کد خبر:۲۹۳۷۵۹
حجت الاسلام خوشنویس در گفت‎‌وگو با «خبرگزاری دانشجو»:

آزادی و آزاد اندیشی در اسلام اهمیّت خاصی دارد/ نقل روایتی جامع در مورد اهمیّت آزاد اندیشیدن از امام صادق(ع)

استاد برجسته حوزه علمیه قم با بیان اینکه در اسلام آزادی و آزاداندیشی اهمیّت خاصی دارد، گفت: این که قرآن کریم در آیات متعددی به اندیشیدن دعوت می‌کند به این دلیل است که بی‌تحرکی و جمود فکری انسال را زایل می‌کند.

حجت الاسلام شیخ جعفر الهادی خوشنویس در گفت‌وگو با خبرنگار آزاداندیشی «خبرگزاری دانشجو»، با تاکید بر لزوم برپایی کرسی های آزاد اندیشی در حوزه، اظهار داشت: سعادت و پایداری جامعه در گرو رشد علمی و معنوی است، از این رو همه اساتید و طلاب حوزه علمیه وظیفه دارند با تکیه بر معارف اصیل اسلامی در جهت کشف علوم و هدایت جامعه به سمت معنویت تلاش کنند.


وی با اشاره به سخن امیرالمومنین (ع) مبنی بر این که از کمال سعادت این است که انسان در راه اصلاح جامعه سعی و مجاهده نماید، تصریح کرد: قرآن کریم و روایات اهل بیت(ع) ذخایر غنی فکری اسلام هستند که می توان با بهره گیری از آن ها، در این مسیر پیشرفت و سعادت گام برداشت و با تعقل، تفکر و انجام پژوهش و تحقیق در علوم، به درک واقعی رسید.


حجت الاسلام خوشنویس عنوان داشت: دین اسلام دعوت و هدایت آسمانی خود را با احیای عقل بشریت آغاز کرد و از افراد خواست که به وسیله تعقل و تفکر تعالیم قرآن را بپذیرند، همچنین در این کتاب آسمانی آیات زیادی وجود دارد که انسان را به تفکر و تعقل دعوت می کند و این امر دلایلی دارد.


آزادی و آزاد اندیشی در اسلام اهمیّت خاصی دارد


وی با بیان این که در اسلام آزادی و آزاد اندیشی اهمیّت خاصی دارد، خاطرنشان کرد: این که قرآن کریم در آیات متعددی به اندیشیدن اشاره و دعوت می کند به این دلیل است که بی تحرکی و جمود فکری انسال را زایل می کند، سرمایه واقعی شخصیت انسان تمایل به ارتقا معنوی است و این امر بدون تفکر محقق نمی شود.


استاد برجسته حوزه علمیه بیان داشت: امام جعفر صادق(ع) روایت جامعی در مورد اهمیّت آزاد اندیشیدن دارد که در بخشی از آن آمده:«آزادگی اندیشه، توام با توجه به خداوند متعال است و عدم توجه به آزادی فکر و ارزش این نعمت الهی موجب می شود میل انسان به سود ناچیزی محدود شود».


آزادی اندیشه تنها در چهارچوب علم الهی موجب ترقی و کمال می شود


حجت الاسلام خوشنویس تاکید کرد: خداوند متعال علم و کمال مطلق است، بنابراین آزادی فکر و اندیشه تنها در چهارچوب علم الهی و ربانی باعث ترقی و کمال است، از این رو طلاب و اساتید حوزه وظیفه دارند با اهتمام به کرسی های آزاد اندیشی علاوه بر حرکت در مسیر پیشرفت و تولید علم، حقانیت اسلام را برای همه ذهن های آزاداندیش در جهان تبیین کنند.


وی جایگاه آزاد اندیشی در تولید علم را جایگاهی مهم و موثر برشمرد و گفت: امروزه طرح ها، ایده ها، افکار و تئوری پردازی های علمی در جهان از جایگاه ویژه برخوردار است، اندیشه ها و نظریات یکی از عوامل مهم برتری جویی غربی هاست، به همین دلیل ارائه نظریات علمی مبتنی بر تفکر و اندیشه اسلامی سهم مهمی در تولید و معرفی علم اسلامی در جهان دارد.


حجت الاسلام خوشنویس یادآور شد: قرآن به ما می آموزد که با تفکر و تعقل می توان به قوانین حاکم بر جهان، تدبیر آفرینش و علت هر معلولی پی برد، این هدف همیشگی همه دانشمندان است، در حالی که این عمل در اسلام عبادت محسوب می شود و امام حسن عسگری(ع) عبادت را زیادی تفکر در مخلوقات خداوند و تعقل در آیات حکیمانه جهان می داند.


 این محقق و پژوهشگر حوزوی ابراز داشت: تفکر در تمام شئون موجب توسعه و پیشرفت می شود، یعنی تفکر در علوم دینی و معرفتی مسیر جامعه را روشن می کند و می تواند با الهام ازا ندیشه ناب الهی به سمت توسعه پیش برود.


رسیدن به سعادت مستلزم سلامت فکری است


وی افزود: البته برای رسیدن به سعادت باید سلامت فکری داشت، این فکر سالم است که دریچه های واقعیت را به روی فرد می گشاید و مسیر تکامل را پیش روی آن قرار می دهد، در واقع تفکر باطل که نتیجه عدم باورهای دینی و معرفتی و بی تعهد بودن است موجب تیرگی و ضلالت می شود.
 

حجت الاسلام خوشنویس ادامه داد: امیرالمومنین (ع) سرانجام اندیشه در امور باطل را موجب آلوده شدن انسان به پلیدی می داند، بنابراین در اندیشه و آزاد اندیشی باید متعهد بود و با توجه به استددلال های منطقی ایده داد.


مهمترین نقش اساتید و طلاب حوزه تولید علم بر مبنای ارزش های اسلامی است


وی اظهار داشت: مهمترین نقشی امروز اساتید و طلاب حوزه به عهده دارند، تولید علم بر مبنای ارزش های اسلامی است، امروز علم در دست کسانی است که به وسیله آن نظام سلطه را پایه ریزی کرده و به استعماگری مشغولند.


حجت الاسلام خوشنویس بیان داشت: امروز علما، متفکران اسلامی و اساتید حوزه باید با بستر سازی مناسب زمینه دستیابی به علوم تراز اول اسلامی را فراهم کنند، صاحبان فکر و اندیشه نیز باید با تکیه بر ایمان و سلامت معنوی خود در جهت کسب و پژوهش در علوم تلاش نمایند تا بتوانند سعادت واقعی را برای جامعه به ارمغان بیاورند. 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار