کد خبر:۲۹۰۶۹۱
بررسی خصوصیات انقلاب ما و نقاط قوت و ضعف آن

آیا انقلاب از مسیر خارج شده است؟ / نقاط ضعف و قوت انقلاب ۳۵ ساله

اکنون که ۳۵ سال از پیروزی شکوه‌مند انقلاب اسلامی ایران می‌گذرد، بهترین حرکت برای کمک به پیشرفت این نظام بالنده، بررسی قوت‌ها و ضعف‌ها است. که هم امید را در دل‌ها زنده نگه می‌دارد و هم کمکی برای جبران نقاط ضعف است.

به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، امروز انقلاب اسلامی ایران، مثل‌‌ همان شجره‌ طیبه‌اى است که «اصل‌ها ثابت و فرع‌ها فى السّماء»، (ابراهیم: 24) در زمین زندگىِ بشریت، ریشه دوانده است و ثمرات و آثار آن به‌طور متوا‌تر نائل و واصل می‌شود.


انقلاب اسلامی ایران؛ نهضت تاریخ‌سازی است که ملت ایران با رهبری مقتدرانه امام خمینی (ره) حرکتی عظیم و کاری بزرگ را خلق کردند. هدف این نهضت تشکیل نظام اسلامى بود و بنابراین حرکت ملت ایران نیز در راستای اهداف و ارزش هاى الهى انجام گرفت و ملت ایران با وفادارى، جوانمردى، گذشت، شجاعت و بصیرت حضور دائمى خود را در طول این سال‌ها آنچنان حفظ کرده‌اند که این نهال با همه‌ خطر‌ها و مشکلات، روزبه‌روز تنومند‌تر، بارور‌تر و بالنده‌تر شده است. 
 
خصوصیات در انقلاب ما
از مهم‌ترین خصوصیات انقلاب ما آن است که این نهضت عظیم، با هدف سرنگونی رژیم فاسد، دیکتاتور، مستبد و زورگوی پهلوی و برقراری و تثبیت نظام جمهوری اسلامی صورت گرفت. 
 
واژه «جمهوری» نماینده حق و حقوق برای شهروندان
دومین ویژگی این حرکت عظیم، حاکمیت مردم‌سالاری دینی است. امام خمینی (ره) می‌فرمایند: «ما تابع آرای ملت هستیم. ملت، هر طوری رای داد ما هم از آن‌ها تبعیت می‌کنیم. ما حق نداریم و خدای تبارک و تعالی به ما حق نداده است، پیغمبر اسلام به ما حق نداده است که به ملتمان یک چیزی را تحمیل بکنیم.». مردم سالاری دینی بیانگر این نکته است که واژه «جمهوری» نماینده حق و حقوق برای شهروندان کشور است، اسلامی بودن جمهوری در ایران منطبق بر برداشت دینی و ارزش‌های اسلامی است. رضایت مردم، خدمتگزاری به مردم، خلوص در خدمتگزاری، حق مداری و قانون محوری از اصول مردم سالاری دینی به شمار می‌رود و در نظام اسلامی، اداره کشور به معنای حاکمیت کسی یا کسانی بر مردم و حق یک جانبه نیست بله حق دو جانبه است و حق طرف مردم، کفه سنگین‌تر آن است. 
 
میوه استقلال؛ اقتدار جهانی در عرصه‌های فناوری علمی و نظامی
سومین خصوصیت این نهضت تاریخی، از بین بردن وابستگى هایى است که کشور ما در طول سال هاى متمادى حکومت استبدادی و فاسد و وابسته رژیم منحوس پهلوی گرفتار آن بود و به برکت انقلاب اسلامی؛ استقلال همه‌جانبه با همت مردم غیور ایران، به جای وابستگی‌های حقیرانه به ثمر نشست. امروز با قاطعیت می‌توان گفت که کشور ما در سطح جهان، در تمام عرصه‌های فناوری علمی و نظامی حرفی برای گفتن دارد. 
 
فضا، فضاى آزادى شد

از دیگر ویژگی‌های انقلاب ما، نعمت بزرگ آزادی و عزت ملی است که ملت ایران را از اختناق نفسگیرى که بر آنان حاکم بود، نجات داد. انقلاب اسلامی ایران این حق را به ملت می‌دهد که آراء و حرف هاى خودشان را آزادانه ابراز کنند. یکی از انواع آزادی‌های مورد نظر اسلام، آزادی بیان است. یعنی انسان بتواند آزادانه اندیشه‌ها، اعتقادات، احساسات و عواطف خود را به صورت طبیعی و مرسوم بیان کند و آزادی باید در خدمت پیشرفت و تحول و ابداع و حرکت تاریخ باشد. پس آزادی بیان نیز باید در راستای همین نظام بشری باشد با توجه به این دیدگاه انسانی، آزادی بیان یک ارزش اساسی در مجموعه ارزش‌های انسانی است. 
 
