پژوهشگران دانشگاه علم و صنعت ایران با همکاری دانشگاه اسپانیاموفق به تولید نانوکامپوزیت شیشه سرامیکی با توانایی تبدیل امواج فروسرخ به مرئی شدند که در ساخت سلولهای خورشیدی و صنایع الکترونیکی کاربرد دارد.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، امروزه حسگرهایی که به پرتوهای فروسرخ حساس هستند جهت بررسی کیفیت محصولات تولیدی در صنایع مختلف و یا برای تشخیص مکانیزیم واکنشهای بیولوژیکی، دارویی، صنایع غذایی و دفاعی به کار گرفته میشوند.
به تازگی در این زمینه مواد شیشهای با قابلیت تبدیل امواج فروسرخ به امواج مرئی مطرح شده است. اما تولید شیشههایی برای این منظور به دلیل مشکلات ساخت و هزینه بالا، مقرون به صرفه و اقتصادی نیستند و از کانون توجه خارج شدهاند. در مقابل با توسعه نانو کامپوزیتهای شیشه سرامیکی حاوی عناصر قلیایی خاکی دریچه تازهای در فیزیک پایه و کاربردی، باز شده است.
این شیشه سرامیکها میتوانند در سلولهای خورشیدی، صنایع الکترونیک و صنایع فضایی به کار گرفته شوند.
مطالعات اخیر محققان دانشگاه علم و صنعت با همکاری دانشگاه لالگونی اسپانیا (University of La Laguna) تمرکز بر روی نانوکامپوزیتهای شیشه سرامیک شفاف بوده که سعی شده است پارامترهای مؤثر در انتخاب ترکیب و مکانیزم فرآیند در آنها مشخص شود.
این محققان به منظور دستیابی به اهداف، کار خود را در سه بخش دنبال کردند. در بخش اول به دنبال ساخت شیشه سرامیکهای مبدل امواج فرو سرخ به مرئی، در گام دوم، تعیین عوامل مؤثر در تبدیل امواج فروسرخ به مرئی و در گام سوم نقش عوامل تعیین شده در رفتار اپتیکی و علم موادی شیشه سرامیکهای مورد نظر بررسی شد.
پژوهشگران این طرح بر این باور هستند که نتایج این تحقیقات میتواند در تدوین دانش فنی ساخت فیلترهای شیشه سرامیکی مورد کاربرد در سلولهای خورشیدی، صنایع الکترونیک و صنایع فضایی به کار گرفته شود.