به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با اشاره به مهمترین دغدغههای مشترکین افزود: در یک سال گذشته تلاش وزارت ارتباطات بر این بود که همان گونه که فناوری اطلاعات در دنیا به سرعت در حال تحول است و مردم اکثر کشورهای جهان استفادههای گوناگونی از خدمات این فناوری میکنند، مردم ایران نیز بتوانند از خدمات فناوری اطلاعات بهره مند شوند از این رو باید تسهیلاتی برای مردم فراهم شود که در ارتباط با خدمت رسانی به مردم است.
وی با تاکید بر اینکه فناوری اطلاعات و خدمات آن میتواند به عنوان پیشران توسعه در اختیار دولت و نظام قرار گیرد، اظهار داشت: بر این اساس درصدد هستیم تا با فراهم کردن زیر ساختها، در آینده شاهد دولت الکترونیک، آموزش الکترونیک، تجارت الکترونیک و سلامت الکترونیک باشیم؛ علاوه بر آنکه خدمات فناوری اطلاعات زندگی را تسهیل میکند و باعث میشود کشور گام های موثرتری برای توسعه بردارد.
وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه امروزه بسیاری از کشورها ICT را به عنوان زیرساخت توسعه خود میدانند، خاطر نشان کرد: ICT در بخشهای مختلف توانمند ساز است؛ ICT به کمک بخشهای مختلف میرود تا آن بخشها به اهداف خود سریع تر نائل شوند؛ بر این اساس تلاش شد زیر ساختهایی در یک سال گذشته فراهم شود؛ جلسات متعدد با دستگاههای مختلف تشکیل و سعی شد با تمام محدودیتهایی که وجود دارد، خدمتی به مردم شود.
واعظی خدمات مخابراتی و اینترنتی با کیفیت خوب و تعرفه مناسب را مهمترین خواسته مشترکان دانست و ادامه داد: دف وزارت ارتباطات، گفت: امروزه نمیتوان گفت خدمات تلفن همراه تنها به مناطق شهری اختصاص دارد یا تنها کاربران اینترنت دانشگاهیان هستند و از سوی دیگر یکی از جوامع هدف ما دولت و دستگاهها است و از این رو در اکثر وزارتخانهها و ادارات بخش فناوری اطلاعات برای آنکه بتوانند فعالیت آن بخش را تسریع کند و کارایی و بهره وری را افزایش دهد، به عنوان یکی از بخش های محوری است.
وی در عین حال عقب ماندگیهای این بخش در کشور را به دلیل عدم تخصیص بودجه دانست و یادآور شد: این وزارتخانه در طی 4 سال 3 مسئول تغییر داده است و علاوه بر آن بحث ادغام وزارتخانه که در دولت گذشته وجود داشته است باعث شد وزارت ارتباطات از نظر خدمت رسانی در زیر ساخت با مشکلاتی مواجه شود. ولی با حمایت دولت و مجلس برنامههای گستردهایی طراحی شده است که مهمترین برنامه شبکه ملی اطلاعات است. همچنین برنامه کوتاه مدت و اضطراری پیش گرفته شده است تا بتوان با سرعت نواقص موجود برطرف شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات استفاده از تولیدات و دستاوردهای پژوهشی داخلی را از دیگر برنامههای این وزارتخانه برای توسعه ICT ذکر کرد و ادامه داد: خط تهران-اصفهان به عنوان خطی آزمایشی با تولیدات داخل به بهره برداری رسید؛ با توجه به این که خط تهران-اصفهان خطی قابل اعتماد است، پروژهایی به نام «توانا» تعریف شد که کاملا داخلی است و بنا است با سرعت توسط تجهیزات داخلی در جهت رفع محدودیتها قدم برداشته شود.
