به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، محمد سالاری در خصوص کاهش نرخ باروری در تهران اظهار داشت: جامعهی ایران در دهههای اخیر، در جریان تحولات فرهنگی و اجتماعی وسیعی قرار گرفته است، این تحولات به ویژه در خانواده مشهود بوده به طوری که یکی از تحولاتی که خانوادهها از آن مصون نماندهاند، رشد فردگرایی است.
وی ادامه داد: یکی دیگر ا عوامای که موجب کاهش رشد باروری در تهران شده بیکاری است که این امر نیز موجب بالا رفتن سن ازدواج میشود، پیشبینی میشود،امروزه میزان بیکاری درجامعه به علت رقابت شدید در بازار کار افزایش یافته و همین مهم نیز موجب شده که جامعه با رشد جمعیت رقبت نشان ندهند که با زمینهسازی مناسب باید به حل این مشکل کمک کرد.
عضو شورای شهر تهران با اشاره به اینکه فرگرایی موجب کاهش باروری در جامعه شده است، افزود: کاهش جمعیت و جایگزینی آن در کشور نه تنها در حوزه اقتصاد ضربات سنگینی را وارد خواهد کرد بلکه در عرصههای دیگر نیز به کشور صدمه وارد میکند.
سالاری بیان کرد: به هر صورت روند فعلی جایگزینی جمعیتی در کشور به هیچ عنوان راضی کننده و منطقی نیست و باید دولت از بسته های تشویقی خود در این زمینه استفاده کند هر چند در نگاه کلان تر تنها استفاده از مشوق ها نمی توانند کار ساز باشند.
وی تصریح کرد: مدیران اجرایی با همت و کار بیشتری زمینه های رفاهی، اجتماعی و اقتصادی را در سراسر کشور به وجود آورند تا دیگر بهانه ای از سوی خانوار های برای کنترل دورنی موالید وجود نداشته باشد.
عضو شورای شهر تهران با اشاره به اینکه وقتی شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی یک کشور تغییر میکند الگوی نرخ باروری تغییر میکند، افزود: اوایل انقلاب 220هزار دانشجو داشتیم و امروز 4میلیون یعنی قبلا به ازای هر 100 هزارنفر در سن تحصیل 500 دانشجو داشتیم و الان از هر 100هزار نفر جمعیت در سن تحصیل 50هزار دانشجو داریم. وقتی باسوادی رشد میکند برخی تغییرات ازجمله افزایش سن ازدواج و کاهش باروری اجتناب ناپذیر میشود.
سالاری گفت: حرکت جمعیت ایران رو به سالمندی است.این موضوع موجب میشود که تحرک، پویایی، پیشرفت کشور کاسته شده واین یک امر مهمی است. بنابراین باید در این زمینه حرکت کرد و این پویایی، تازه نفسی و تحرک را در نسل آینده و جوان تقویت کرد اگر نه با مشکلات زیاد مواجه خواهیم شد.
توسعه یافتگی از جمله عواملی کاهش جمعیت است
حجتالاسلام عبدالمقیم ناصحی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی تهران پرس در خصوص کاهش رشد جمعیت اظهار داشت: یکی از دغدغههای این روزهای جامعه کاهش نرخ باروری است که برای مقابله با آن تمام دستگاهها با فرهنسازی مناسب به مقابله با آن بپردازند و دراین زیمنه از موازی کاری جلوگیری شود.
وی ادامه داد: متاسفانه امروزه طبق آمار مشاهده میشود که زوجهای ایرانی رغبتی به فرزندآوری ندارند و از دلایل این موضوع میتوان از نبود شرایط متعادل اقتصادی، معیشتی و فرهنگی نام میبرند که تاکنون برای حل آن بسترهای مناسب فراهم نشده است.
عضو شورای شهر تهران افزود: در مورد سیاستهای جدید جمعیتی باید مردم را عمیقتر آگاه و قانع کرد تا به آینده امیدوار باشند و البته نیاز است که سیاستهای حمایتی هم در این خصوص وجود داشته باشد و در این زمینه باید به حمایت از مادران در دوره بارداری و زایمان کمک کنیم.
حجتالاسلام ناصحی تصریح کرد: ایران با خطر میانسالی و کاهش جمعیت روبه رو است اما عدهای از زوجها هم که علاقهمند به فرزندآوری هستند، به دلیل گرانی درمان و داروهای ناباروری نمیتوانند به این سمت بروند در ایران عمده سیاستها و برنامههای جمعیتی بر پویایی رشد جمعیت متمرکز بوده و کمتر به ساختارهای سنی جمعیت، تغییرات و پیامدهای آن توجه شده است، این در حالی است که با توجه به کامل شدن فرایند گذار جمعیتی، گذار و تغییرات ساختار سنی اکنون مهمترین موضوع جمعیت و توسعه کشور است.
وی بیان کرد: افزایش سن ازدواج، تمایل کمتر به تشکیل خانواده، کاهش نرخ شیوع ازداوج، افزایش نرخ تجرد قطعی، تمایل کمتر برای داشتن فرزند و برعکس تمایل بیشتر بر خودشکوفایی فردگرایانه، تمام این تغییرات ظرفیت فرزندزایی را در جامعه کاهش داده است و در نتیجه حتی سیاستهای تشویق موالید دولتها در زمینه راغب تر نمودن نسل جدید به داشتن فرزند، اثربخشی کمتری خواهد داشت.
عضو شورای شهر تهران افزد: توسعه اقتصادی، امکانات اجتماعی، درآمد سالانه مردم و البته فرهنگ و خرده فرهنگ های مردم نقش مهمی در باروری خانواده ها را بازی می کنند.
حجتالاسلام ناصحی در پایان گفت: اینگونه به نظر می رسد که با حل مشکلات اقتصادی مردم، نرخ باروری افزایش یابد هر چند که این روزها فرهنگ ها نیز در حال تغییر به سمت غربی شدن است و اگر جلوی این مساله گرفته نشود نسل جدید جامعه ایرانی-غربی تمایلی به بچه دار شدن نخواهد داشت.
منبع: تهران پرس