به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، دانشمندان دستی مصنوعی ساختهاند که به کسانی که دستشان قطع شده امکان میدهد مثل قبل با انگشتان خود اشیا را احساس کنند.
جراحان ایتالیایی این دست مصنوعی را به مدت یک ماه به بازوی یک مرد دانمارکی که دستش قطع شده بود وصل کردند و این مرد توانست دوباره حس لامسه پیدا کند.
دنیس آبو سورنسون 36 ساله که 9 سال پیش دستش را در آتش سوزی از دست داده بود میگوید: کاملاً شگفت انگیز بود؛ چون چیزهایی را احساس می کردم که 9 سال بود دیگر حس نمیکردم.
او گفت: حتی با چشم بسته میتوانسته شکل اشیا را تشخیص دهد و بفهمد چقدر سفت یا نرم هستند و حرکاتی را که انجام میداد کاملاً حس کند و با نگاه کردن متوجه شود چه حرکتی را انجام میدهد.
این اولین بار است که دست مصنوعی میتواند حس لامسه را بدون درنگ به فردی که قطع عضو شده بازگرداند.
پیش از این، دانشمندان تنها توانسته بودند با اتصال الکترودهایی به شانه فرد قطع عضو شده به او امکان بدهند با استفاده از فکر حرکاتش را کنترل کند.
متخصصانی که این آزمایش را انجام دادند، گروهی از دانشمندان و پزشکان آلمانی، سوییسی و ایتالیایی؛ یک ماه این دست مصنوعی را برای آزمایش به بازوی آقای سورنسون وصل کرده و بعد دوباره آن را جدا کردند.
در واقع حسگرهای دست مصنوعی اطلاعات لازم را اندازهگیری میکردند و الگوریتمهای کامپیوتری این اطلاعات را به تکانههای الکتریکی تبدیل میکردند که برای اعصاب قابل شناسایی و درک باشند.
بعد چهار الکترود این تکانهها را به اعصاب بازو می فرستند و از اینجا به بعد آنجه اتفاق می افتد مشابه یک فرد عادی است.
احساس فشار و تشخیص سختی اشیا برای گرفتن آنها بسیار حیاتی است. به کمک این حواس متوجه شویم باید مثلا یک تخممرغ را با چه فشاری برداریم، در غیر این صورت یا فشار انگشتان آن را خرد میکند یا اینکه میافتد.
ساخت دست مصنوعی یکی بزرگترین چالشهای مهندسی اعصاب است.
با این وجود، این دست امکان میدهد فرد بدون استفاده از بینایی قادر به گرفتن و برداشتن اشیا باشد؛ هر چند که تمام قابلیت های دست مثل حس قوام، گرمی و سردی را ندارد.