به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، برخی مسائل مهم میان ایران و طرف آمریکایی منبع این مسائل بوده است. حتی ظریف هم قبل از آغاز مذاکرات گفته است نباید از این دور از مذاکرات انتظار نتایج ملموس داشت. در آن سو سوزان رایس، مشاور امنیت ملی اوباما که در این دور از مذاکرات نقش پررنگی ایفا کرده نیز در اظهارنظری غیردموکراتیک گفت که تا ایران آمریکا را راضی نکند؛ هیچ توافقی در کار نخواهد بود.
به گزارش خبرگزاریها، مشاور امنیت ملی آمریکا در میان جمعی از حامیان رژیم صهیونیستی در واشنگتن تصریح کرد: ما تنها از اقدامات قابل اثبات ایران درباره برنامه هستهایاش خوشحال میشویم و اگر ما راضی نشویم هیچ توافقی با تهران صورت نخواهد گرفت.
رایس تصریح کرد: ما همه مسؤولیت داریم تا به دیپلماسی (در قبال برنامه هستهای ایران) شانس موفقیت دهیم. آمریکا از حرف زدن خشنود و راضی نمیشود. ما تنها از اقدامات قابل اثبات ایران خشنود میشویم. ساده بگویم، اگر ما راضی نشویم هیچ توافقی صورت نخواهد گرفت.
جروزالم پست در گزارشی این اظهارات رایس را تضمینی دانست که او به صهیونیستها درباره دور جدید مذاکرات با ایران داده است.
اختلافات عمده میان طرفین بر سر چیست؟
اکنون مهمترین موضوع اختلافی بر سر کمیت و کیفیت غنیسازی در ایران است. آمریکاییها به بهانه break out یا زمان گریز هستهای ایران، تلاش میکنند برنامه غنیسازی ایران را تا حد ممکن محدود کنند. منابع موثق در اینباره گفتهاند در پیشنهاد آمریکاییها، تنها تعداد 4 هزار سانتریفیوژ «نسل اول» برای غنیسازی در ایران مطرح شده است. آنها میزان اورانیوم 5/3 تا 5 درصد غنی شده توسط این میزان سانتریفیوژ را نیز قریب به 1200 کیلوگرم پیشنهاد دادهاند. این پیشنهاد آمریکاییها در واقع به معنای عقیم کردن غنیسازی در ایران خواهد بود. در محاسبات آمریکاییها این محدودیت سبب میشود مدت زمان تهیه اورانیوم مورد نیاز برای ساخت سلاح هستهای به 18 ماه افزایش یابد.
بر همین اساس، سوزان رایس به تلآویو رفت تا نتانیاهو را برای همراهی با توافق احتمالی ترغیب کند. در ایران اما خط قرمز حفظ وضعیت موجود غنیسازی است. حتی بحث تولید 30 هزار سانتریفیوژ دیگر نیز اخیرا مطرح شده بود. ایران نیازهای عملی خود را فراتر از آنچه در پیشنهاد آمریکاییها آمده، میداند و بر همین اساس این پیشنهاد آمریکاییها که به دنبال عقیم کردن غنیسازی در ایران است را تاکنون نپذیرفته است. دانشمندان و متخصصان هستهای در ایران عقبنشینی تیم مذاکرهکننده در این حوزه را به معنای بسته شدن مسیر تحقیق و توسعه هستهای میدانند. رسانههای خبری دنیا نیز روایتهای قابل تاملی از دور جدید مذاکرات دارند که در گزارش ذیل به آنها اشاره میشود.
منبع: وطن امروز