کد خبر:۳۰۵۴۶۲

«نه» کدخدا

هم مجلسین و هم دولت آمریکا مانع حضور حمید ابوطالبی سفیر پیشنهادی ایران در سازمان ملل شده‌اند. گویا قرار است دستور کار سفیر ایران در سازمان ملل را هم آمریکایی‌ها تعیین کنند.

به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، این یک اقدام غیر‌مسؤولانه و غیر‌قانونی است. هم مجلسین و هم دولت آمریکا مانع حضور حمید ابوطالبی سفیر پیشنهادی ایران در سازمان ملل شده‌اند. گویا قرار است دستور کار سفیر ایران در سازمان ملل را هم آمریکایی‌ها تعیین کنند. بعد از آنکه سنا و مجلس نمایندگان به اتفاق آرا رای به عدم صدور روادید برای حمید ابوطالبی دادند؛ حالا کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا نیز صراحتا اعلام کرده‌اند برای ابوطالبی روادید صادر نمی‌کنند. این اقدام آمریکایی‌ها آشکارا با قوانین بین‌المللی مغایرت دارد. بر اساس توافقی که «هری ترومن» رئیس‌جمهوری آمریکا در سال 1947 با سازمان ملل امضا کرد و مورد توافق کنگره قرار گرفت، آمریکا باید به عنوان کشور میزبان، به هر یک از نمایندگان کشورهای عضو سازمان ملل صرفنظر از روابط کنونی بین دولت‌های نمایندگان و دولت آمریکا، اجازه ورود به مقر این سازمان را بدهد. آمریکا هرگز مانع ورود هیچ یک از سفیران سازمان ملل نشده است و پیوسته به دیپلمات‌های ایرانی که به عنوان نماینده ایران در سازمان ملل معرفی شده‌اند، روادید داده است. آنها تنها یک بار در سال 1988 برای یاسر عرفات که در آن زمان رئیس سازمان آزادیبخش فلسطین بود، روادید صادر نکردند که این اقدام موجب محکومیت آمریکا در سازمان ملل شد.
 

اکنون و در شرایطی که در ایران دولتی معتقد به مذاکره و تعامل با آمریکا بر سر کار آمده و رئیس آن دولت در اقدامی بی‌سابقه در تاریخ مناسبات 2 کشور، با رئیس دولت آمریکا تلفنی گفت‌وگو می‌کند؛ هم مجالس و هم دولت آمریکا مانع از حضور نماینده این دولت در سازمان ملل شده‌اند! نکته قابل تامل درباره این اقدام غیرقانونی دولت آمریکا این است که پیش‌تر برای ابوطالبی روادید صادر شده بود. این را مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرده است. بر این اساس، ابوطالبی در دهه 70 برای حضور در سازمان ملل از دولت آمریکا روادید دریافت کرده بود.
 

حالا آمریکا به ابوطالبی که اکنون به نمایندگی از ایران از سوی حسن روحانی انتخاب شده، روادید نمی‌دهد. این موضوع در سنا و مجلس نمایندگان تصویب شده و برای ابلاغ رسمی تنها در انتظار امضای شخص رئیس‌جمهور است. دولت اوباما نیز صراحتا موافقت خود را با عدم صدور روادید برای ابوطالبی اعلام کرده است. جی کارنی و جن ساکی سخنگویان کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا طی چند روز اخیر صراحتا این موضوع را اعلام کرده‌اند که به ابوطالبی روادید نخواهند داد.
 

جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید البته یک بار دیگر نیز در رابطه با صدور ویزای ابوطالبی اعلام کرد واشنگتن به ایران و سازمان ملل اطلاع داده که برای حمید ابوطالبی، نماینده ایران در سازمان ملل روادید صادر نخواهد کرد. این مقام آمریکایی درباره احتمال تأثیرگذاری این اقدام آمریکایی‌ها بر مذاکرات هسته‌ای با ایران گفت: «انتظار نداریم این اتفاق بیفتد.» سخنگوی کاخ سفید افزود واشنگتن در حال بررسی لایحه وضع شده در همین مورد است و تمام موضوعات مربوط به اجرایی و قانونی شدن آن را بررسی خواهد کرد. همین ادبیات در چند روز گذشته نیز از سخنگوی کاخ سفید درباره صدور روادید ابوطالبی مشاهده شده بود. این موضوع مشخص می‌کند واشنگتن تا چه میزان بر تصمیم خود نسبت به گزینه وزارت امور خارجه ایران اصرار دارد. وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا نیز در نشستی خبری در پاسخ به سوالی که درباره معرفی حمید ابوطالبی به عنوان سفیر ایران در سازمان ملل پرسیده شد، گفته بود: «غیر‌ از اینکه جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید بیان کرده است که آمریکا نمی‌تواند چنین نامزدی را برای ورود به سازمان ملل بپذیرد، ما نیز از طریق کانال‌هایی که در اختیار داریم به ایران پیام رسانده‌ایم که باید از این تصمیم خود صرفنظر کند البته من در اینجا نمی‌خواهم هویت این کانال‌ها را فاش کنم.» اکنون تنها به یک امضا از باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا نیاز است تا به مصوبه کنگره آمریکا با عنوان «جلوگیری از ورود تروریست‌های سرشناس» که با هدف جلوگیری از ورود ابوطالبی به آمریکا مطرح شده است رسمیت ببخشد.
 

عراقچی: فقط ابوطالبی
 

بعد از واکنش افخم در رد اظهارات سخنگوی کاخ سفید و اظهارنظر وی مبنی بر اینکه ابوطالبی گزینه مناسبی است، این‌بار سیدعباس عراقچی معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در واکنش به اقدامات آمریکا در قبال گزینه نمایندگی ایران در سازمان ملل تاکید کرد که گزینه ایران برای تصدی نمایندگی دائم ایران در نیویورک فقط ابوطالبی است. عراقچی در این‌باره به فارس گفت: گزینه وزارت امور خارجه برای تصدی نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل در نیویورک تنها حمید ابوطالبی است و وزارت امور خارجه قصد معرفی هیچ گزینه دیگری غیر از ابوطالبی برای تصدی این پست را ندارد. عدم صدور روادید از سوی آمریکا برای حمید ابوطالبی واکنش نمایندگی ایران در سازمان ملل را نیز در پی داشت. به گزارش نسیم،نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در یادداشتی تاکید کرد: این تصمیم نابخردانه، نقض آشکار حقوق بین‌الملل و در تعارض با تعهدات کشور میزبان سازمان ملل متحد است. در این یادداشت آمده است: این اقدام همچنین برخلاف حق ذاتی کشورهای مستقل در تعیین نمایندگان دائم خود در سازمان ملل است و جمهوری اسلامی ایران هرگونه اقدام دیپلماتیک لازم را برای اعتراض به این عمل غیرقانونی انجام خواهد داد.
 

دولت کوتاه نیاید
 

علاء‌الدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در واکنش به اقدام اخیر سنا و کنگره آمریکا مبنی بر صادر نکردن روادید از سوی دولت این کشور برای نماینده جدید ایران در سازمان ملل واکنش نشان داد و گفت این موضع ربطی به دولت آمریکا ندارد. وی گفت: دخالت آمریکا در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یکی از اعضای سازمان ملل، تخلف آشکار آمریکا از مقررات بین‌المللی و سوء‌استفاده از قرار گرفتن سازمان ملل در خاک آمریکاست که بنده معتقدم دستگاه دیپلماسی کشور نباید ذره‌ای در این زمینه کوتاهی کند. بروجردی گفت: لازم است وزارت امور خارجه نسبت به این مساله اعتراض رسمی خود را به سازمان ملل مبنی بر دخالت آمریکا در امور داخلی جمهوری اسلامی و نقض قوانین بین‌المللی داشته باشد. البته یکی دیگر از مواردی که لازم است وزارت امور خارجه آن را دنبال و پیگیری کند، این است که در این زمینه با سایر کشورهای عضو این سازمان که با این اقدام آمریکا موافق نیستند، همسو شده و به جمع‌بندی قاطعی برسد.
 

منبع: وطن امروز

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار