به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو» علیرضا زاکانی در ادامه نشست خبری در دفتر رهپویان انقلاب گفت: وقتی در بیانات امام ورهبری را دقت میکنیم میبینیم که نقش ممتازی را برای دانشگاه قائل بودند و نگاه توحیدی به علوم دارند همچنین مفید بودن به حال کشور را مطرح میکنند در صورتی که ما در دانشگاههای کشور هیچ یک از این جنبهها را لحاظ نکردیم و بیتوجهی نمودیم این باعث شد که دانشگاه آزاد رشد ناهمگونی در کشور داشته باشد و به نیازهای کشور پاسخ مناسب نداده است در ابتدای انقلاب 154 هزار دانشجو داشتیم که اکنون چهار میلیون دانشجو داریم که این موفقیت چشمگیری است. اما مسیر رشد آپارتهای را نیز به همراه داشته است مثلا اگر درباره دانشگاه آزاد صحبت میکنیم به معنی نفی تلاشها در این دانشگاه نیست اینکه قدر هر آن چیزی که هست را بدانیم تا معایب و نواقص را استخراج کنیم اما گسترده ناهمگون دانشگاه آزاد در کشور مشکل جدی را ایجاد کرده که سبب سرخوردگی بخشی از جامعه شده است نگاه امام به دانشگاه کارخانه انسان سازی است که توسعه انسان را به همراه خواهد داشت اما هیچ توجهی در مور این امور در دانشگاه آزاد صورت نگرفته و نه فقط در دانشگاه آزاد بلکه در دیگر دانشگاهها نیز به همین گونه است اما در این دانشگاه اهتمام در آن جایگاه پائینی دارد.
این نماینده مجلس در ادامه افزود: اگر دانشگاه ما خلاق و نه حافظه محور، خودساخته و نه خودباخته باشد و بتواند رشد و پویایی را داشته باشد و نه حرکت باندی، رو به جلو خواهد رفت. در دانشگاه آزاد بیشتر نگاه بنگاه مالی دارند. نگاهشان به عنوان حزب سیاسی است و نه کشوری برای رشد و ارتقا اندیشه سیاسی همچنین رشد فعالیت سیاسی، لذا در انتخابات مسیری را که انتخاب میکنند مسیر سبکی است و همیشه خلاف آنچه که میخواهد به نتیجه میرسند. آنان در انتخابات ستاد میزدند در خرداد ماه با نام امام هزینه اسناد تولید میکردند اما صرف هزینههای ستاد انتخاباتی میشد و به جای ورود به عرصه سیاسی در کشور به عنوان حزب سیاسی در دانشگاهها فعالیت میکردند تا گسترش پیدا کند که این مجددا خطای بزرگی برای دانشگاه آزاد بود.
وی با بیان اینکه بخش فرهنگی دانشگاه آزاد شبکهسازی جدیدی را برای انتخابات آینده انجام میدهد که خیلی خطرناک است خاطرنشان کرد: نگاه موروثی در دانشگاه آزاد وجود دارد و نه اینکه نگاه در آن رشد دانشجویان در آن باشد و منافع خاصی را در جهت منافع گروهی و باندی اداره میکند دانشگاه آزاد با نگاهی دیکتاتورمابانه با استادان و دانشجویان برخورد میکند اگر برخورد ناصوابی با دانشجویان و اساتید انجام میدادند استاد دانشگاه را از شمول قانون کار خارج کرده و برخورد سنگینی در دانشگاه به دنبال داشت.
