پژوهشگران کشور با مطالعه 10 ساله موجهای بارشی در سیستان و بلوچستان متوجه شدند که پهنه آبی خلیج فارس و دریای عمان نقش مهمی در افزایش میزان بارش این استان دارد.
به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، استان سیستان و بلوچستان با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص خود تحت تاثیر سامانههای بارش زای مختلفی از جمله مونسون (باران های سنگین موسمی ) در فصل گرم و سامانههای غربی جنوب غربی در فصل سرد قرار دارد.
از سوی دیگر پهنههای آبی خلیج فارس و دریای عمان در جنوب ایران منابع مناسبی برای تغذیه رطوبتی سامانههای بارشزای غربی و جنوب غربی است که از اواخرپاییز تا اواخر زمستان استان سیستان و بلوچستان را در برمیگیرد.
با توجه به واقع شدن این استان در منتها علیه جنوب شرقی ایران، سامانههای غربی و جنوب غربی در مسیر حرکت به سمت این منطقه بیشتر رطوبت خود را از دست داده و بارشهای ضعیفی را در پی دارند.
تنها زمانی که سیستمهای غربی به بخشهای جنوبیتر کشیده میشوند و بر روی خلیج فارس و قسمت غربی دریای عمان یک مرکز کم فشار قرار گیرد، سامانههای بارش زا از لحاظ رطوبت تقویت شده و بارشهای قابل ملاحظهای در استان سیستان و بلوچستان رخ میدهد.
در این پژوهش بر اساس یک دوره آماری 10 ساله (78 تا 87) شامل 20 موج بارشی که حداکثر میزان بارش روزانه آنها در طی فصل سرد بیشتر از 20 میلیمتر بوده، استخراج شده است.
بر اساس این نتایج پهنههای آبی خلیج فارس و دریای عمان در تقویت سامانههای بارشزای فصل سرد در استان سیستان و بلوچستان نقش مهمی ایفا میکند.
این مطالعات در اداره هواشناسی سیستان و بلوچستان با همکاری دانشگاه زابل انجام شد.