به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران سیاست خارجی ضمن گرامیداشت سالگرد شهدای هفتم تیر اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران همواره اقدامات تروریستی را محکوم کرده و ما همواره به عنوان قربانیان تروریسم تاکید کرده ایم که باید با این پدیده ضد بشری برخورد کنیم.
وی در ادامه در پاسخ به سئوالی درباره انفجارات اخیر در لبنان اظهار داشت: ما همواره اعلام کردیم که تروریسم محدود به یک منطقه نبوده وهمه کشورها پدیده تروریسم را تجربه کرده اند در حال حاضر توسعه تروریسم موجب نگرانی همه شده است و ایجاد و نا امنی و اختلاف و تهدید و اسلحه و زور به جای روندهای مردم سالاری در بسیاری از کشورهای منطقه به کار می رود ما معتقدیم اولین راه مقابله ریشه کن کردن این پدیده و وحدت کشورهای منطقه با یکدیگر است.
سخنگوی وزارت امورخارجه همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه برخی مقامات عراقی اعلام کرده اند که تعدادی از هواپیماهای خود را از ایران پس گرفته اند، اظهار داشت: مسئولین عراقی نیز این موضوع را رد کرده اند.
افخم همچنین در پاسخ به سئوالی درباره آخرین اخبار از بازگشایی سفارت ایران و انگلیس افزود: ما از ابتدا یعنی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل توافقاتی حاصل کردیم که قرار شد روابط ایران و انگلیس از سر گرفته شود و با انتصاب کاردارهای غیرمقیم فعالیت های ما شروع شد و ما شاهد اعلام نظر مقامات انگلیسی برای شروع به کار سفارتمان بودیم و امیدواریم هر دو طرف تصمیم جدی در این خصوص بگیرند تا بتوانیم وارد فضای جدیدی بشویم.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر خسارات، ابعاد و جزئیات آن بایستی در مذاکرات مطرح شود و ما هنوز وارد این پروسه نشده ایم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به سئوالی در مورد آخرین وضعیت نیکبخت، دیپلمات ربوده شده ایرانی در یمن گفت: وزارت امور خارجه پیگیری های زیادی را در این خصوص انجام داده است و طبق آخرین اخباری که از مقامات یمنی داریم، آقای نیکبخت در سلامت کامل به سر می برند و امیدواریم در نتیجه پیگیری های که انجام می شود بتوانیم به خبرهای خوشی برسیم.
افخم همچنین در پاسخ به سئوالی درمورد فعالیت دیپلماسی اقتصادی در دولت جدید گفت: با شروع کار دولت یازدهم روابط مبتنی بر احترام متقابل، ترددها و ارتباطات جدیدی شروع شد و ما وارد حوزه های اقتصادی و تجاری شدیم درحال حاضر علاقه مندان حاضر هستند از این فعالیت ها استفاده کنند و همچنین در کنار این موضوع فضایی که در حال حاضر در کنار فعالیت های صلح آمیز هسته ای مان به وجود آمده است موجب شده است تا همکاری ها گسترده شود.
وی ادامه داد: وزارت امور خارجه ضمن اینکه سعی می کند فعالیت های خود را در زمینه انعقاد قراردادهای اقتصادی گسترش دهد سعی می کند سیاست های اقتصاد مقاومتی را که مطرح شده است در نظر بگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سئوالی در مورد اقدامات گروه تروریستی «بُوکوحرام» ادامه داد: ما هم خبرتلخ ربایش تعدادی از کودکان در نیجریه را شنیدیم قبلاً نیز این اقدامات در نیجریه رخ داد که واکنش های متعددی در جهان داشت، ما ضمن ابراز همدردی با این خانواده ها مجدداً اعلام می کنیم موضوع و مشکل تروریسم باید مورد تأکید قرار داده شود و لازم است تدابیر جدی برای مقابله با این پدیده صورت بگیرد.
