به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»؛ آنچه تاکنون در افکار عمومی از توافق ژنو در مورد بندهای مربوط به فروش نفت رایج بوده عمدتا بر این مضمون بوده که علاوه بر فروش یک میلیون بشکه نفت فعلی، ایران اجازه پیدا میکند مقداری از پول بلوکه شده خود در خارج را وارد کند. اما در توافق یا برنامه مشترک تدوین شده در ژنو، نکتهای ابهامآمیز وجود دارد که - یا در واقع تفسیری که آمریکا از آن برای اجرا کرده است - میتواند به معنای نقض تصور فوق، تشدید تحریمها در جریان توافق اخیر و خسران بزرگ باشد.
در این توافقنامه در بخش مربوط به نفت آمده است: «توقف تلاش برای کاهش خرید نفتخام ایران به نحوی که مشتریان فعلی بتوانند میانگین میزان کنونی خرید نفتخام خود از ایران را کماکان ادامه دهند. قادر ساختن ایران به بازگشت مبالغ مشخص از عوایدفروش نفت نگه داشته شده در خارج» دو تفسیر از این بند امکانپذیر است؛ تفسیر خوشبینانه یا آنچه تاکنون در افکارعمومی ایران مطرح بوده است بر این تاکید میکند که ایران به یک میلیون بشکه نفتی که تاکنون میفروخته ادامه خواهد داد و ضمنا مقداری از پول بلوکه شده نفتی ایران نیز به داخل بازخواهد گشت. اما تفسیر بدبینانه از این بند به این شرح است که ایران به یک میلیون بشکه نفتی که تاکنون میفروخته ادامه خواهد داد. مقداری از درآمدهای این یک میلیون بشکه در خارج نگهداری خواهد شد و مقداری از آن به داخل منتقل خواهد شد.
این گزارش میافزاید: تفاوت در این است که 1- تفسیر دوم، سقف واقعی فروش نفت ایران را به کمتر از یک میلیون بشکه رسانده (به اندازه مقداری که توافق شده یا توافق خواهد شد که به کشور برگردد)، 2- به نگه داشتن بخشی از پول ایران - از بابت این یک میلیون بشکه - در خارج «رسمیت» بخشیده، و 3- مهمتر از آن اینکه، وارد کردن بقیه پول ایران از بابت این یک میلیون بشکه، بیشتر از مقدار توافق شده، (تحت عناوین آنچه تاکنون به دور زدن یا معامله پایاپای و... نامیده میشده) به عنوان نقض توافق تفسیر خواهد شد. تفاسیر منتشر شده در رسانههای سیاسی و اقتصادی غرب (سیانان، بلومبرگ، رویترز و...) به گونهای بر تفسیر دوم تاکید میکنند و بدتر از همه اینکه تفسیر خود کاخ سفید از بیانیه نیز همینگونه است؛ یعنی تفسیر سومی نیز از این بند شده به این ترتیب که فروش نفت فعلی ایران را حدود 750 هزار بشکه در نظر گرفته و فاصله آن تا 1 میلیون بشکه اجازه داده شده را حدود 250 هزار بشکه دانسته و درآمد این 250 هزار بشکه اضافی در 180 روز را حدود 5/4 میلیارد دلار دانستهاند. به این معنا که ایران کل پول تا یک میلیون بشکه را دریافت خواهد کرد: 750 هزار تا که تا الان میفروخته معادل 5/13 میلیارد دلار و 250 هزار اضافی معادل 5/4 میلیارد دلار، که سرجمع در ششماه آینده حدود 18 میلیارد دلار خواهد بود که البته این تفسیر با تفسیر کاخسفید مبنی بر انتقال حدود 15 میلیارد دلار به حسابهای خارجی محدود شده در این ششماه در تناقض است.)
در این گزارش آمده است: با توجه به اینکه دکتر ظریف اعلام کرده که تفسیر غربیها از متن توافق اهمیت ندارد و آنچه مهم است خود متن توافق است و با توجه به اینکه متن توافق دراینباره کمی ابهامآمیز است یا حداقل اینکه توسط غربیها بد برداشت شده است، خطرناک جلوه میکند، لذا لازم است وزارت خارجه سریعا تفسیر خود از این بخش را همانند طرف آمریکایی اعلام کند. هرچه باشد آمریکایی که در روی کاغذ تفسیر متفاوت خودش از یک متن واحد را دارد، بعید است در هنگام اجرا منظور ذهنی ما از آن را اجرا کند.
یادآور میشود روز گذشته ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد: فشار آمریکا بر خریداران نفت آمریکا ادامه پیدا خواهد کرد. ما در این زمینه صریح بودهایم که ساختار اصلی و زیربنایی تحریمها در حوزههای نفتی و بانکی باقی خواهد ماند.
منبع: کیهان