به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، طی سالهای اخیر در راستای افزایش تعداد فارغ التحصیلان دانشگاهی گرایش به شغلهای اداری و مدیریتی افزایش یافته است. اما نکته قابل تامل افزایش سطح توقعات جوانان پس از فارغ التحصیلی و عدم تمایل به انجام کارها و مشاغل ساده است، با وجود اینکه بسیاری از این مشاغل مورد نیاز جامعه است اما جویندگان کار از انجام آنها سرباز میزنند. خلاصه با وجود اینکه هر ساله به تعداد فارغ التحصیلان افزوده میشود باید راهحلی برای این معضل اندیشیده شود.
اینکه افراد جویای کار به دنبال شغلی مناسب و متناسب با تواناییها و مهارتهایشان هستند بسیار خوب است اما واقعیت چیز دیگری است. در حال حاضر بسیاری از متقاضیان کار به دلایلی از جمله عدم جذابیت اسم برخی از مشاغل، توجه چندانی به انجام آن ندارند و همین موضوع موجب شده است که بدلیل عدم تناسب بین میزان تقاضا و نیاز به نیروی انسانی در برخی از مشاغل در بازار کار، برخی از مشاغل مانند امور دفتری، با تقاضای مازاد مواجه و در عوض برخی از مشاغل با کمبود نیروی انسانی و تقاضا برای پذیرش و انجام آن شغل روبرو شود.
همین موضوع باعث شده است نرخ بیکاری در برخی مسائل افزایش یابد. شاید همین موضوعات بود که علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در اوایل وزارت خود به نقل از رئیس جمهور گفت: «رئیس جمهور پیشنهاد داده تا مطالعه درباره شیک سازی اسامی مشاغل با هدف تمایل به انجام مشاغل مختلف در جامعه بیشتر شود و ما در این زمینه در حال مطالعه هستیم.»
به هر حال با توجه به اینکه در کشور ما مشاغل مختلفی اعم از مشاغل ساده تا تخصصی وجود دارد و جامعه نیز جهت اداره شدن به همه آن مشاغل نیاز دارد، به اعتقاد کارشناسان در راستای افزایش تمایلات مردم به پذیرش مشاغل مختلف پیشنهاد رئیس جمهور میتواند گامی درجهت رفع مشکل بیکاری باشد. اما متاسفانه این طرح در اندازه یک طرح باقی ماند و هیچ اقدامی در راستای اجرایی شدن آن صورت نگرفت.
* شیک کردن اسم مشاغل به حاشیه رفتن است
اما با توجه به اینکه بسیاری از اقتصاددانان پیشنهاد رئیس جمهور را در حل مشکلات بیکاری موثر میدانند، حمید حاج اسماعیلی بیان میکند: مسئولین باید ضمن فرهنگسازی و شیکسازی نام برخی از مشاغل و تشویق افراد جویای کار برای پذیرش مشاغل مختلف جامعه؛ ازروشهای مختلف از جمله برنامه ریزی و اتخاذ تدابیری از طریق آموزشهای کاربردی کارآفرینی به افراد جویای کار، ارائه خدمات کارشناسی و مشاوره در زمینههای مختلف مدیریتی و تخصصی به کارآفرینان، بهبود محیط کسب وکار، اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب وکار، اعطای مشوقهای مختلف اعم از اعطای وام یا مشوقهای مالیاتی، اجرای صحیح اصل 44قانون اساسی و خصوصی سازی و برون سپاری کارهاوفرهنگ سازی شغلی و زمینه توسعه فعالیتهای اقتصادی و به تبع آن افزایش سرمایه گذاریهای داخلی و خارجی، افزایش تولید ناخالص داخلی وافزایش نرخ اشتغال زایی را در جامعه استفاده کنند.
وی با اشاره به این طرح اظهار میکند: مشکل کشور و بیکاران این موضوع یا تغییر عناوین کار و مشاغل نیست و ارتباطی به مشکلات بازار کار ندارد.
این کارشناس بازار کار با بیان اینکه مشاغل با هویت و شرایط و نوع کار و شرایط کشور در ارتباط است، میگوید: اکنون در بخش آموزش و فرهنگ کار مشکلاتی وجود دارد که باید مباحث به طور جدی دنبال شود و ارتقاء مهارت و ترویج فرهنگ کار پیگیری شود.
