مدیر طرح کلان ملی منظومه ماهوارهای با پوشش دائمی، از طراحی ساخت این ماهواره تا سال 96 خبر داد و گفت: با تکمیل و عملیاتی شدن این طرح امکان برقراری لینک تبادل صوت و داده بین ماهوارههای موجود در مدار زمین برای مخابره به کشور فراهم خواهد شد.
مهدی فکور در گفتگو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، با بیان اینکه منظومه ماهوارهای با پوشش دائمی مجموعهای از 14 ماهواره است که در مدار LEO قرار میگیرد، گفت: منظومه ماهوارهای با پوشش دائمی پس از ساخت و طراحی قابلیت آن را خواهد داشت تا پوششی دائمی برای ایران برقرار کند، به طوری که ایران ماهوارهای را به طور دائم در مدار زمین خواهد داشت که میتواند با ماهوارههای مجاور خود تبادل اطلاعات انجام دهد.
وی با اشاره به کاربردهای این ماهواره، اظهار داشت: طرح کلان ملی منظومه ماهوارهای با پوشش دائمی میتواند داده و صوت را طوری دریافت کند که اگر دادهای در سرتاسر جهان وجود داشته باشد میتواند با تبادل اطلاعات بین ماهواره مورد نظر و ماهواره ایرانی از طریق لینک ارتباطی عملیات ارسال و دریافت را انجام دهد و اطللاعات را به ایستگاههای زمینی بفرستد.
میزان پیشرفت طرح منظومه ماهوارهای
مدیر طرح درباره به بیان میزان پیشرفت طرح کلان منظومه ماهوارهای با پوشش دائمی پرداخت و یادآور شد: با توجه به اینکه شروع طرح و کلید خوردن آن در شهریور 92 انجام شده است مطالعات اولیه و فاز مفهومی این ماهواره به پایان رسیده است و هم اکنون آمادگی ورود به فاز طراحی سیستمی را دارد.
فکور دستگاه سفارش دهنده این طرح کلان ملی را وزارت دفاع عنوان کرد و ادامه داد: وزارت دفاع با هدف ایجاد بستری برای تبادل اطلاعات امن و بستر ماهوارهای این طرح را درخواست کرده است.
جزئیات پروژه منظومه ماهواره
وی یکی از نکات مورد توجه در طراحی ساخت این پروژه را استفاده از پتانسیل داخلی عنوان کرد و اظهار داشت: در طراحی و ساخت منظومه ماهوارهای با پوشش دائمی به طور کامل از پتانسیل و نیروی جوان داخلی استفاده شده است به طوری که با توجه به بلوغی که ایران در علم ماهواره و پرتابگرها داشته است توانستهایم با دانش و تکنولوژی موجود در کشور و توان پرتابگرها و جرم ماهوارهها، ماهوارههای ساخته شده در کشور را در مدار LEO قرار دهیم.
مدیر طرح ویژگی شاخص این ماهواره را لینک تبادل اطلاعات بین ماهوراهها موجود در مدار زمین عنوان و خاطر نشان کرد: پیش از ساخت این ماهواره پروژهای با این ابعاد در کشور تعریف نشده بود به طوری که پس از ساخت این منظومه ماهوارهای تبادل صوت و داده بین دو ماهواره که یک طرف آن ایران است فراهم خواهد شد.
کاهش مخاطرات با منظومه ماهوارهای کشور
وی به دستاوردهای طرح کلان منظومه ماهوارهها اشاره کرد و ادامه داد: این منظومه ماهوارهای در صورت رسیدن به اهداف مورد نظر که تبادل اطلاعات به صورت صوت و داده است با پیشرفت در آینده نزدیک میتواند از اهداف مورد نظر تصویر برداری میکند و تصاویر دریافتی را با تاخیر زمانی اندکی و به سمت ایران مخابره خواهد کرد.
فکور با اشاره به اتفاق ناگواری که چندی قبل برای کوهنوردان ایرانی رخ داد، گفت: کوهنوردان ایرانی چندی قبل به دلیل عدم همکاری کشورهای دیگر در تجهیز موبایل این افراد برای تبادل صوت موجبات اتفاق ناخوشایندی را فراهم کردند که در نتیجه آن جان کوهنوردان ایرانی از دست رفت. این در حالی است که با فراهم شدن امکاناتی از قبیل منظومه ماهوارهای با پوشش دائم ایران میتواند از اتفاقات ناخوشایندی مانند آنچه که برای کوهنوردان ایرانی رخ داد، جلوگیری کند.
اعلام زمان تکمیل طرح منظومه ماهوارهها
مجری طرح زمان تکمیل این پروژه را در گرو همکاری مناسب دستگاه سفارش دهنده و تامین بودجه سال 96 دانست و یادآور شد: این ماهواره با محوریت دانشگاه تهران و علم و صنعت در حال پیگیری است و دفتر امور فضایی وزارت دفاع مدیریت راهبردی این طرح کلان ملی را برعهده دارد.
به گزارش «خبرگزاری دانشجو» طرح کلان ملی منظومه ماهواره ای با پوشش دائمی توسط تعدادی از دانشجویان و استادان دانشگاهی در حال پیگیری و ورود به بخش طراحی سیستم است.