پژوهشگران دانشگاه مازندران روش حساس و دقیقی برای اندازهگیری ترکیبات آنتی اکسیدان از لحاظ ویتامین C در نمونههای زیستی طراحی کردند که در صنایع دارویی کاربرد دارد.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو» در سالهای اخیر، روشهای مبتنی بر نورتابی شیمیایی به عنوان حساسترین ابزار تشخیص در تحلیلهای پزشکی مطرح است. علیرغم حساسیت بالا، مطالعات گسترده برای افزایش گزینش پذیری و بهبود حد تشخیص این روشها ادامه دارد.
با توجه به اهمیت میزان مصرف روزانه ویتامین Cبه عنوان مکمل غذایی، محققان دانشگاه مازندران با اجرای مطالعاتی تلاش کردند تا روش گزینش پذیر، حساس و دقیق برای سنجش ترکیبات ضد اکسیدانی چون ویتامین Cموجود در فراوردههای دارویی بر پایه خواص این ترکیبات معرفی کنند.
روش پیشنهادی این گروه تحقیقاتی ساده و کم هزینه است و بدون نیاز به ابزارهای پیچیده، امکان سنجش مقادیر ویتامین Cدر فرآوردههای دارویی را قبل از معرفی به بازار فراهم میکند.
برای این منظور از نانو آلیاژ طلا/نقره و ترکیب امپلکس قرمز به عنوان عنوان تقویت کنندههای سیستم نورتابی شیمیایی پراکسی اکسالات، به صورت همزمان استفاده شد. در این ترکیب، امپلکس قرمز، به عنوان فلوئورسانت و کاوشگر بیانگر سازوکار تأثیر ویتامینCبر سیستم نورتابی شیمیایی، عمل میکند.
به نتایج به دست آمده این تحقیقات نشان داد که این روش قادر به تعیین ویتامین Cتا مقدار 0.01 میکرو گرم در میلی لیتر در نمونههای استاندارد است.
با استفاده از نتایج این طرح میتوان فعالیت ضد اکسیدانی کل نمونههای مختلف سنتزی و حقیقی را تعیین کرد. سنجش میزان گونههای اکسیژن فعال در محصولات غذایی و نمونههای حقیقی، که میزان آنها در سلامت فرد اهمیت بسیاری دارد، از دیگر کاربردهای روش پیشنهادی است.
حضور ویتامینC، با خاصیت ضد اکسیدانی، قادر به تجزیه هیدروژن پراکسید و مختل نمودن فرآیند نورتابی شیمیایی است. از این رو از سیستم نورتابی طراحی شده در سنجش میزان ویتامین Cدر فرآوردهای دارویی استفاده شد.