گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ همسو با تغییرات عمدهای که در دنیای کنونی اتفاق افتاده است مشاهده میکنیم که روش سرقتها نیز در دنیای کنونی تغییر یافته است. امروزه سارقان اینترنتی در خانه خود مینشینند و با فشردن کلیدهای کیبورد میتوانند اطلاعات شما را سرقت کنند و به عبارتی تمام آنچه را به زعم همگان اطلاعات شخصی محسوب میشود با یک کلیک به سرقت ببرد.
امروزه سارقان و کلاهبرداران اینترنتی در دنیای مجازی روزبه روز در زمینه سرقت اطلاعات پیشرفت میکنند که همین امر موجب میشود تا کاربران نیز همسو با این تغییرات دانش خود را بالا برده تا اطلاعات شخصی آنان مورد سوء استفاده قرار نگیرد.
کلاهبرداری در فضای مجازی و به صورت اخص در اینترنت برخلاف آنکه روشهای گوناگونی دارد اما معمولا از یک سری اصول ثابت پیروی میکنند که کاربران برای آنکه از کلاهبرداریهای اینترنتی در امان باشند لازم است که به این موضوعات آگاه شوند.
براساس آمار پليس بينالملل و کارشناسان اينترنتي از میان هزاران روشی که برای کلاهبرداریهای اینترنتی وجود دارد چندین روش آن بسیار رایج است.
یکی از روشهای سرقت اطلاعات کلاهبرداريهاي هرمي است که بهوسيله ايميل صورت ميگيرد. اين روش که در ايران نيز براي سالها متداول بود با نام گلدکوئيست شهرت داشت که هرکس ميتوانست براي خود زيرمجموعهاي بيشتر بهدست آورد و پول بيشتري نيز کسب کند.
با وجود تمامي روشهاي متداول در دنيا براي کلاهبرداري آنچه که بسيار حائز اهميت است برخوردي صحيح و هوشيارانه با اين کلاهبرداران در فضاي مجازي است.
ارسال رزومههاي استخدامي ازدیگر روشهای کلاهبرداری از کاربران است. به این صورت که کاربران براي دستيابي به کار مورد نظر خود رزومه شخصيشان را براي سايتهاي کلاهبرداري ميفرستند و بهطور مثال پيشنهاد (نماينده مالي) يک شرکت بزرگ را دريافت ميکنند که در خارج از کشور کاربر بوده و مخاطب هيچ اطلاعاتي راجع به آن ندارد.
شرکت کلاهبردار موردنظر قبل از استخدام دروغين مبلغي از کاربر جوياي کار دريافت ميکند و با جمعآوري اين مبالغ از هزاران نفر جوياي کار براي خود پول هنگفتي فراهم ميکند.
همچنین درخواست کمک از کشورهاي فقيري همچون نيجريه از دیگر روشهایی است که با درخواست کمک مالي براي مردم نيازمند و طي ايميلهاي مختلفي به کاربران اينترنتي از آنها تقاضاي واريز مبلغي به يک حساب بانکي دارند.
اين نوع کلاهبرداران کاربرهاي خود را بيشتر در خارج از کشورشان انتخاب ميکنند.
در برخی موارد نیز کلاهبرداریها از سوي وبسايتهاي ساختگي و دروغين است به این صورت که کلاهبرداران از طريق وبسايت تقلبي رمزهاي عبور ايميل و کارتهاي اعتباري شما را براي ورود به وبسايت بهدست ميآورند و هر کاربر براي ورود به وبسايت مجبور است از سيستم امنيتي وبسايت بگذرد تا عضو شود و به همين خاطر بسياري از اطلاعات شخصياش را در اختيار کلاهبرداران قرار ميدهد.
گاهي اوقات کلاهبرداران داستاني از هک کردن حساب بانکي تعريف ميکنند تا شما بيشتر توجهتان جلب شود و اطلاعات محرمانهاي را براي در امان ماندن از دست هکرها در اختيار آنها قرار دهيد.
گاهي در يک پيام ايميلي که کلاهبرداران ميفرستند گفته ميشود روي نقطهاي کليک کنيد غافل از اينکه شما در عوض به يک لينک مخفيانه وبسايت جعلي هدايت ميشويد و با ورود به شناسه و رمزتان صدها دلار از پولتان را از دست ميدهيد.
در گاهی موارد نیز دیده میشود که کلاهبردارانی در طول ماههاي تابستان فعال هستند که به آنان کلاهبرداران مسافرتي میگویند به این صورت که شما ايميلي دريافت ميکنيد که با هزينههايي کم ميتوانيد در بهترين هتلها تعطيلات خود را سپري کنيد. کاربران مبالغ زيادي را به اين سايتهاي مسافرتي ناشناخته پرداخت ميکنند ولي هرگز امکاناتي دريافت نميکنند.
کلاهبرداريهاي ديگر از نوع امدادرساني است، در اتفاقاتي چون بلاياي طبيعي همچون سونامي و توفان و زلزله، برخي از کلاهبرداران خود را به عنوان افرادي نيکوکار که قصد امدادرساني دارند معرفي ميکنند.
آنها مدام از کاربران مختلف خواهان کمکهاي مالي آنلاين ميشوند و با راهاندازي وبسايتهاي خيريه جعلي پول کاربران را به تاراج ميبرند. گاهي اوقات هم با ورود به سايت مخاطبان کليه اطلاعات مربوط به حساب بانکي آنان را هک کرده و پولهايشان را از حسابشان به تاراج ميبرند.
به هر صورت با توجه به ازدیاد روشهایی که کلاهبرداران اینترنتی برای رسیدن به اهداف سوء خود دارند کاربران نیازمند آن هستند که همواره اطلاعات خود را در زمینه امنیت اطلاعات به روزرسانی کنند تا نه اطلاعات خود را از دست دهند و نه از آنان سو استفاده مالی شود.