گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ روح الله مومن نسب، با حضور در برنامه «صبح با خبر» شبکه خبر در خصوص ایجاد بستری برای سالم سازی فضای مجازی و اینترنت به ارایه توضیحاتی پرداخت. این کارشناس فضای مجازی با اشاره به اینکه سلامت فضای مجازی همواره یکی از اولویتهای کاربران و خانوادهها در ایران است، معتقد است که خانوادهها در ایران همواره انتظار دارند تا فضای مجازی که حکومت در اختیار آنها قرار میدهد سالم باشد و یا حداقل کمترین میزان آسیب را به آنها وارد کند.
وی راهاندازی یک شبکه سالم بدون حضور شبکه ملی اطلاعات را غیر ممکن دانست از این روی باید تا آن زمان مراقب باشیم تا کمترین آسیب از فضای مجازی به خود و خانواده وارد شود.
مشروح سخنان وی به شرح ذیل است:
اختصای 12 درصد سایتهای جهان به سایتهای غیر اخلاقی
مومن نسب در این برنامه با ارایه آماری از ناسالم بودن فضای مجازی و اینترنت،اظهار داشت: موسسه بینالمللی «خانواده امن» که یک موسسه امریکایی است در جدیدترین آمار خود اعلام کرده است که 12 درصد سایتهای جهان مختص به سایتهای پورنوگرافی هستند و همان طور که مطلع هستید، پورنو گرافی یعنی بالاترین میزان محتوای غیر اخلاقی که برای همه جوامع محتوای مخرب محسوب میشود.
وی افزود: در هر سال 420 میلیون صفحه پورنو گرافی به اینترنت اضافی میشود.
این کارشناس فضای مجازی با اشاره به اینکه 89 درصد نرمافزارهای چت و چترومها به سمت محتوای غیر اخلاقی حرکت میکنند یادآور شد: در واقع 90 درصد محتوای این شبکهها غیر اخلاقی هستند که با این آمار مشخص میشود که آمار بالایی از محتوای این شبکهها غیر اخلاقی است.
وی با اشاره به وجود یک سایت آماری که میزان جستجوهای و نتایج غیر اخلاقی از ابتدای سال 2014 را به صورت آنلاین و لحظهای رصد میکند، ادامه داد: در 7 ماه نخست سال 2014 تعداد یک میلیارد و 271 میلیون و 150 هزار و 800 جستجوی غیر اخلاقی در فضای اینترنت انجام شده است که این عدد به صورت تصاعدی در حال افزایش است.
مومننسب با اشاره به اینکه 34 درصد کاربران به صورت ناخواسته در جستجوهای خود به صفحات غیراخلاقی برخورد میکنند، یادآور شد: کمتر از نیمی از کاربران در حالی که به دنبال محتواهای غیر اخلاقی نیستند با صفحاتی از این دست در این فضا برخورد میکنند. ضمن آنکه براساس آمار موسسه خانواده امن کاربران به طور میانگین برای اولین بار در 11 سالگی با محتواهای غیر اخلاقی برخورد میکنند.
این فعال فضای به بیان میزان سنی کاربران فضای مجازی غیر اخلاقی،خاطر نشان کرد: 90 درصد کودکان 8 تا 16 سال در نبود والدین خود به دلیل فراهم بودن بسترهای غیراخلاقی در اینترنت به سمت فضاهای غیر اخلاقی در اینترنت میروند.
لزوم توجه به 12 میلیون کاربر زیر 18 سال در ایران
مومن نسب با بیان اینکه با توجه به اظهارات وزیر ارتباطات که بیش از 12 میلیون از کاربران اینترنت ایران زیر 18 سال هستند تاکید کرد: با توجه به جوان بودن جامعه ایران لزوم سالم سازی بستر اینترنت برای این قشر از جامعه جدی به نظر میرسد و نیاز به حمایت جدی دارد.
بررسی محتوای اینترنت با استفاده از انسان و نرمافزار
وی با اشاره به اینکه یکی از مسئولین در هفته گذشته اعلام کرده بود که 13 نهاد قرار است تمام محتوا و صفحات اینترنت را مورد بررسی قرار دهند،اضافه کرد: با توجه به رشد روزافزون محتوا در اینترنت این موضوع بیشتر شبیه به یک شوخی بهنظر میرسد؛ چرا که اگر تمام 13 نهاد، ادارات مخصوصی نیز در این زمینه ایجاد کنند تنها به بررسی صفحات پورنو نیز نایل نمیشوند و این بررسی باید به صورت ترکیبی از نرمافزار و انسان انجام شود.
تسهیل در انتشار محتوای مفید با شبکه ملی اطلاعات
این کارشناس فضای مجازی با اشاره بهدرآمد هنگقت کمپانیها از محتواهای غیر اخلاقی، خاطرنشان کرد: اگر فرض کنیم که کمپانیهای تولید کننده محتوای غیر اخلاقی نگاه فرهنگی به این موضوع ندارند که در حقیقت دارند, هر کلیک در اینترنت ارزش افزوده دارد؛ چرا که ورود به هر سایت به دلیل استفاده از پهنای باند برای آن شرکت و شرکتهای وابسته درآمدزا خواهد بود.
مومن نسب با اشاره به اینکه تا پیش از راهاندازی شبکه ملی اطلاعات باید تدابیری در خصوص اجرای سبک زندگی ایرانی اسلامی اندیشیده شود، یادآور شد: شبکه ملی اطلاعات ابتدا باید زیر ساختی برای تسهیل در انتشار محتوای مفید تولید کند چرا که اکنون تولیدکنندگان محتواهای غیر اخلاقی انتشار آسان در این فضا را یه یک فرصت برای خود تبدیل کردهاند و حتی برخی از سایتهای خبری برای کسب بازدید بیشتر همسو با استانداردهای غربی از کلمات نامناسب برای خبر استفاده میکنند.
وی افزود: در شرایط فعلی که تمام زیرساختها و پهنای باند و آیپی و دامین به صورت اجارهای است ما تنها مسافر قطاری هستیم که جهتدهی آن با ما نیست و این سیستم هر کاربری را که همسو با آنها نباشد را حذف میکنند مانند کاری که گوگل و فیسبوک انجام میدهند و دلیل آن این است که این ابزار، ابزار ما نیست.
مومن نسب تاکید کرد: سیستمهای امنیتی به دلیل آنکه به سرویسهای جاسوسی متصل هستند در صورتی که ببینند کاربر وضعیت تاثیرگذاری در فضای مجازی دارد که به نفع آنان نیست از طریق فیلترینگ حبابی بهراحتی او را حذف خواهند کرد و تاثیر شما را کمرنگ خواهند کرد.
توجه مخابرات به موضوع پیامرسانهای موبایل
کارشناس فضای مجازی با اشاره به اینکه دنیای کنونی به سمت استفاده از فناوریهای نوین حرکت کرده است، خاطر نشان کرد: دنیا به سمت استفاده از ابزارهایی مانند پیامرسانهای موبایل حرکت کرده و تعاملاتی مانند فروش پالس در همه جای دنیا منسوخ شده است در حالی که هنوز در کشور ما فروخته میشود.
وی اضافه کرد: در وضعیت کنونی که با چند کیلوبایت اینترنت میتوان مکالمه کرد دیگر کسی به سمت خرید پالس نخواهد رفت و حرکت به سمت ارزش افزوده سیاست دنیای ارتباطی امروز است و مخابرات باید بداند که ابزارهای ارتباطی جدید آینده مخابرات را رقم خواهد زد و در صورتی که به آنها توجه کافی نداشته باشیم کاربران اپراتورهای مخابراتی به شدت به این شبکهها تمایل پیدا کرده و روز به روز بر تعداد آنها نیز اضافه خواهد شد.
مومن نسب توجه به موضوع تولید محتوا را لازم و ضروری دانست و یادآور شد: ایران باید علاوه بر تولید محتوا برای کاربران خود باید بتواند مخاطب برون مرزی را نیز جذب کند تا هم از لحاظ فرهنگی و هم اقتصادی کسب درآمد کرده و تورم را کاهش دهند چرا که استفاده از نرمافزارهای خارجی باعث خروج ارز از کشور میشود.
واریز 4 تا 20 سنت به حساب رژیم صهیونیستی توسط هر کاربر وایبر
این کارشناس فضای مجازی در خصوص تفکر استفاده سالم از ابزارهای پیامرسان مانند وایبر را که در یکی از روزنامهها مطرح شده و استفاده ناصحیح آن را بر گردن مخاطب انداخته بود گفت: درست است که استفاده از هر ابزاری به نوع عملکرد مخاطب آن بستگی دارد اما این ابزارها به دلیل آنکه زیر ساختی در ایران ندارند به سمت مقاصد شیطانی از سوی تولید کنندگان آن میل کرده و اطلاعات کاربران را تهدید میکنند. از سوی دیگر ابزارهایی مانند واتسآپ، وایبر و فیسبوک ابزارهای صهیونیستی هستند به طوری که سرور اصلی وایبر در خاک رژیم صهیونیستی است.
وی اضافه کرد: اگر بگوییم برخی از کاربران در سلاخی مردم بی دفاع غزه شرکت داشتهاند ادعای واهی نبوده است؛چراکه هر «کلیک»، واحد پول اینترنت است و بین ۴ تا ۲۰ سنت ارزشگذاری شده است که در نتیجه استفاده از محصولات شرکتهای صهیونیستی جدا از ارزش بخشی مضاعف، موجب تقویت، کلیک بیشتر و در نتیجه افزایش درآمد بیشتر آنها شده است.
زیرساخت ناکافی ارتباطی عامل سوق دادن کاربران به سمت ابزارهای خارجی
مومن نسب با اشاره به اینکه کاربر ایرانی کاربر خوب و آگاهی است عنوان کرد: عدم وجود زیرساختهای بومی و عدم تولید محتوا باعث شده است که کاربران باالاجبار به سمت استفاده از نرمافزارهای خارجی سوق داده شوند و کاربران با ورود به محتواهای غیراخلاقی این ابزارها وارد باتلاقی خواهند شد که بیرون آمدن از آن سخت است.
وی عدم استفاده از محتواهای غیر اخلاقی را جزو برنامههای همه کشورها عنوان کرد و یادآور شد: محدودیت در استفاده از محتواهای غیر اخلاقی تنها مختص ایران نیست و کشوری مانند انگلستان مصوب کرده است که محتواهایی که برای کاربران زیر 18 سال ممنوع باشد در واقع برای همه ممنوع است و مسدود خواهد شد.
کارشناس فضای مجازی به معرفی نرمافزارهای پیام رسان داخلی پرداخت و گفت: نرمافزارهایی مانند انار، قاصدک و دیالوگ نمونه خوبی برای نرمافزارهای حوزه پیامرسان هستند.
مومن نسب فیلترینگ و مسدود کردن صرف را ناکارآمد و راهکار موقت عنوان کرد و گفت: راهاندازی شبکه ملی اطلاعات آن هم به صورت فکر شده، بدون شتابزدگی و با استفاده از ظرفیت نخبگان است به طوری که باعث ایجاد هویت ایرانی اسلامی ما شود و تنها محتواهای زیانبار را مسدود کند.
وی افزود: اجرای شبکه ملی اطلاعات علاوه بر آنکه باعث عدم خروج ازر به دلیل خرید پهنای باند خواهد بود بلکه سودآوری نیز خواهد داشت.
فیلم کامل این گفتگو را میتوانید در زیر مشاهده کنید:
اگه میشد فیلم دانلود کرد خیلی خوب بود