به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو» قسمت دوم برنامه حذف و اضافه با موضوع تفکیک جنسیتی در حالی پخش شد که میهمان ویژه آن سید صدرالدین شریعتی، رئیس سابق دانشگاه علامه طباطبائی و اولین مجری طرح جنجالی تفکیک جنسیتی بود.
در این برنامه ناگفته های بسیار زیادی پیرامون اجرای این طرح در دانشگاه علامه طباطبائی بیان شد.
لازم به ذکر است، در اواسط برنامه، غنی، دبیر انجمن فرهنگ و سیاست دانشجویان دانشگاه شیراز نیز با تماس تلفنی به این گفتوگو اضافه شده و با اعلام مخالفت خود صحبت های شریعتی را به چالش کشاند.
در ادامه متن صحبتهای شریعتی در این قسمت از برنامه «حذف و اضافه» را میخوانیم:
شریعتی در ابتدای برنامه گفت: تشکر می کنم از شما که فرصت صحبت کردن را در اختیار من قرار دادید، ظرف این 4 سال از همه طرف هرگونه هجمه ای به ما بود بدون آنکه کسی فرصت توضیح دادن به ما بدهد.
در ابتدای امر باید بگویم که من اصلا معتقد نیستم این طرح، «تفکیک جنسیتی» است، بلکه این ساماندهی امور کلاس های دانشگاه است.
یک عده از خارج این ماجرا برای اینکه بخواهند قضیه را حاد کنند، این نام را روی آن گذاشتند اما ما که درون قضیه و مجری آن بودیم اصلا همچین اعتقادی نداشتیم و نداریم.
وی در واکنش به برخی هجمه ها پیرامون اجرای این طرح گفت: بعضی می گویند این حرکت شریعتی یک حرکت سلیقه ای بوده است، بنده باید بگویم ما در دانشگاه اصلا حق نداریم کار سلیقه ای انجام بدهیم، همه چیز بر اساس آیین نامه ها انجام می شود و هیچ امکانی برای اعمال سلیقه وجود ندارد.
در آیین نامه آمده بود که باید در کلاس های درس، دختران و پسران در ردیف های مجزا بنشینند و اگر برای دانشگاهی از نظر بودجه و امکانات این مسیر میسر است که کلاس ها را به طور کلی جدا از هم تشکیل بدهند، بهتر است این کار را بکنند.
رئیس سابق دانشگاه علامه طباطبائی افزود: ما هم در دانشگاه علامه طباطبائی یک مطالعه همه جانبه روی این مسئله انجام دادیم که ببینیم آیا برایمان مقدور هست که این طرح را اجرا کنیم یا خیر!
در نیمه دوم سال 88 به صورت آزمایشی این طرح را در کلیه دروس عمومی همه رشته ها اجرا کردیم که ببینیم امکان همه گیر کردن آن وجود دارد یا خیر.
بازخورد این طرح از نظر دانشجویان، به ویژه دانشجویان دختر بسیار خوب بود و بازده علمی را نیز بالا برد؛ ما کم کم این طرح را همه گیر کردیم.
وی ادامه داد: در اسناد مربوط به دانشگاه موجود است که دانشجویان برای ما نامه می فرستادند و از ما در خواست می کردند که مثلا کلاس های ورودی ما را هم تفکیک کنید.
بارها دانشجویان دختر به من می گفتند که در زمان کلاس های مختلط ما نمی توانستیم به راحتی به فعالیت بپردازیم اما الان خیلی راحت هستیم.
سید صدرالدین شریعتی همچنین بیان کرد: حالا این پرسش مطرح هست که اصلا چرا ما این طرح را اجرا کردیم، اولا به دلیل آنکه اجرا کردن این طرح جزو وظایف ما بود بر اساس آیین نامه وزارت علوم دوما که ما نتیجه بسیار مطلوبی از این طرح به دست آوردیم.
نتیجه این طرح در دانشگاه ما اولا این بود که والدین بارها از ما تشکر کردند دوما که راندمان علمی ما به شدت بالا رفت و بر اساس آمار بعد از این طرح میزان مشروطی های ما از 1200 به 600 رسید.
وی اظهار کرد: برخی از اساتید ابتدا با این طرح مخالف بودند اما بعد کم کم آن ها هم موافقت کردند با این ایده و حرکت و معتقد بودند فضا برای تدریسشان بسیار بهتر از قبل شده است.
البته این اساتید جدای از آن عده ای بودند که به دلیل گرایشات سیاسی شان با طرح مخالفت می کردند؛ اساتیدی هم وجود داشتند و دارند که صرفا به دلیل گرایش سیاسی شان با این طرح مخالف هستند.
مجری برنامه بیان کرد، یکی از اشکالاتی که مخالفان به این طرح وارد می کنند این پرسش است که، فایده جداسازی کلاس در حالی که دانشجویان در محوطه دانشگاه کنار هم هستند چیست؟
شریعتی نیز پاسخ داد: در حیاط دانشگاه ارتباط به صورت معبری و گذری است و مانا نیست.
داخل کلاس به دلیل فضایی که جزوه گرفتن و شماره دادن و... آن را محیا می کند، ارتباط کلامی بین دانشجویان دو جنس بوجود می آید؛ اما در فضای حیاط کمتر اینگونه اتفاقات می افتد.
باید در نظر داشت که در محوطه، غریبه با غریبه ارتباط نمی گیرد، اما فضای کلاس یک احساس خودی بودن ایجاد می شود.
وظیفه ما رشد علمی و جلوگیری از آفات موجود است، وقتی می گوییم ساماندهی کلاس یعنی می خواهیم مشکلات علمی را برطرف کنیم.
رئیس سابق دانشگاه علامه طباطبائی در ادامه اشاره کرد: اینکه در فضای دانشکده مرکزی دانشگاه 4 دانشجوی پسر سر یک دختر خانم با هم درگیر شده و چاقو کشی می کنند، خیلی وحشتناک و زشت است برای فضای علمی دانشگاه نمی توانیم وقتی این ها را می بینیم بگوییم به ما ربطی ندارد.
در این بخش از برنامه غنی، دبیر انجمن فرهنگ و سیاست دانشجویان دانشگاه شیراز روی خط آمد و در واکنش به این طرح گفت: با کلیت این طرح مخالفم، تفکیک جنسیتی پاک کردن صورت مسئله است.
با کرامت انسانی مغایرت دارد و توهین به مقام دانشجو است.
اگر خدا با در کنار هم بودن زن و مرد در فضای سالم و مشروع مشکل داشت نماز جماعت زنان و مردان را به طور کلی از هم جدا می کرد.
شریعتی نیز با ابراز تاسف در رابطه با صحبت های مطرح شده توسط غنی گفت من متاسفم که می گویند این حرکت فقط برای مسائل اخلاقی انجام شده!
اگر بخواهیم بگوییم کرامت انسانی لگد مال شده است، پس لابد خدا شدید تر از همه این کرامت را لگدمال کرده است.
اجازه بدهیم این کار به طور کامل اجرا شود، بعد نقد انجام دهیم. نه اینکه هنوز این طرح کامل اجرا نشده به آن نقد شود.
اجازه بدهند حداقل یک دوره فارغ التحصیلی به طور کامل اجرا شود، بعد بررسی کنند و اگر مشکلی داشت آن را تعطیل کنند.