیان داشت: یکی دیگر از مسائلی که شبهات و سوالاهای زیادی در مورد آن وجود دارد عرفان های کاذب و نوظهور است، در این خصوص با دو گروه مواجه هستیم که یکی مانند صوفیه شناخته شده است و گروه دیگر شناخته شده نیستند.
مرجع تقلید شیعیان تصریح کرد: تمام فرق صوفیه دارای انحرافاتی هستند و نباید کسی تابع آن ها شود، در مورد گروه دوم نیز نباید آدرس داده و نام آن ها را ببریم.
وی در پایان تاکید کرد: برخی عرفان های کاذب و نوظهور نه تنها تابع آموزه های دینی نیستند، بلکه به دنبال اخاذی از افراد بوده و اهداف منحرفی دارند، در این موارد باید پاسخ های دقیق و کارشناسی تهیه و به جوانان ارائه شود.