می‌دانیم که می‌توانیم
انقلاب ما، تحقیرشدگى تاریخىِ ملت ما را از بین برد و عزت ملى را جایگزین آن نمود. این ملت بزرگ، با این سابقه‌ تاریخى و مواریث عظیم فرهنگى، علمى و تاریخى، تحت حاکمیت رژیم وابسته پهلوی دچار ضعف نفس و خودکم‌بینى شده بود. فکر می‌کردیم یک ملت ضعیفى هستیم که هرگز نمی‌توانیم به خودی خود کار علمى، سیاسى و نظامى انجام دهیم. این را به ما تلقین و تزریق کرده بودند. حرکت عظیم انقلاب، باعث شد تا ما امروز در همه‌ میدان‌ها اعتماد به نفس داشته باشیم؛ می‌دانیم که می‌توانیم، و دنبال این توانستن حرکت می‌کنیم، و به همت جوانان متعهد و مومن خود همه جا هم به مقاصدمان می‌رسیم. 
 
امروز نوجوان هاى ما هم در دور‌ترین نقاط کشور حوادث سیاسى را درک می‌کنند

انقلاب اسلامی ایران ملت ما را به یک ملت آگاه و سیاسى تبدیل کرده است به شکلی که امروز نوجوان هاى ما هم در دور‌ترین نقاط کشور حوادث سیاسى را درک می‌کنند و برای هر مسئله سیاسی به تحلیل می‌پردازند. در حالی که در دوران رژیم زورگوی پهلوی از مسائل سیاسى منزوى و روگردان بود و حوادث کشور را مورد توجه قرار نمی‌داد. امروز مدرسه، دانشگاه و حوزه علمیه یک محیط پویای علمی، فرهنگی و سیاسی است. 
 
 وقتی شعار‌ها تثبیت شده باشد / انقلاب از صراط مستقیم خارج نشده است
رهبر معظم انقلاب درباره سلامت انقلاب فرموده‌اند: «شعارهاى انقلاب، امروز‌‌ همان شعارهاى روز اول است؛ که این نشان‌دهنده‌ سلامت انقلاب است. شعار‌ها مثل انگشت اشاره‌اى هستند که به هدف‌ها اشاره می‌کنند، هدف‌ها را ترسیم می‌کنند. وقتى شعار‌ها تثبیت‌شده در یک نظامى، در یک انقلابى باقى ماند، معنایش این است که هدف‌ها در این نظام به شکل اول است؛ هدف‌ها تغییر پیدا نکرده است؛ دست‌اندرکاران و مردم از صراط مستقیم و هدفهاى اصلى منحرف نشده‌اند. امروز شعارهاى ملت ایران،‌‌ همان شعارهاى اول انقلاب است.»
در این دوره سى و پنج ساله انقلاب اسلامی ایران، افت و خیزهای بی‌شماری داشتیم که در هر دو صورت با حرکت ادامه یافته است. ما پیشرفت‌ها، ضعف‌ها و نقص هائى داشتیم که بدون تردید برای آنکه بتوانیم به اهداف عالیه انقلاب دست یافته و این نهضت عظیم تاریخی را به دستان با کفایت حضرت مهدی (عج) بسپاریم باید پیشرفت‌ها و ضعف‌هایمان را بشناسیم. و نقاط قوت را تقویت و نقاط ضعفمان را رفع نماییم. 
 
ما در این دوران چه نقاط قوتی داشتیم؟

مهم‌ترین نقطه‌ى قوّت ما در این سى و پنج سال عبارت است از غلبه‌ بر چالش‌ها. از روز اول قدرت هاى مجهز جهانى، از آنجایی که نمی‌توانستند حضور یک کشور مسلمان آزاد و مستقل را تحمل کنند هر روز با توسل به یک زور و فشار سعی نموده‌اند تا این ملت استوار را به زانو درآورند؛ یک روز با تحمیل جنگ 8ساله، یک روز با آموزش منافقین و انتقال آنان به ایران و انجام عملیات‌های تروریستی و ایجاد رعب و وحشت؛ روزی با برپایی فتنه و فشارهای اقتصادی و تحریم‌های ناجوانمردانه، اما تا امروز بحمداللّه توانسته‌ایم بر همه‌ این چالش‌ها غلبه پیدا کنیم و این مهم‌ترین نقطه‌ى قوّت ماست.
 
