کد خبر:۳۲۰۲۰۱

آغاز دوران «سیسی» سی‌درصدی در مصر!

انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۴ مصر روز سه‌شنبه، یک‌روز دیگر تمدید شد اما تمدید انتخابات همانند اتفاقی که در همه کشورهای دیگر رخ می‌دهد به خاطر استقبال شدید از این انتخابات نبود بلکه کمکی به میزان مشارکت کمتر از حد انتظار بود، چرا که مشارکت کم، اعتبار نامزد پیشتاز در این انتخابات یعنی ژنرال عبدالفتاح السیسی، وزیر دفاع سابق این کشور را تضعیف می‌کند.

به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، زیبا اکبرزاده طی یادداشتی در «وطن امروز» نوشت: 

 

در حالی‌که السیسی خود را تنها راه نجات مصر معرفی کرده است، مشارکت کم مردم در این انتخابات از منظر داخلی و خارجی ضربه‌ای قوی به این ژنرال خواهد بود بویژه اینکه وی محمد مرسی، نخستین رئیس‌جمهور منتخب که از اعضای اخوان‌المسلمین است را سرنگون کرد. پیروزی السیسی را نمی‌توان صرفا به دلیل حمایت مردم دانست، زیرا براساس نظرسنجی پیو که در آوریل برگزار شد،

 

این مقام ارشد نظامی سابق مصر از حمایت اکثریت مردم برخوردار نبوده و آنچه که موجب پیروزی وی می‌شود تنها ممنوعیت فعالیت‌های حزب مخالف یعنی اخوان‌المسلمین توصیف می‌شود. با این اوصاف باید گفت السیسی فقط از جانب 30درصد مردم مصر برای ریاست‌جمهوری مشروعیت پیدا می‌کند. در واقع انتخابات اخیر در فضایی کاملا غیردموکراتیک و انحصارگرا برگزار شد و بعد از قلع و قمع اخوان‌المسلمین و جنبش جوانان 6 آ‌وریل در مصر این گروه‌ها از صحنه سیاسی مصر جدا افتادند و بعد از اعلام نامزدی السیسی در انتخابات ریاست‌جمهوری، این انتخابات را تحریم و اعلام کردند مرسی همچنان رئیس‌جمهور قانونی مصر است. لذا در شرایطی که حزب مخالف مصر بشدت سرکوب شده و طرفداران مرسی در انتخابات شرکت نمی‌کنند بدیهی است السیسی پیروز قطعی این انتخابات است. این در حالی است که در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 2012 بعد از انقلاب منجر به سقوط رژیم مبارک، 13 نامزد در این انتخابات حضور داشتند.

 

انتخابات ریاست‌جمهوری در سال 2012 نمادی از تکثرگرایی سیاسی و تنوع بود و در آن احزاب لیبرال و چپگرا و وطن‌پرست و دینی و حتی یک نامزد از نظام سابق شرکت کرده بودند. این دو صحنه انتخاباتی متفاوت است؛ صحنه‌ای از انتخابات که پس از انقلاب شکل گرفت و صحنه دیگری که انتخابات آن نتیجه کودتای نظامی است. باید گفت تدابیر سرکوبگرانه و انحصارگرایی سیاسی مقامات مصری پس از برکناری محمد مرسی از علل مشارکت ضعیف مصری‌ها در انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور است. اگرچه سرکوب سیاسی شدید اخوان‌المسلمین از زمان برکنار‌شدن مرسی به دست السیسی، نگرانی شدید منتقدان را درپی داشته است اما خیلی‌ها السیسی را یک ناجی می‌دانند که می‌تواند اوضاع در مصر را سروسامان دهد.

 

السیسی اعلام کرده است اجرای «دموکراسی واقعی» در مصر به یکی، دو دهه زمان نیاز خواهد داشت و هیچگونه اعتراضی را که منجر به اختلال در اقتصاد کشور می‌شود، تحمل نخواهد کرد.

