به گزارش گروه علمی «
خبرگزاری دانشجو» تشخیص سلولهای سرطانی تهاجمی محدود در میان تعداد زیادی از سلولهای خوشخیم استخراج شده از یک تومور مشکوک، یک چالش کلیدی در تعیین مرحله ابتلا به سرطان در نمونهی مورد آزمایش مانند پاپ اسمیر یا بیوپسی است.
در این راستا، تحقیقات جدید پژوهشگران دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران با همکاری مرکز نانوتکنولوژی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برای مطالعه خواص زیستی و فیزیکی سلولها، بر تجزیه و تحلیل الکتریکی آنها متمرکز شدهاند.
این محققان در این پژوهش، با ساخت نانوحسگر الکتریکی به دنبال تشخیص تعداد محدود سلولهای سرطانی تهاجمی در میان نمونه خوشخیم روده و با هدف ارائه الگویی برای تعیین مرحله ابتلا به سرطان نمونه مورد آزمایش بودند.
نانوحسگر تولید شده این تیم تحقیقاتی بر پایه نانوخارهای سیلیکونی (silicon nanograss) تهیه شده است. این حسگر قادر است با دقتی بالا، حتی حضور تنها 5 درصد سلولهای سرطانی تهاجمی را در میان کل نمونه مورد آزمایش تشخیص دهد.
همچنین با توجه به حذف مراحل پیچیده و سخت آمادهسازی نمونه، سرعت انجام آزمایش را تاحد زیادی افزایش میدهد. از دیگر مزایای این حسگر میتوان به عدم استفاده از نشانگرهای شیمیایی و رنگآمیزی سلول و نیز هزینهی پایین تجهیزات مورد استفاده اشاره کرد.
مکانیزم عملکرد این حسگر نیز تعیین تفاوت در پاشندگی بتا در سلولهای سالم و سرطانی تهاجمی است. نانوخارهای سلیکونی به کار رفته در ساخت این حسگر، در آشکارسازی این پدیده از حساسیت بسیار بالایی برخوردار هستند.