از دیگر نقاط قوتی که می‌توانیم بر آن افتخار کنیم آن است که توانسته‌ایم در راه خدمتگزاری به ملت ایثارگر و با بصیرت ایران اسلامی گام‌هایی اساسی برداریم. خدمت رسانی به روستا‌ها و مناطق محروم کشور؛ توسعه آب آشامیدنی، برق و گاز شهری در تمام نقاط کشور، بهبود وضعیت بهداشت و درمان، ارتقای سطح آموزشی در روستا‌ها و توسعه و راه اندازی کارخانه‌ها، کارگاه‌ها و مراکز کارآفرینی، ساخت مسکن مستحکم و ایمن، توسعه و ترویج روش‌های نوین علمی در زمینه کشاورزی به کشاورزان، ارتقای سطح بهداشت دام‌ها از جمله خدماتی است که از نظر کیفی و کمی در سطح کشور صورت گرفته است. 
 
در سطح دنیا رتبه‌ علمى کشور ما پانزدهم است
نقطه‌ قوّت دیگر، پیشرفت علمى است. علم، پایه‌ پیشرفت همه‌جانبه‌ یک کشور است. پیشرفت هاى علمى ما در این مدت سى و پنج سال، پیشرفت هاى چشم گیری است. فناورى هسته‌اى، علوم هوافضا، پزشکى، نانوفناورى که از علوم جدید و دانش هاى نوین دنیاست، سلول هاى بنیادى، شبیه‌سازى، ساخت ابررایانه‌ها، فناورى انرژى‌هاى نو، رادیوداروهاى مهم و داروهاى ضد سرطان را می‌توان از جمله این دستاورد‌ها برشمرد. 


 با استناد به گزارش سال2013 مراکز علمى معتبر دنیا، سریع‌ترین رشد علمى در تمام دنیا، در ایران اتفاق افتاده است. ایران اسلامی رتبه‌ اول علمى منطقه است و در سطح دنیا رتبه‌ علمى کشور ما پانزدهم است.
 
 یکى دیگر از نقاط قوّت ما، پیشرفت هاى کشور در ایجاد زیرساخت هاى فنى و مهندسى و صنعتى است؛ که هر وقت کار‌شناسان خارجى بازدید کردند، پیشرفت در این زمینه‌ها آن‌ها را به تحسین وادار کرده است. کارهاى عظیمى که در زمینه ارتباطات، راه‌ها، ارتباطات مخابراتى و زیرساختهاى گوناگون فنى و مهندسى و صنعتى و امثال این‌ها انجام گرفته است، همچنین مدیریت بهره‌برداری، تعمیر، نگهداری و نوسازی سیستم‌های بزرگراه‌ها، پل‌ها، راه‌آهن‌ها، جاده‌های ترانزیت، شبکه‌های جمع‌آوری فاضلاب، سیستم‌های آبرسانی، مخازن ذخیره آب، سد‌ها، راه‌های آبی و بنادر و نیروگاه‌ها از اهمیت خاصی برخوردار می‌باشد. 
 
انتقال ارزشهاى انقلاب به نسل دوم و سوم
یکى از نقاط قوّت و مثبت ما آن است که ارزش‌های انقلاب به نسل هاى دوم و سوم منتقل شد. البته ریزش نیروهاى فرسوده داشته‌ایم، اما رویش هاى جوانان باطراوت ما بیشتر از ریزش هاى ما بوده است. حضور جوانان در عرصه انرژی هسته‌ای و شهادت شهید احمدی روشن و رضایی‌نژاد به عنوان یک نسل سومی، حضور دانشمندان جوان و نخبه در عرصه‌های علمی و پژوهشی کشور است که در راستای تحقق آرمان‌های جمهوری اسلامی ایران به جهاد علمی و نظامی می‌پردازند.
 

ارتقاء جهش‌وار در اثرگذارى در مسائل عمده‌ منطقه و مسائل جهان، بنیه‌ قوى و ساخت محکم کشور و نظام در مواجهه‌ با دشمنى‌ها، ارتقاء کمّى و کیفى مراکز علمى؛ یعنى دانشگاه‌ها و حوزه‌هاى علمیه از دیگر نقاط مثبتی است که می‌توان بدان اشاره نمود. 
 
همه‌ این پیشرفتهاى علمى و اجتماعى و فنى در شرائط تحریم اتفاق افتاده است

مهم‌ترین مسئله‌ای که باید بدان اذعان داشت آن است که گرچه دشمن برای به زانو درآوردن ملت ایران به حربه تحریم متوسل شده است اما با همت و مقاومت و تلاش جوانان این مرز و بوم همه‌ این پیشرفت هاى علمى و اجتماعى و فنى در شرایط تحریم اتفاق افتاده است. 
 
اما ضعف‌های ما چه بوده است؟
ما البته ضعف هائى هم داریم؛ این ضعف‌ها را بایستى از بین ببریم. اولین ضعف ما گرایش به دنیاطلبى است که گریبان برخی از مسئولین و مردم را گرفته است. براى ما ثروت، تجمل، آرایش، تشریفات و اشرافیگرى به یک ارزش مبدل شده است که در سبک زندگی ما بسیار نمود پیدا کرده است و به دنبال آن دچار اسراف و مصرف زدگی شده‌ایم و این مسئله مصرف گرایی نیز به نوعی حربه دشمن است تا کشور را از سمت تولید به سمت مصرف محصولات لوکس خارجی سوق داده و فردگرایی که سبک زندگی غربی است را رواج دهد. 
 
به پیشرفت و تزکیه اخلاقى و نفسى دست پیدا نکرده‌ایم

 یکى دیگر از ضعف هاى ما این است که ما به موازات علم و پیشرفت هاى علمى به پیشرفت و تزکیه اخلاقى و نفسى دست پیدا نکرده‌ایم. حیا و عفت، خویشتنداری، گذشت و مردانگی، احترام به والدین از جمله اموری است که در ارتقای آن‌ها دچار غفلت شده‌ایم. 
 
در عدالت اجتماعى هنوز به نقطه‌ مورد نظر اسلام نرسیده‌ایم
فاصله طبقاتی، تبعیض در ارائه امتیازات اقتصادی و اجتماعی، وجود رابطه به جای ضابطه و شایسته سالاری در امور استخدامی و بانکی، تبعیض در ارائه تسهیلات بانکی از جمله اموری است که همچنان دچار بی‌عدالتی است.
پرهیز از تنبلى و کم‌کارى، عدم مسئولیت پذیری و کم تحرکی اقتصادىدر راستای تحقق جهاداقتصادی از دیگر نقاط ضعفی است که می‌توان بر شمرد. 
 
فریب لبخند دشمن و وعده‌هاى دروغ جبهه‌ى دشمن را نخوریم
 کلام آخر آنکه این انقلاب به برکت خون هزاران هزار شهید و جانفشانی هزاران جانبازو آزاده به ثمر نشسته است پس طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب: «یکى از کارهاى اصلى که باید انجام بدهیم و همه باید به آن توجه داشته باشیم، این است که فریب لبخند دشمن و وعده‌هاى دروغ جبهه‌ى دشمن را نخوریم. در این سى سال، تجربه هم پیدا کرده‌ایم. گاهى به روى ما لبخند زدند. اوائل گاهى بعضى از ما باور می‌کردیم. یواش یواش فهمیدیم پشت صحنه چیست. فریب لبخند دشمن را، فریب وعده‌هاى دروغ دشمن را نخوریم. جبهه‌ى قدرت مادى‌اى که امروز بر دنیا مسلط است، راحت عهد می‌شکند. بدون هیچ دغدغه‌اى عهدشکنى می‌کنند، زیر قولشان می‌زنند، زیر حرفشان می‌زنند، نه از خدا خجالت می‌کشند، نه از خلق خجالت می‌کشند، نه از طرف مذاکره خجالت می‌کشند؛ راحت دروغ می‌گویند! من نمونه‌هاى زنده دارم - که حالا در اینجا جاى بحثش نیست؛ شاید آن وقتى که لازم باشد، عرض بکنم - همین اظهاراتى که آمریکائى‌ها کردند، رئیس جمهور آمریکا کرد؛ نامه‌اى که به ما نوشت، جوابى که ما دادیم؛ بعد عکس‌العمل و اقدامى که آن‌ها با مضمون آن نامه‌ها کردند. این‌ها یک روزى در اختیار افکار عمومى دنیا - آن وقتى که لازم باشد - قرار خواهد گرفت؛ خواهند دید که این‌ها چه جورى‌اند، حرفشان چقدر اهمیت و ارزش دارد، وعده‌شان چقدر ارزش دارد. بنابراین یکى از کارهاى اساسى ما این است که فریب لبخند و وعده‌ى دروغ این‌ها را نخوریم.» (خطبه‌های نماز جمعه تهران12/11/1390)

 

منبع: فرهنگ نیوز

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار