وی با بیان اینکه کلیات و جزئیات این طرح پس از ارائه آن به دولت اعلام خواهد شد، تصریح کرد: هرچند قرار است به میزان اقساط پرداخت شده سهام آزاد شود اما براساس پیشبینی این طرح میتوان با بهرهگیری از روشهایی اقساط این سهام را از محل دیگری نیز تامین و سهام بیشتری را آزاد کرد.
وی اضافه کرد: سهام عدالت به شرط تصویب دولت در 3 ماه سوم امسال آزاد میشود. پوریحسینی با اشاره به طرح قبلی آزادسازی سهام عدالت، اضافه کرد: در طرح قبلی عبارتی به لایحه بودجه اضافه شد اما مجلس شورای اسلامی آن عبارت را حذف کرد و خواستار دریافت لایحهای جداگانه در این زمینه شد.
وی ادامه داد: سهام عدالت پرتفوی یکصد هزار میلیارد تومانی دارد و در مقایسه با درآمد عمومی 150 هزار میلیارد تومانی میتوان گفت که 60 درصد درآمد عمومی کشور را در سال 92 و نصف این رقم را در سال 93 داراست.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: سود تخصیصی سهام عدالت تا پایان سال 92 حدود 14 هزار میلیارد تومان بوده که تاکنون کمتر از 10 هزار میلیارد تومان آن به خزانه واریز شده و مابقی صرف افزایش سرمایه شده اما باید 44 هزار میلیارد تومان برای بدهی سهامداران سهام عدالت دریافت میشد که کمتر از 30 درصد دریافت شده و با این منوال امیدی برای دریافت طلب دولت در 2 سال آینده وجود ندارد.
وی درباره سهام عدالت کارگران فصلی نیز گفت: ارائه سهام کارگران فصلی در استانها پایان یافته و در تهران نیز تا یک یا 2 ماه آینده این سهام به کارگران واگذار میشود.
پوریحسینی درباره جاماندههای سهام عدالت نیز اظهار داشت: تلاش شده با افرادی که مستحق دریافت سهام عدالت هستند اما جا ماندهاند همراهیهای لازم انجام شود اما از آنجا که جاماندگی در گروههای 18گانه ثبتنام شده قبلی بشدت متفاوت است نمیتوان حکم کلی برای آن صادر کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که وضعیت نظارت بر واگذاریها در ایران چگونه است و چرا برخی واگذاریها با تغییر کاربری یا تعطیلی مواجه شدهاند، تصریح کرد: به دلیل اینکه حرف و حدیثی برای واگذاریها در ایران نباشد هم کارشناسان رسمی دادگستری، هم هیات عامل سازمان خصوصیسازی و هم هیات واگذاری احتیاط را شرط کار خود قرار میدهند و واگذاریها به ارزش روز خالص داراییها انجام میشود، ضمن آنکه اگر شرکتی نیز ارزش بازدهی بالاتر از ارزش روز داشته باشد به طور قطع ارزش بازدهی برای آن جایگزین و انتخاب میشود.
وی ارزشگذاری با روش بازدهی را بهترین نوع ارزشگذاری در واگذاریها دانست و افزود: کمتر از 2 درصد واگذاریهای سازمان خصوصیسازی با این روش قیمتگذاری شده ضمن آنکه ارزشگذاری با روش حجمی و ریالی نیز تقریبا صفر درصد بوده است.
وی گفت: زمانی که سازمان خصوصیسازی ارزش روز خالص داراییها یا ارزش روز جایگزینی را برای قیمتگذاری تعیین میکند این امر به این معناست که سازمان خواستار فروش زمین، ساختمان و ماشینآلات است و کارخانه نمیفروشد و به همین دلیل تعهدی برای ادامه روند فعالیت آن دریافت نمیکند. اگر هم تغییر کاربری داده شود نمیتوان آنها را ملامت کرد زیرا قیمتگذاریها در تمام دورهها به بالاترین نرخ است.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: البته درباره شرکتهای بورسی نمیتوان با قاطعیت چنین حرفی را بیان داشت زیرا ملاک واگذاری شرکتهای بورسی تابعی از آخرین قیمت سهام آن شرکت در روز قبل از واگذاری است بنابراین شاید در برخی موارد ارزش روز خالص داراییهای شرکتهای بورسی بیشتر از قیمت واگذاری است اما در شرکتهای غیربورسی به بالاترین قیمت ممکن، شرکتها قیمتگذاری میشوند. وی با بیان اینکه براساس ارزیابیهای سازمان خصوصیسازی تعداد محدودی از واگذاریها تغییر کاربری داده شده یا زمین آن به فروش رسیده است، گفت: براساس بررسیها کمتر از 15 درصد واگذاری شرکتهایی که سهام کنترلی آن به فروش رسیده با مشکل مواجه است.
رئیس سازمان خصوصیسازی ادامه داد: البته باید بررسی شود دلیل بروز مشکل در این تعداد از واگذاریها چیست و آیا این مشکلات به دلیل خصوصیسازی است یا آنکه دلایلی همچون تحریم و شرایط اقتصادی یا دیگر موارد دارد. وی گفت: هرچند نظارت و ارزیابی سازمان خصوصیسازی در سالهای گذشته همواره وجود داشته اما مطلوب نبوده لذا با توجه به تجهیز نرمافزار و سختافزار در سازمان خصوصیسازی در سال 93 امیدواریم تا پایان سال گزارش جامعی از واگذاریهای سهام کنترلی ارائه شود. وی گفت: سازمان خصوصیسازی برای اولین بار 2 هفته پیش اسامی شرکتهای قابل واگذاری در سال جاری را روی سایت این سازمان قرار داد که براساس آن اسامی 186 شرکت به ارزش یکصد هزار میلیارد تومان شامل 27 شرکت بسیار بزرگ، 76 شرکت بزرگ، 31 شرکت متوسط و 31 شرکت نسبتا کوچک به همراه چندین سهام خرد را در این فهرست قرار داده است. پوریحسینی تصریح کرد: شرکتهایی که سهام آنها بیش از یکهزار میلیارد تومان است در گروه شرکتهای بسیار بزرگ، شرکتهایی که ارزش آنها بین یکصد هزار تا یکهزار میلیارد تومان است شرکتهای بزرگ و شرکتهای بین 10 تا 100 میلیارد تومان در گروه شرکتهای متوسط هستند.
منبع: وطن امروز