به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»؛ مشاور وزیر نیرو با بیان اینکه در بودجه امسال افزایش 5 تا 20 هزار ریالی قیمت آب پیشبینی شده، گفت: در فصل منابع آب بودجه 93، اعتبار 133 طرح آبرسانی و 233 طرح تاسیسات فاضلاب 37 درصد کاهش یافته است. به گزارش مهر، حمیدرضا جانباز گفت: با سرمایهگذاری بخش خصوصی عملیات اجرایی 2 طرح فاضلاب فردا آغاز شد. این دو طرح شامل اجرای پروژه فاضلاب مهریز با اعتبار 420 میلیارد ریال و اجرای طرح فاضلاب شهر بافق یزد با اعتبار یکهزار و 70 میلیارد ریال شامل تصفیهخانه فاضلاب و شبکه با بهرهگیری از سرمایه بخش خصوصی است.
مشاور وزیر نیرو جمعیت زیرپوشش شبکه آبرسانی شهری را 55 میلیون نفر و جمعیت روستایی زیرپوشش این شبکه را 6/16 میلیون نفر عنوان کرد و افزود: 9/98 درصد از جمعیت شهری و 8/77 درصد از جمعیت روستایی زیر پوشش شبکه آبرسانی هستند. به گفته وی، شرکتهای آب و فاضلاب در حال حاضر به 1131 شهر و حدود 33 هزار و 300 روستا خدمات ارائه میکنند و در حال حاضر 120 تصفیهخانه آب در بخش شهری و 122 تصفیهخانه آب در بخش روستایی کشور فعال است.
جانباز درباره قیمت تمام شده آب نیز گفت: براساس صورتهای مالی مصوب سازمان حسابرسی در سال 91، قیمت تمام شده آب در بخش شهری با احتساب هزینه انتقال در مجموع 9 هزار ریال به ازای هر مترمکعب است در حالی که قیمت متوسط فروش آب در بخش خانگی شهری که بیشترین تعداد مشترکان را دارد، هماکنون به ازای هر مترمکعب 2880 ریال محاسبه میشود. وی افزود: براساس 3 روش محاسبه، سهم هزینه آب در سبد خانوار از طریق تقسیم کل درآمد از فروش خانگی به آحاد مشترکان 27/0 درصد، از روش تقسیم کل درآمد حاصل از فروش بر تعداد کل خانوارها 33/0 درصد و براساس گزارش بانک مرکزی با عنوان «شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی در مناطق شهری» 55/0 درصد از مجموع هزینههای سبد خانوار است.
این مقام مسؤول در وزارت نیرو تاکید کرد: تبصره 80 قانون بودجه سال 92 کشور به دولت اجازه میدهد به استناد ماده یک قانون هدفمندی یارانه، افزایش قیمت در بخش آب انجام شود و این افزایش بین پنج تا 20 هزار ریال است. مشاور وزیر نیرو با بیان اینکه اکنون 41 درصد از جمعیت شهر تهران امکان استفاده از خدمات دفع فاضلاب را دارند، گفت: با استفاده از توان بخش خصوصی تلاش میشود پوشش فاضلاب در تهران توسعه یابد. مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور درباره آخرین وضعیت بودجه بخش آب و فاضلاب کشور نیز اظهار داشت: در بخش آبرسانی در فصل منابع آب 133 طرح آبرسانی با اعتبار 11 هزار و 900 میلیارد ریال و در بخش عمران شهری 233 طرح اجرای تاسیسات فاضلاب داریم که اعتبار آن در سال 93 در مقایسه با سال 92 بیش از 37 درصد کاهش یافته است. وی افزود: اعتبار تکمیل زیرساختهای مسکن مهر نیز در سال 93 حدود 2 هزار میلیارد ریال پیشبینی شده که در سال 92 حدود یکهزار و 660 میلیارد ریال بوده است.
سرقت آبهای زیرزمینی در مرزها و بیتوجهی مسؤولان
در حالی که ایران با کمبود شدید آب مواجه است، ترکمنستان در مرز با ایران در منطقه خراسانشمالی چاههای زیادی را با کمک کشورهای دیگر حفر میکند تا سفرههای آبی مشترک مرزها را خالی کند اما هیچ اقدامی از سوی کشورمان انجام نگرفته است. در حالی که قطرههای آب برای امنیت غذایی کشور ضروری است اما در مرزهای مشترک حجم زیادی از آبهای زیرزمینی توسط کشورهای دیگر به سرقت میرود.
یک کارشناس ارشد کشاورزی گفت: در منطقه مرزی شیروان در خراسانشمالی شیب زمین به طرف ترکمنستان است و سالانه بیش از 30 میلیون مترمکعب آب زیرزمینی از دسترس خارج میشود، این در حالی است که کل آب استحصالی ایران در این منطقه 24 میلیون مترمکعب است.
کاظمی ادامه داد: ایران کشور کمآبی است و به این دلیل نباید اجازه دهد این آبها بهراحتی از مرزها خارج شود، حفر چاه در مرزها باید توسط ایران انجام شود و با پمپاژ و ذخیرهسازی آب سطح کشت مزارع را افزایش دهد.
کاظمی گفت: کشور همسایه شمالی ایران یعنی ترکمنستان با داشتن 5 میلیون نفر جمعیت و رودخانههای فراوان، نیاز چندانی به آب ندارد با این حال تلاش خود را برای استحصال آبهای مرزی و مشترک چند برابر کرده اما ایران بهرغم نیاز شدید، همچنان به خروج این آبها بیتوجه است. مشاهدات حاکی است، در مرز ایران و ترکمنستان، آن طرف مرز در ترکمنستان سرسبز و با رویشگاههای طبیعی فراوان است اما این طرف مرز خشک و روستاهای متروک و کم جمعیت دارد که شاید دلیل آن مدیریت آب در آن کشور و بیتوجهی در کشور ما باشد. میتوان با جلوگیری از هدررفت این آبها سرسبزی و تولید فراوان را در مرزها که اکنون وضعیت مناسبی ندارد به ارمغان آورد. در خراسان رضوی روستاهای مرزی لطفآباد، پسقلعه، لایین، شمسخان و کلات نادری در حاشیه رود تجن وضعیت نامناسبی دارند. علاوه بر این در زمینه آبهای جاری مرزها هم وضع به همین منوال است، کشورهای بالادست به نحو مناسبی از این آبها استفاده میکنند اما ما در استفاده از این آبها اقدام مناسبی نکردهایم. اخیرا کشور ترکیه با انحراف آب فرات باعث شده حقابه کمتری به عراق و ایران برسد. رود فرات از ارتفاعات کوههای ترکیه سرچشمه میگیرد و بعد از پیمودن مرزهای ایران و عراق به اروندرود و بعد به خلیجفارس میریزد. آبهای مرزی ایران و افغانستان هم بهرهبرداری مناسبی ندارد و بدون استفاده مطلوب به افغانستان میرود. ایران سالانه 230 میلیمتر میانگین بارش دارد و این میزان حتی برای دیمکاری نیز کافی نیست. عملکرد آب در بخش کشاورزی نیز بسیار پایین است و 90 درصد آب به دلیل نامناسب بودن ساختار آبیاری به هدر میرود و کشاورزان با محدودیت شدید مواجه هستند
منبع: فارس