این فعال کارگری تأکید میکند: ضعفهای جدی در اجرای قانون کار و روابط کار وجود دارد که اگر منظور مسئولان برای تغییر عناوین کار این مباحث باشد قابل قبول است و در غیر این صورت پذیرفته نیست و معنا و مفهوم ندارد.
حاج اسماعیلی در پاسخ به این سؤال که با اجرای این طرح پیشنهادی، چه میزان ظرفیت خالی برای متقاضیان کار آزاد میشود، تصریح میکند: به نظر میرسد ظرفیتی در این راستا وجود ندارد و باید از بازار کار و مشکلات کارجویان و نیز افراد خواهان کار، شناخت بیشتر و دقیقتری ایجاد شود و طرح چنین مسائلی به حاشیه رفتن است.
به گفته این کارشناس بازار کار، این موضوعات نباید جزو برنامهها و اولویتهای اصلی مشکلاتی مانند بیکاری و ایجاد اشتغال باشد و دولت موظف است برنامههای مدون و اصولی ارائه کند.
*تقویت فرهنگ کار باید دستور کار دولت باشد
اولیا علی بیگی، رییس کانون عالی شوراهای اسلامی کار نیز در این باره با اشاره به اینکه تقویت فرهنگ کار بایددر دستور کار دولت قرار گیرد میگوید: در کشورهای توسعه یافته کار کردن ایراد نیست، آنها معتقد هستند آنچه عیب و ایراد به حساب میآیدبیکاریست. اما این موضوع در کشور ما برعکس است. یعنی کسی که مدرک لیسانس دارد انتظار دارد که در شغلی فعالیت کند که پشت میز نشین باشد و اگر شغل مورد علاقه آنها پیدا نشود حاضرند بیکار بماند اما در مشاغل سطح پایین فعالیت نکنند.
وی درباره طرح شیک سازی مشاغل ادامه میدهد: افراد جامعه در کشورهای توسعه یافته کار کردن را ارزش میدانند حتی اگر در مشاغل پایین فعالیت داشته باشند. درحال حاضر مشاغل بسیاری در کشور وجود دارد که بسیاری از افراد حاضر نیستند در آن مشاغل فعالیت کنند و مشاهده میشود که اتباع خارجی این فرصتها را در دست گرفتهاند.
علی بیگی تاکید میکند: از حیث فرهنگ کار باید توجه بیشتری به این مسئله شود. یکی از اقدامات دولت در این راستا باید ترویج و تبلیغ فرهنگ کار در جامعه باشد. جوانان باید به این اعتقاد برسند که بیکاری قبیح است نه کار کردن در مشاغل پایین. رونق اشتغال در کشور در گرو توجه جدی به کار کردن است. حتی در اسلام هم به این موضوع تاکید شده است که کار کردن با عبادت یکسان است.
*بی رغبتی جوانان به 2. 5 میلیون شغل موجود در کشور
اما تمام این مسائل در راستای اظهارات علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره بیرغبتی جوانان به 2. 5 میلیون شغل موجود در کشور است.
وزیر کار طی چند هفته گذشته بیان کرد: برخی از مشاغل در کشور وجود دارد که تمایل چندانی برای حضور در آنها از سوی جمعیت جویای کار دیده نمیشود و این اتفاق خوبی نیست که به شغلهای پایین توجه نمیشود، در حالی که در دنیا همین مشاغل رواج دارند و متاسفانه مشاهده میشود که برخی افراد در خارج به شغلهای مختلف مشغول میشوند اما همان شغل را در ایران انجام نمیدهند.
ربیعی به این موضوع نیز اشاره کرد که گرایشات عجیب شغلی جوانان جویای کار در ایران و بیتوجهی کامل به برخی مشاغل باعث شده تا حدی که ناچار باشیم برای برخی مشاغل از اتباع خارجی استفاده کنیم و کسی متقاضی انجام آن نباشد.
به گزارش تسنیم، به اعتقاد برخی از کارشناسان بازار کار هر چند که رفع مشکل بیکاری تنها با شیک سازی عناوین شغلی برطرف نمیشود اما در راستای آمار ارائه شده از بیرغبتی جوانان به برخی مشاغل، چرا تا کنون طرح «شیک سازی عناوین شغلی» اجرایی نشده است؟ چرا این طرح در حد حرف باقی ماند؟ حال که وزیر نسبت به این موضوع تاکید دارد که جوانان نسبت به 2. 5 میلیون شغل رغبت ندارند چرا تا کنون اقدامی برای احیای این فرصتهای شغلی صورت نگرفته است؟
منبع: تسنیم