افخم همچنین در مورد ادامه مذاکرات ایران و 1+5 افزود: قرار است مذاکرات از 11 تیرماه در وین آغاز شود که دو هفته ای نیز ادامه خواهد داشت، ما هیچ گونه تغییری در مواضع مان ایجاد نشده است و لازم است طرف های مقابل با جدیت وارد مذاکرات شوند اما در عین حال سناریوهای بسیاری در دستور کار است و طرف مذاکره نیز باید به این موضوعات و با دیدن جدیت طرف های مقابل بتواند توافق ها را به پیش بگیرند.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی در مورد اینکه آیا دکتر ظریف در مورد قطعنامه های حقوق بشر با 1+5 صحبتی داشته است یا نه، گفت: در مورد قطعنامه های حقوق بشر آقای دکتر ظریف صحبتی نداشته اند و ما نمی خواهیم در این مورد خیلی پیش قدم شویم همه کشورها سناریوهای مختلفی دارند و مطرح کردن این موضوع از سوی آنان کار جدیدی نیست.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی در مورد اینکه آیا نوار مرزی کردستان عراق توسط توپخانه ایران مورد هدف قرار گرفته است، افزود: ما خبری در این خصوص نداریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سئوالی در مورد اظهارات آقای کمالوندی از پذیرش پروتکل الحاقی و اینکه ایران احتمال دارد این پروتکل را بپذیرد، گفت: پروتکل الحاقی یکی از موضوعاتی است که در مورد آن بحث صورت گرفته است که اگر توافق نهایی حاصل شود بخشی از کار پروتکل الحاقی خواهد بود اما این موضوع منوط به این است که پیشرفت کار چگونه باید باشد و اظهارنظر در این هنگام زود هنگام است و تصمیم گیری در مورد پروتکل الحاقی به عهده مجلس شورای اسلامی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سئوالی درباره وضعیت ایرانیان در زندان های خارج از کشور افزود: پیگیری های گسترده ای در این خصوص انجام شده است که بخشی از آنها به نتیجه رسیده است ما در حال حاضر با 40 کشور توافقنامه های داریم و در مورد بخشی از آنها نیز تصمیم گیری های گرفته شده است.
وی ادامه داد: ما همچنین مذاکرات سیاسی را با مقامات کشورها انجام داده ایم ومنتظر هستیم که با ایجاد اسناد مربوطه زمینه بازگشت زندانیان ایرانی به کشور فراهم شود، ما تمام تلاش خود را خواهیم کرد تا تسهیلات آنها فراهم شود در آذربایجان نیز در نتیجه خوب مذاکرات سیاسی چند ایرانی در دسته های 15 و 20 نفری به ایران انتقال داده شده اند تا ادامه محکومیت خود را درکشورمان بگذرانند.
وی در مورد تحولات عراق گفت: به دلیل وجود مرجعیت و اتحاد مردمی و تأملات گروه های مختلف مردمی موجب شده است تا زمینه های همکاری و مبارزه با تروریسم شکل بگیرد ما با گفتگوهایی را با کشورهای همسایه داشته ایم و به جهت روابط خوبی که با همسایگان خود داریم نگرانی های را در این زمینه مطرح کرده ایم، موضوع عراق، موضوع تروریستی است و نباید ابزاری شود که انتخابات و روند سیاسی را تحت تأثیر قرار دهد.
وی ادامه داد: امیدواریم از ظرفیت های ملی عراق در خصوص این بحران استفاده شود، جامعه بین المللی باید به مسئولیت خودش بیشتر از گذشته عمل کند تا پدیده تروریسم از بین برود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اظهارات اخیر وزیر خارجه آمریکا مبنی بر اینکه ما مانع دستیابی ایران به سلاح هسته ای شده ایم، گفت: این موضوع خیلی واضح است که ما در طی ده سال گذشته که بحران مصنوعی را با این عنوان که ایران فعالیت های نظامی هسته ای در منطقه انجام می دهد را اعلام کردند و ما نیز همواره اعلام کردیم که ایران هیچ گونه فعالیت هسته ای نظامی ندارد و ما فتوای بالاترین مقام مذهبی کشورمان را داریم لذا مسیر مذاکرات باید طی شود تا حقوق ایران تثبیت شود تا هم جامعه جهانی اطمینان حاصل کند که ما برنامه غیر صلح آمیز نداریم.
وی ادامه داد: گزارشات مکرر آژانس و دبیرکل های گذشته آژانس این موضوع را مطرح کرده است که ایران همواه قدم خوب و مؤثری در مسیر اعتمادسازی انجام داده است.
افخم همچنین درباره اظهارات اخیر بارزانی در مورد تشکیل دولت مستقل سنی در عراق گفت: این اظهارنظرها از سوی برخی از دستگاه ها صورت می گیرد اما همه طیف های مختلف عراق خواهان وحدت ملی هستند و قانون اساسی این کشور هم مبنای بسیار محکم و پایه خوبی در مسیر تداوم عراق یکپارچه دارد و امیدواریم این روندی که شروع شده است خاتمه پیدا کند چرا که ما خواهان عراق قوی و یکپارچه هستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اظهارات آقای قشقاوی که اعلام کردند احتمالاً نماینده وزارت امور خارجه در مورد اموال بابک زنجانی در خارج از کشور گفت: نامه ای به وزارت خارجه آمده است که باید نماینده ای را معرفی کند از نظر حقوق پارلمانی و کنسولی این مسئله پیگیری خواهد شد ولی هنوز مشخص نیست چه کسی مسئول این موضوع خواهد بود در عین حال وزارت خارجه پیگیری این موضوع را برعهده خواهد داشت.
