به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، پس از آنکه عباس عراقچی صراحتا به این موضوع اشاره کرد و حتی از اشتباه رئیسجمهور در نامه خود به رهبری گفت؛ اکنون این سخنگوی سازمان انرژی اتمی، یعنی تخصصیترین مجموعه مربوط به مباحث هستهای است که نبود حق غنیسازی در متن توافق ژنو را تایید کرده است.
بهروز کمالوندی صبح دیروز (دوشنبه) در جمع دانشجویان دانشکده ادبیات و زبان فارسی دانشگاه علامه طباطبایی درباره موضوع به رسمیت شناختن حق غنیسازی ایران و اینکه در توافق ژنو چنین موضوعی به صراحت بیان نشده است، گفت: یکسری حقوق است که دادنی یا سلبکردنی نیست مثل حق حیات. وقتی ما عضو انپیتی شدیم خود به خود از حقوق هستهای بهرهمند شدهایم. وقتی میخواهید یک نیروگاه اتمی ایجاد کنید خود به خود از ابتدا تا پایان کار را میتوانید در اختیار داشته باشید. وی تاکید کرد: در گذشته اینکه به دنبال شناسایی حق غنیسازیمان از سوی برخی کشورها بودیم، اشتباه بوده است. نباید وارد چنین بحثی میشدیم؛ چراکه ما اساسا این حق را داریم. آنها (آمریکاییها) اگر بتوانند همه حق ما را میگیرند و تمام پیچ و مهرههای صنعت هستهایمان را هم باز میکنند اما نمیتوانند و خودشان این اعتراف را کردهاند در عین حال اینکه به دنبال شناسایی حق غنیسازی از سوی دیگران باشیم، اشتباه بزرگی است و آنهایی هم که این را میگویند حتما اشتباه کردهاند.
این مقام سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا آقای عراقچی از به رسمیت شناخته نشدن حق غنیسازی ایران سخن گفته است و فایل صوتی صحبتهای او را همه شنیدهاند در حالی که رئیسجمهور در نامه به رهبری از شناسایی حق غنیسازی (در برنامه اقدام مشترک) سخن گفته است، گفت: در اعتقاد راسخ آقای عراقچی به رهبری شکی نیست و معتقدیم این گونه اقدامات هجمه علیه مذاکرات است؛ در عین حال درباره اظهارات ایشان خودشان پاسخگو هستند. اظهارات سخنگوی سازمان انرژی اتمی یعنی تخصصیترین مجموعه هستهای کشور نیز نشان میدهد در توافق ژنو حق غنیسازی ایران بهرسمیت شناخته نشده است. البته اینکه کمالوندی میگوید حقوق ما در انپیتی بهرسمیت شناخته شده و نباید به دنبال شناسایی آن از سوی کشورها باشیم؛ در واقع نقدی است به اقدام محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه که بلافاصله دقایقی پس از توافق ژنو در جمع خبرنگاران حاضر شد و گفت توافقنامه حق غنیسازی ایران را بهرسمیت شناخته است. حسن روحانی، رئیسجمهور هم در نامه خود به رهبر انقلاب صراحتا از اذعان طرف مقابل به حق غنیسازی ایران در این توافقنامه گفت. اکنون سخنگوی سازمان انرژی اتمی میگوید این رویکرد اشتباه بوده است. نباید دنبال شناسایی حق غنیسازی از سوی طرف مقابل میبودیم. به هر حال دولتیها خود نیز اکنون چه صراحتا و چه به تلویح در حال مخابره این پیام هستند که حق غنیسازی ایران در توافق ژنو به رسمیت شناخته نشده است. اکنون که دستگاه تخصصی در موضوع هستهای نیز معترف به اشتباه تفسیر رئیسجمهور و وزیر امور خارجه از توافق ژنو و حق هستهای ایران است؛ باید به این موضوع اصلی توجه شود که منشأ و منبع اشتباه رئیسجمهور در ماجرای حق غنیسازی چیست؟ آقای عراقچی در مدرسه معصومیه صراحتا گفته بود آمریکاییها پیش از توافق به تیم ایرانی اعلام کردند آنها حق غنیسازی را برای ایران بهرسمیت نخواهند شناخت. این موضوع یعنی عدم شناسایی حق غنیسازی در متن توافق ژنو نیز به هیچ عنوان درج نشد اما محمدجواد ظریف بلافاصله پس از توافق گفت حق غنیسازی ایران در این توافقنامه بهرسمیت شناخته شده است. آیا ظریف نمیدانست حق غنیسازی ایران در این توافقنامه بهرسمیت شناخته نشده است؟ آیا او از آمریکاییها نشنید که این حق را برای ایران بهرسمیت نخواهند شناخت؟ پس چرا پس از توافق ادعای رسمیت یافتن حق غنیسازی در متن توافق را مطرح کرد؟ باید این موضوع بهصورت ویژه در دستور کار نهادهای رسیدگیکننده و مسؤول قرار گیرد تا مشخص شود دلیل این رفتار آقای ظریف چه بوده است. اکنون که طرفین در حال مذاکره برای توافق بر سر گام نهایی هستند این حق و مطالبه افکار عمومی است که روایتهای صادقانه از روند مذاکراتی که درباره حقوق هستهای آنها برگزار میشود؛ دریافت کنند.
منبع: وطن امروز