زاکانی با بیان اینکه در دانشگاه آزاد قانونگریزی به شدت روال شده بود گفت: از سال 82 و 83 رشتههای تحصیلی را دانشگاه آزاد مصوب کرد که شورای گسترش اکثر این رشتهها را مردود اعلام کرده بود اما آنان کار خود را میکردند حتی مراجع قانونی که وارد میشدند از سوی آنان برای تفحص ممانعت صورت می گرفت و هیچ پاسخگویی در این مقوله وجود نداشت و وقتی مراجع قانونی مراجعه کردیم تا حساب بانکی دانشگاه آزاد را بررسی کنیم اعلام کردند فقط حکم قاضی برای بررسی آن لازم است ما از معاونت حقوقی رئیس جمهور دنبال کردیم که کتبا اعلام کردن تحقیق و تفحص در مورد دانشگاه آزاد مستثنا است.
وی در ادامه افزود: قانونی را با دو سوم نمایندگان تصویب می شود قانون عادی نیست و ما مبتنی بر نیازمان تلاش کردیم تا به اطلاعات بیشتری دسترسی پیدا کنیم اما آنان اجازه دریافت اطلاعات را ندادند و نگذاشتند که از حسابهای بانکیشان اطلاعات دریافت نمایم. وزارت اطلاعات یا بازرسی کل کشور و غیره مانع میشدند و نمیگذاشتند در این مسیر حرکت کنیم. فرصتساز بودن در دانشگاه و نه فرصتسوز بودن نکته بعد از رانتها و نوع ورود خروجها یک نفر برای همه تصمیم میگرفت که تحصیلات فوق دیپلم داشت آنچه برای من قابل تأمل بود اینکه از سال 62 دانشگاه آزاد هیچ اخذ مجوزی از شورای انقلاب فرهنگی نداشته و بهعنوان یک شرکت صنعتی نام خود را ثبت کرده بود و از 22 مهر 66 که اساسنامه دانشگاه آزاد تصویب شد از سال 67 تا 85 هیئت موسس که مسئولیتها به آن واگذار شده است دو بار بیشتر تشکیل نشده بود در 28 بهمن 69 موظف شده بود که هیئت امنا را تشکیل دهد و طبق اساسنامه هیئت امنا باید چهار ساله انتخاب شود.
این نماینده مجلس ادامه داد: در 25 فروردین 71 هاشمی که هیئت امنا ریاست هاشمی را تصویب کرد که این ریاست باید چهارساله باشد اما دانشگاه آزاد با سلیقه شخصی اداره شد و یا نکته دیگر طرق نادرست تحصیل مسئولان کشور در دانشگاه آزاد است راههای که به عنوان میانبر برای گرفتن مدرک استفاده میشد و آموزشهای را به طور خصوصی برای برخی افراد خاص گذاشته بودند در این مسیر سوءاستفادهها هر کجا امکان داشت از اموال عمومی استفاده میکردند و میلیون ها متر زمین را دریافت کردند که به صورت مجانی و هیچ مابهازای برای آنان نداشت در سال 84، 45 میلیارد تومان و در سال 85، 60 میلیارد تومان تصویب کردیم اما متوجه شدیم که صرف تسهیلات دانشجویی نشده اما در این زمینه هر کجا که پایشان گیر کرد از رهبری هزینه کردند بدون اینکه تلاشی در جهت کیفی سازی دانشگاه آزاد انجام داده باشند تخلفاتی را از آنان به دست آوردیم که در دادگاه دانشگاه علوم و تحقیقات را منتصب به رهبری دانستند و کار خود را پیش بردند.
زاکانی تأکید کرد: ما اسنادی را به دست آوردیم که رئیس اسبق دانشگاه آزاد این دانشگاه را هتل شخصیاش میدانست و در 16 آبان 84 در دادگاه تهران تمام ملک دانشگاه آزاد را به نام برادرش کرده بود و برادرش نیز وکالتنامه داشت وقتی بررسی کردیم ابتدا مانع شدند که اسناد را به مجلس ارسال کنند تا ما به آن رسیدگی کنیم در سال تحصیلی 85-84 دانشگاه آزاد با سایر دانشگاههای غیردولتی و غیرانتفاعی با امکانات یکسان بررسی کردیم که متوجه شدیم 75 درصد تا 155 درصد هزینه های دانشگاه آزاد بیشتر بود که نظارت جدی را میطلبد. در مجلس نهم تحقیق دیگری صورت گرفت ما گزارشهای دیگری را به مجلس دادیم و این کار را در دستور کار مجلس هفتم قرار دادیم.این گزارش از گردونه گزارش مجلس خارج و اعمال نظری که باید برای آن میشد اتفاق نیفتاد و مانع شدند که گزارش در صحن مجلس قرائت شود.