وی در مورد حضور ظریف و اینکه آیا ایشان در تمام مذاکرات ایران و 1+5 شرکت خواهند کرد، گفت: پیش بینی شده است که آقای ظریف از همان ابتدا یعنی از 11 تیر حضور خواهند داشت ولی درمورد محل مذاکرات فعلاً خبری که در دست داریم این است که در وین برگزار خواهد شد.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا وزیر امور خارجه در صحن علنی حضور خواهند یافت، گفت: هنوز چنین برنامه ای در دستور کار نداریم اما روز گذشته آقای عراقچی در کمیسیون امنیت ملی حضور داشت که توضیحات لازم را در خصوص روند این کار انجام خواد داد این اطلاع رسانی همواره به صورت مستمر انجام می شود و وزارت خارجه تمام جزئیات را در اختیار کمیسیون قرار می دهد.
افخم در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا قرار است شورای روابط خارجی این موضوعات هسته ای را بررسی کند، افزود: هنوز اطلاعاتی در این خصوص نیست.
وی در خصوص اموال آزاد شده ایران ادامه داد: بنده جزئیات را مجاز نیستم بگویم ولی روز گذشته وزارت امور خارجه با بخش های مختلف کشور کمیسیون های را برگزار کردند و در واقع روندهای را نیز ذکر کردند که فضا در حال مثبت بوده و روندها در حال انجام است نگرانی ویژه ای ما در این خصوص نداریم و وزارتخارجه به بخش های مختلف اعلام کردند که در هر موردی که با اختلال مواجه شد سریعاً اطلاع بدهند.
وی در مورد سفر جان کری به بغداد افزود: هیچ یک از مقامات نظامی و به طور خاص سردار سلیمانی در عراق حضور ندارد.
افخم همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا عراق از ایران درخواست برای حضور داشته است، گفت: هنوز درخواستی در این خصوص صورت نگرفته است اما اگر درخواستی صورت بگیرد ایران در شکل پروتکل های جهانی این درخواست را بررسی می کند اما ما مخالف هر گونه دخالت در عراق هستیم چرا که این موضوع موجب تضعیف دولت عراق و حاکمیت ملی این کشور می شود در حال حاضر دولت عراق هیچ درخواستی از ما نداشته است و ما متناسب با پروتکل ها تصمیم میگیریم.
وی افزود: در واقع همه ظرفیت های بین المللی و منطقه ای برای کمک به عراق بحث بدیهی است و ما تاکید داریم همه جامعه های بین المللی باید با گروه های تروریستی مبارزه کنند ما نسبت به گفتگو با کشور عربستان و بررسی زمینه های دو جانبه اعلام آمادگی داریم، همکاری های خوب و تبادل نظر کمک می کند تا پدیده تروریسم از بین برود و گفتگوهای ایران و عربستان به کشورهای منطقه در این خصوص نیز طبیعی و امری عادی است.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه عربستان و ایران در مورد عراق اختلاف دارند، گفت: درواقع رقابت با خصومت فرق می کند و رقابت حوزه تعامل هاست و آنچه که مطرح است هنر دیپلماسی است که باید در عین رقابت ها، فضاهای همکاری شکل بگیرد و قطعاً باید تعاملات به پیش برود و ما نباید به این رقابت ها دامن بزنیم.
وی در مورد اظهارات ظریف مبنی بر اینکه رفع تحریم ها مشکل آمریکاست، گفت: رسیدن به راه حل جامع در واقع بخشی از آنها رفع کل تحریم ها است موضع داخلی کشورها قطعاً موضوع ما نیست و قطعاً آنها هر تعهدی را که بپذیرند باید عمل کنند در داخل نیز در مورد پروتکل الحاقی مجلس تصمیم می گیرد و هر یک از طرفین باید شرایط را بررسی کنند.
وی در پایان در پاسخ به این سئوال که آیا ایران نیز از انگلیس به دلیل خسارت های که در فتنه 88 و کودتای 28 مرداد،غرامت و خسارت دریافت می کند، گفت: کارشناسان وزارت امور خارجه مسئول این حوزه هستند و در واقع در زمانی که این موضوع مطرح شود ما تمام دیدگاه ها و مباحث خود را مطرح خواهیم کرد وتمام مجموعه خساراتی که قانونی و پذیرفته شده است، مطرح می شود چرا که بخشی از این خسارت ها معنوی بوده و ما آنها را به طریق قانونی حل خواهیم کرد.