کاظم اولیایی در گفتگو با خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص تعیین سقف 15 میلیاردی برای تیم های حاضر در لیگ برتر گفت: متأسفانه مشکلی که امروز وجود دارد، این است که جایگاه ورزش تعریف نشده است. ما با باشگاه ها طرف هستیم و آنها نیز مجوز خود را از وزارت ورزش می گیرند؛ زمانی می توان چارچوب ها را تعیین کرد که در قالب صدور مجوز، چارچوب های مالی و با اخذ ضمانت های معتبر باشد.
وی در ادامه افزود: اکنون می گویم که سقف هزینه باشگاه ها در لیگ برتر باید 15 میلیارد تومان باشد، اما چه ضمانتی وجود دارد که این پرداخت ها در چارچوب باشد و چه راهکاری به عنوان ضمانت اجرایی آن وجود دارد؛ به علاوه این نکته را باید در نظر گرفت که فوتبالیست آیا در حد و اندازه خود پول می گیرد و از طرف دیگر هم، از طرف مدیران آیا ضمانت پرداخت وجود دارد؟
ضمانت اجرایی قانون سقف بودجه در فوتبال سیاسی ما وجود ندارد
مدیرعامل اسبق باشگاه پاس خاطرنشان کرد: چه ضمانتی وجود دارد که باشگاه ها مقید به رعایت سقف 15 میلیارد تومان باشند؛ در لیگ ما اکثر تیم ها دولتی هستند و سیاسی ها آنها را اداره می کنند، به علاوه تغییرات در سیاست نیز بسیار زیاد است، لذا ضمانت اجرایی این قانون، در فوتبال ما وجود ندارد.
وی یادآور شد: ما نمی توانیم بگوییم هزینه ها باید شفاف باشد، ولی در مقابل درآمد باشگاه ها شفاف نباشد؛ این خلاف فرپلی مالی در فیفاست.
اولیایی با انتقاد از نحوه انتخاب اسپانسرهای استقلال و پرسپولیس گفت: وزارت ورزش در مورد اسپانسر سرخابی ها این فرپلی مالی را رعایت نکرد، در حالی که باید فرآیندی قانونی را طی می کرد تا مشخص می شد این اسپانسرها به چه دلیلی پول خود را وارد فوتبال کرده اند؛ این در حالی است که اکنون در این مسئله ابهام وجود دارد.
مدیرعامل اسبق باشگاه پاس افزود: اصل بر این است که برنامه، بودجه و ضمانت های اجرایی دقیق باشد، نه اینکه وقتی ببینیم بخشی از جامعه تحت فشار قرار گرفته است به آن بپردازیم و از سایر بخش ها غافل شویم.
باشگاهها میتوانند سقف بودجه را دور بزنند
وی در پاسخ به این سوال که چه ضمانت اجرایی برای رعایت سقف بودجه توسط باشگاه ها وجود دارد، گفت: هیچ ضمانتی وجود ندارد و آنها می توانند این قانون را به راحتی دور بزنند، بنابراین تا زمانی که مجوزها در چارچوب صادر نشود این دور زدن ها وجود دارد.
اولیایی یادآور شد: 16 باشگاه با 16 اساسنامه متفاوت در لیگ برتر وجود دارد؛ برای مثال نفت از لحاظ سخت افزاری متعلق به وزارت ورزش است و کل پرسنل آن از وزارت نفت حقوق خود را دریافت می کنند و در باشگاه هزینه ای در این خصوص صرف نمی شود، در صورتی که در بودجه باشگاهی دیگر هزینه کارمندان نیز باید لحاظ شود؛ این مغایرت ها کار را برای نظارت سخت می کند.
طرح جامع باشگاهداری تنها راه حل نظارت بر هزینه باشگاهها
مدیرعامل اسبق باشگاه پاس بر اجرایی طرح جامع باشگاه داری تأکید کرد و گفت: تا زمانی که این طرح در کشور تعریف و قانونی نشود نه امکان نظارت بر هزینه های باشگاه ها وجود دارد و نه امکان رعایت قوانین؛ زیربنا و لازمه امور نظارتی بر باشگاه ها طرح جامعه باشگاه داری است که طی آن باشگاه ها در چارچوب قانون تعریف خواهند شد.
وی افزود: بیش از چند سال است که این مسئله را پیگیری می کنیم و آخرین طرح از یک و نیم ماه گذشته به مرکز پژوهش های مجلس رفته است، اما این طرح بزودی اجرایی نمی شود و لازم است که وزارت ورزش آن را به صورت لایحه از دولت به مجلس ببرد و برای آن فوریت در نظر بگیرد.
اولیایی صدور لایحه طرح جامع باشگاه داری را لازم دانست و گفت: اگر وزارت ورزش مدعی صدور مجوز برای باشگاه هاست باید اجرایی شدن این طرح را به صورت جدی از بخش های مختلف پیگیری کند.