 

وی همچنین وعده داد جنبش اخوان‌المسلمین را از عرصه سیاست مصر حذف کند. این در حالی است که اخوان‌المسلمین در تمام انتخاباتی که پس از سرنگونی مبارک در مصر برگزار شده، پیروز بوده است.


میزان شرکت‌کنندگان در انتخابات
در حالی‌که میزان مشارکت در نخستین روز انتخابات ریاست‌جمهوری مصر قابل توجه بود، به گفته وزارت کشور، میزان مشارکت مردم در نخستین روز انتخابات به حدود 16 میلیون نفر رسید. این در حالی است که شمار افرادی که واجد شرایط رای دادن هستند به 53 میلیون نفر می‌رسد اما در دومین روز رای‌گیری با وجود آنکه به صورت غیر منتظره تعطیل اعلام شد، مردم از انتخابات استقبال نکردند.

 

البته مسؤولان برگزاری انتخابات در مصر تلاش می‌کنند مشارکت ضعیف مردم در این انتخابات را توجیه کنند و گرمای هوا را علت آن معرفی کنند. میزان مشارکت در پایان دومین روز رای‌گیری 38 درصد بود. السیسی خود روز دوشنبه، پس از انداختن رای خود به صندوق، از مردم مصر خواست به صورت گسترده در انتخابات شرکت کنند.

 

وی در جمع هواداران خود در این‌باره اعلام کرد: تمام کشورهای جهان مشغول تماشا‌کردن ما هستند و اینکه چگونه مردم مصر تاریخ امروز و آینده فردای خود را رقم می‌زنند. احمد طیب، شیخ الازهر نیز عدم شرکت در انتخابات را خیانت به وطن خواند. پاپ تئودوروس، رهبر قبطی‌ها در مصر نیز از رای‌دهندگان خواست در انتخابات شرکت کنند. دولت مصر نیز اعلام کرد به تمام کسانی که قصد شرکت در انتخابات را در استان‌های مختلف دارند بلیت مجانی می‌دهد تا در انتخابات شرکت کنند. پیش‌تر کمیته انتخابات یک بند قانونی را که اجازه تعیین جریمه 500 پوند مصر معادل 70 دلار را می‌دهد اجرایی کرد. به هر روی، مقایسه انتخابات ریاست‌جمهوری سال 2012 و همه‌پرسی قانون اساسی مصر با انتخابات ریاست‌جمهوری سال 2014 سوال‌برانگیز است و در حالی‌که عده‌ای از ناظران برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری را گامی در مسیر برقراری ثبات در مصر می‌دانند، بسیاری از ناظران همچنان نگران تکرار شرایط گذشته در مصر هستند.


مرسی: کودتاچیان را محاکمه می‌کنیم

محمد مرسی، رئیس‌جمهور برکنار شده مصر که در زندان به‌سر می‌برد و در چند پرونده محاکمه می‌شود در واکنش به برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری مصر، انتخابات را نمایش و دلقک‌بازی از سوی کودتاچی‌ها توصیف کرد و گفت هنوز رئیس‌جمهور قانونی مصر است.

 

مرسی همچنین اعلام کرد پیروزی بزودی حاصل خواهد شد و افزود: فکر نکنید کودتا ادامه خواهد داشت، زیرا هر کسی که خیانت کرده، مورد خیانت قرار خواهد گرفت و کودتا نابود خواهد شد و هنگامی که ما دوباره قدرت را به دست بیاوریم همه افرادی را که در این ماجرا دست داشتند، محاکمه خواهیم کرد.

 

عبدالحمید دردیری، سخنگوی اخوان‌المسلمین نیز در گفت‌وگو با شبکه سی‌ان‌ان اعلام کرد انتخابات کنونی مصر فاقد شور و اشتیاق مردمی است و کسی انتظار نتایج آن را نمی‌کشد، چرا که یک روند واقعی نیست. وی روند کنونی مصر را نظامی‌سازی این کشور با اعمال نفوذ مستقیم ارتش دانست و تاکید کرد عبدالفتاح السیسی شبیه حسنی مبارک رئیس‌جمهور اسبق این کشور است.

 

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار