رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری و سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با اشاره به آخرین رتبه بندی لایدن در سال 2014 گفت: در این رتبه بندی 750 دانشگاه جهان مورد ارزیابی قرار گرفت.
دکتر جعفر مهراد در گفتگو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو» با اشاره به آخرین رتبهبندی لایدن در سال 2014 میلادی، افزود: در این رتبه بندی 750 دانشگاه در سطح جهان را که بیشترین تعداد انتشارات در مجلات علمی بینالمللی را که توسط پایگاه «وب آو ساینس» نمایه میشوند، مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با بیان اینکه این دانشگاهها در 49 کشور قرار دارند، اظهار داشت: در مقایسه با سال گذشته، کشورهای استونی، مجارستان، لبنان، اسلواکی و تونس در سال 2014 به فهرست کشورهای حاضر در این رتبهبندی اضافه شدند.
وی با بیان اینکه کشور آمریکا با 166 دانشگاه در این رتبهبندی، دارای بیشترین تعداد دانشگاهها است، ادامه داد: کشور چین با 83 دانشگاه جایگاه دوم را کسب کرده است ضمن آنکه در قاره اروپا 288 دانشگاه در این رتبهبندی حضور داشتهاند.
مهراد، کشورهای برزیل، هند و ایران را به عنوان کشورهای نوظهور در عرصه علم و دانش معرفی کرد و یادآور شد: از کشورهای برزیل، هند و ایران حدودا 15 دانشگاه در این رتبهبندی قرار دارند و از روسیه تنها یک دانشگاه در رتبهبندی سال 2014 حضور دارد.
وی با تاکید بر اینکه رتبهبندی لایدن متفاوت از دیگر رتبهبندیهای دانشگاهی است، توضیح داد: این رتبهبندی منحصرا بر اندازه گیری تاثیر استنادی و همکاریهای علمی متمرکز است. رتبهبندی لایدن دارای روششناسی کتابسنجی بسیار پیشرفتهای نسبت به دیگر رتبهبندیها است به عنوان مثال، انتشاراتی را که خارج از ادبیات علمی بینالمللی ( انتشاراتی را که در مجلات غیر انگلیسی زبان و یا در مجلات معروف چاپ میشوند) است، به دلیل تحریف در آمارهای استنادی حذف کرده است.
رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری با اشاره به حضور دانشگاههای آمریکایی در لایدن خاطر نشان کرد: در مقایسه با سایر رتبه بندیهای جهانی، تعداد بیشتری از دانشگاههای آمریکا جزء دانشگاههای برتر در نظام رتبه بندی لایدن قرار دارند که علت آن تمرکز دقیق بر تأثیر استناد در نظام رتبه بندی لایدن است.
مهراد با اشاره به رتبه برخی از دانشگاهها در این رتبه بندی، خاطر نشان کرد: با وجود روش های پیشرفته در رتبه بندی لایدن، تفسیری دقیق از این رتبه بندی ضروری است. به عنوان مثال، دانشگاه راکفلر که دارای بالاترین درصد از انتشارات علمی است، ذکر تعداد مطلق استنادها در انتشارات علمی موجب شده است که این دانشگاه نقش کوچکی در این رتبه بندی پیدا کند و در جایگاه 300 دانشگاه های برتر و طراز اول جهان قرار گیرد.
وی اشاره کرد: دانشگاهی که از نظر استناد به صورت مطلق دارای بیشترین استناد است، دانشگاه هاروارد است که دو برابر دانشگاه استنفورد دارای استناد است ولی در جایگاه دوم نشسته است.
رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری در ادامه افزود: مثل سایر رتبهبندیها، رتبه بندی لایدن نیز از گزینههای روش شناسی متنوعی بهره میبرد، توسعه هایی که در روش شناسی رتبهبندی لایدن در سال 2014 میلادی اعمال شده باعث کاهش رتبه دانشگاههای چین گردیده است.
وی یادآور شد: این موضوع قابل تأمل است که الزاما ضریب استناد با ضریب علمی واقعی مطابقت ندارد. به عنوان مثال، ضریب تاثیر برخی از دانشگاهها تحت تاثیر ارجاعاتی مکرر و نابجای برخی از پژوهشگران قرار گرفته است.
وضعیت 4 دانشگاه ایران در رتبه بندی لایدن
به گزارش «خبرگزاری دانشجو» براساس رتبه بندی لایدن دانشگاه صنعتی امیرکبیر در رتبه 461 جهانی قرارگرفت که با برنامه ریزیهای انجام شده موفق شد جزء 500 دانشگاه برتر جهان قرار گیرد.
پس از آن دانشگاه صنعتی شریف در در جایگاه 487 جهانی، دانشگاه علم و صنعت در رتبه 526 جهانی و دانشگاه تهران در جایگاه 566 جهانی قرار گیرد.