وی ادامه داد: تقلب و فروش سوالات کنکور که ما در این زمینه پنج یا شش پرونده در سال تحصیلی 83-82 به دست آوردیم که سوالات دانشگاه آزاد به فروش رفته همه سوالات اصلی بودند و بخشی از مسئولان دانشگاه آزاد در آن دخیل بودند همه پروندها به یک شعب دادسرا منتقل شد و ما از طریق بدل به پروندهها رسیدگی کردیم که تا سال 84 هیچ کدام از پروندهها در دستور بررسی قرار نگرفته بود و وقتی عده ای از متهمان را در سال 83 دستگیر کردند گفتند ما فکر کردیم که ما را برای سال 82 دستگیر کردهاید در یک پرونده سوالات را به صورت دروغین مطرح کردند با اعمال نظر در دادگاهها نگذاشتند هیچ کدام از پرونده ها به نتیجه برسد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه اگر دانشگاه آزاد اصرار دارد تا تحقیق و تفحص نتیجه نداشته است ما گزارشها را منتشر میکنیم تا آنها پاسخ دهند خاطرنشان کرد: یک فصل از گزارشات غیرقابل انتشار است زیرا به آبروی افراد برمیگردد در غیر این صورت میتوان باقی را منتشر کرد اگر هاشمی میگوید که پاسخ دادهایم پاسخ آن را در کنار سوالات میگذاریم تا مردم قضاوت کنند.
وی با اشاره به اینکه گزارش تحقیق و تفحص ما منشأ اثر قرار گرفت و نوع نگاه مسئولان را تغییر داد اظهار کرد: برخی مسئولان این موضوعات را باور نمیکردند و در هیچ محکمهای این اسناد بررسی نشد اما ما امیدواریم که هم نکات مثبت و هم نکات منفی دانشگاه آزاد آشکار شود.
زاکانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تحقیق و تفحص در مجلس نهم تا کجا پیش رفته گفت: اکنون در مرحله گزارش نویسی هستیم البته باز مواردی برای بررسی وجود دارد اما قابل مقایسه با شرایطی که ما داشتیم نبود نمایندگان با کارشناسان گزارشات را آماده میکنند این اتفاقی که رخ داده بزرگترین تفحص در صد سال این مجلس است و ما متدولوژی کار کردیم در این زمینه دانشگاهها را به نه تیم تقسیم نمودیم بعد پنچ سرفصل را در 50 موضوع تقسیم کردیم و حدود 240 موضوع استخراج کرده و پرسشنامه تهیه نمودیم.
وی ادامه داد: در برخی دانشگاهها نظرسنجی نمودیم و با برخی از مسئولان دانشگاهها، نهادهای دانشگاهی، دانشجویان و تشکلها مصاحبه کردیم البته این اقدام در دانشگاه بزرگ انجام شد نمیتوان 30 سند را از طریق مجلس پیگیری کرد امیدواریم که بخشهای از آن را در تحقیق و تفحص بیاورند.
این نماینده مجلس درباره معضل ناهنجاریها در رفت و آمد دانشجویان، نبود خوابگاه خاطرنشان کرد: در دانشگاه آزاد الگوهای بسیار خوبی داریم که همه جوانب در آن رعایت شده مانند دانشگاه آزاد نجفآباد که یک دانشگاه الگو است اما برعکس دانشگاهی نیز وجود دارد که رعایت اولویت را نکرده و در آن اشکالات جدی وجود دارد.
زاکانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تا کی دانشگاه آزاد باید ملک شخصی افراد باشد تأکید کرد: در اساسنامه دانشگاه آزاد نمیتوانیم دخالتی داشته باشیم در اصلاحیهای که صورت گرفت رئیس اسبق تغییر و رئیس سابق آمد با تغییر دولت آنان مسیر خود را ادامه دادند و یکی از نقاط تلخ برخورد ابزاری با موضوعات بود که در دولت قبل صورت گرفت آنان به دنبال ضابطهمند بودن شرایط بودند و ادامه دادن مسیر با عناصر دانشگاه برخلاف آرمانهایشان بود باید مواجه از نوع نیاز انقلاب اسلامی و توجه به منافع ملی باشد و این دانشگاه با این وسعت با فرسنگها بالاتر از این باشد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا این اسناد به رهبری ارائه شده ابراز داشت: وقتی پیش هاشمی صحبت از تخلفات دانشگاه آزاد کردند گفت که رهبری نیز این تذکر را دادهاند و از من پرسید که شما اسناد را به ایشان دادهاید گفتم خیر روال در دانشگاه آزاد مجرای اصلی آنجا نبود و مجلس بود که باید رسیدگی میکردند که این کار را انجام ندادند که در نتیجه تحقیق اولیه آغاز شد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه یکی از ویژگیهای زشت دانشگاه آزاد این است که برخی از مسئولان دانشگاه آزاد از ظرفیت علمی دانشگاه بهعنوان رانت استفاده میکردند گفت: آنان شبکهای را تشکیل داده بودند که بخشی از آن در مجلس نیز حضور داشت.
زاکانی درباره خودکار چهاررنگ و تأکید آن در بخشنامه داخلی ابراز داشت: اطلاع ندارم و نمیتوانم بگویم.
وی در پاسخ به این سوال که عایدات و منافع دانشگاه آزاد به چه اشخاصی بازمیگردد و آیا قانون آن را مشخص کرده خاطرنشان کرد: دانشگاه آزاد یک دانشگاه غیرانتفاعی است و با یک نیت پایه گذاشته شده و امکانی را ایجاد کرده که افراد در کشور بتوانند از آن استفاده کنند در دانشگاه آزاد باید پول و اعتبار صرف سیستم آموزشی و خدمات آموزشی شود مثلا در دانشگاه نجفآباد از شهریه دانشجویان دانشگاه را وسعت میدهد نکتهای که وجود دارد اینکه شهریهها در این دانشگاه یکسان است اما خدماتی که ارائه میشود یکسان نیست و سوال ایجاد میشود که دانشگاهی که عقبماندگی دارند چرا نباید در این جایگاه قرار بگیرند.
وی در باره وضعیت مدرسه سماء گفت: ما در این بخشها وارد نشدیم و اگر بخواهیم اطلاعی را بدهیم خارج از موضوع است و اطلاعی ندارم.
زاکانی درباره حضور هراتی در دانشگاه آزاد و عدم حضور افرادی از این دست در آینده این دانشگاه تأکید کرد: مسئولان دانشگاه آزاد باید اهتمام داشته باشند وقتی تذکر دادیم مسئولان فرهنگی دانشگاه آزاد راه ناصوابی را در تبلیغات انتخابات آینده طی میکنند برخی توجه کردند که خود آنان مجبور شدند وی را برکنار کنند و این موضوع ذائقه همه را تلخ کرد.
این نماینده مجلس در پاسخ به سوالی مبنی بر جواب هاشمی درباره فعالیتهای هراتی در گذشته خبر نداشتم اظهار کرد: به نظرم این موضوع غیرقابل توجیح است ما تحقیق و تفحص را قبل از دولت نهم شروع کردیم در سال 83 درباره آموزش عالی کشور بود لذا هر چه دارم مطالبی است که خود ارائه دادم.