در حوزه اخلاق در فوتبال ابداعات مندرآوردی داشتیم
مدیرعامل اسبق باشگاه پاس در پاسخ به این سوال که با توجه به فصل نقل و انتقالات، باشگاه ها در حوزه مسائل اخلاقی بازیکنان چه نکاتی را باید مدنظر داشته باشند، گفت: در کشورهایی که تعریف اخلاق وجود ندارد، فوتبالیست ها باید چارچوب ها را رعایت کنند و این موضوع در قراردادها آمده، اما در کشور ما که اخلاق تعریف گسترده ای دارد به این موضوع پرداخته نمی شود.
وی یادآور شد: فیفا بزرگترین NGO دنیاست و حتی اعضا و برش سیاسی آن از سازمان ملل متحد نیز بیشتر است و کاملاً کارشناسی با مسائل برخورد می کند و تمام جزئیات مسائل اخلاقی را در قراردادها مدنظر قرار می دهد، اما در کشور ما در این حوزه یک ابداعات من درآوردی وجود دارد و به جای فرپلی و ترکیب آن در قرارداد بازیکنان، یک تشکیلات جداگانه ایجاد می کنیم و می خواهیم توسط آن اخلاق را در فوتبال بررسی کنیم، در صورتی که اینها حاشیه هایی است که متن را کنترل نمی کنند.
اولیایی بر وجود فرپلی در فوتبال تاکید کرد و گفت: در متن فوتبال رعایت اخلاق حرفه ای درج شده و یک فوتبالیست حرفه ای اگر ساعت خوابش مناسب نباشد و یا از نوشیدنی های غیرمجاز استفاده کند، توسط باشگاه تنبیه می شود، ولی ما می خواهیم این مسائل را از بیرون فوتبال اعمال کنیم، در صورتی که اگر اخلاق حرفه ای فوتبال را رعایت کنیم تمام ضوابطی که جامعه بر آن تاکید دارد، تامین می شود و هیچ فوتبالیستی خارج از چارچوب آن عمل نمی کند.
مدیران باشگاهها خودشان سند میگذارند و بازیکنان را از بازداشت خارج میکنند
مدیرعامل اسبق باشگاه پاس در خصوص نقش برخی از مدیران در گسترش بی اخلاقی بین فوتبالیست ها گفت: بارها شاهد بودیم که مدیران باشگاه ها خودشان سند می گذارند و بازیکنان را از بازداشت خارج می کنند، در این شرایط نقش مدیران غیرحرفه ای در اشاعه این بی اخلاقی ها از خود فوتبالیست ها بیشتر است؛ آنها زمینه را مهیا می کنند تا این اتفاقات صورت گیرد و من نقش آنها را 70 درصد و نقش خود فوتبالیست ها را 30 درصد می دانم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا با این گونه مدیران در فوتبال ما برخورد نمی شود، گفت: متاسفانه مدیران ما حرفه ای نیستند و مدیران غیرحرفه ای به دنبال موفقیت های مقطعی هستند و این موفقیت ها را ضامن حفظ جایگاه خود می دانند؛ باشگاه های ما ریشه و ساختار مردمی ندارند، بنابراین باید بر تشکیل مجامع در باشگاه ها تاکید شود.
اولیایی تاکید کرد: خبرگان و علاقه مندان به فوتبال باید مجمعی را تشکیل داده و براساس صلاحیت ها، هیأت مدیره را انتخاب و از دل آن مدیرانی را انتخاب کنند که اعتبار هیأت مدیره و برنامه های آن را حفظ نمایند، ولی ما خلاف اساسنامه فدراسیون، قوانین جمهوری اسلامی و فیفا عمل می کنیم، یعنی اول مدیرعامل را انتخاب و از کنار آن نیروهای متغیر را به عنوان هیأت مدیره انتخاب می کنیم.
وقتی مدیران ارشد ورزش هر عملی دوست دارند انجام میدهند، فوتبالیستها هم به راحتی از خط قرمزها عبور میکنند
مدیرعامل اسبق باشگاه پاس افزود: زمانی که بالاترین مرجع ورزش کشور با سلیقه خود هر عملی را انجام می دهد، نمی توانیم به فوتبالیست ها بگوییم چرا از خط قرمزها عبور می کنند؛ هر چه این خطاها در رده های بالاتر صورت گیرد خطرات بیشتری در سطوح پایین تر وجود دارد.
وی در پایان گفت: متأسفانه در ایجاد مشکلات اخلاقی و زیرساختی در فوتبال ما، مسئولان بیش از بازیکنان مقصر هستند و در ورزش ما تنها کسی که سوابق و کارنامه اش مورد بررسی قرار نمی گیرد، مدیران هستند.