شبکه ملی اطلاعات تا پایان سال 94
وی با اشاره به تعیین بازه زمانی برای فراگیری شبکه اطلاعات ملی با بیان اینکه شبکه ملی اطلاعات از 10 سال پیش مطرح است، خاطر نشان کرد: در برنامه 5 ساله پنجم قرار بر این بود در 2 ساله اول برنامه شبکه اطلاعات ملی عملیاتی شود. در نیمه دوم سال گذشته بررسیهای اصلی این طرح انجام و پیشنهاد شبکه ملی اطلاعات در شورای عالی فضای مجازی مطرح شد و در نهایت اهداف و الزامات آن به تصویب رسید و بر اساس آن کارهای مطالعاتی آغاز شد.
واعظی با اشاره به اقدامات انجام شده در بخش زیر ساخت و شبکه دسترسی یادآور شد: امیدواریم بتوانیم بودجه مدنظر در این زمینه را از سوی دولت دریافت کنیم تا اقدامات برای برگزاری مناقصه انجام شود؛ بر اساس برنامهریزی که در بهار امسال صورت گرفته است، بنابر این است که تا پایان سال 94 در کشور شبکه ملی اطلاعات در بسیاری از شهرهای بزرگ عملیاتی شود و تلاش میشود در نیمه دوم امسال در برخی نقاط بتوان نمایی از آنچه که باید در شبکه ملی اطلاعات وجود داشته باشد، عرضه شود.
وزیر ارتباطات درباره محاسن شبکه ملی اطلاعات، گفت: شبکه ملی اطلاعات مجموعهایی است که دارای یک لایه فیبر نوری است که در سراسر کشور بین تمام شبکه وجود دارد و برای این منظور تاکنون حدود 55 هزار کیلومتر فیبر نوری وجود دارد و امیدواریم این میزان به حدود 70 هزار کیلومتر برسد ضمن آنکه لازم است تا بر روی لایه انتقال و آی پی نیز کار شود.
وی با تاکید بر اینکه با استفاده از این زیرساختها تمام خدمات با سرعت بالا در اختیار مردم قرار میگیرد، اظهار داشت: با وجود شبکه گسترده داخلی و تولید محتوای داخلی، مردم با سرعت بالا تمام نیازمندیهای خود را دریافت میکنند. علاوه بر آن به دنبال پیاده سازی تمام اپلیکیشنها و برنامهها بر روی پهنای باند در شبکه ملی اطلاعات هستیم تا کیفیت خدمت رسانی را بهتر از وضع موجود کنیم که با اجرایی شدن شبکه ملی اطلاعات به افزایش کیفیت خدمت رسانی و افزایش سرعت خدمت رسانی کمک خواهد کرد.
تغییر اپراتور دو بار در سال
وزیر ارتباطات در خصوص رضایتمندی از عملکرد اپراتورها در زمینه رومینگ ملی، اذعان داشت: انجام رومینگ ملی از طرحهای وزارت ارتباطات بود که با افزایش تعداد اپراتورها وزارت ارتباطات به اجرای این طرح پیگیری شد و اپراتورها برای اجرای این طرح باید نقاط ضعف خود را شناسایی میکردند و با همکاری یکدیگر در پوشش دهی در نقاط مختلف کشور خدمت رسانی شود.
وی افزود: پروژه رومینگ ملی در حال پیشرفت است؛ گام بعدی این است که هر کسی شماره خود را حفظ کند و اپراتور خود را بر اساس کیفیت و تعرفه مناسب ارائه شده توسط اپراتور مورد نظر، در سال دو بار تغییر دهند؛ امیدوار هستیم سال آینده بتوان این اقدام را عملی سازیم.
واعظی درباره نظارت بر اجرای برنامهها توسط اپراتورها، خاطر نشان کرد: وزارت ارتباطات پلی بین مردم و اپراتورها است از این رو در تلاش است تا مردم در ازای آنچه که دریافت میکنند هزینه گزاف پرداخت نکنند و سرمایه اپراتورها در یک بازه زمانی بازده داشته باشد؛ بر این اساس وزارت ارتباطات در کمیسیون تنظیم مقررات حداقل و حداکثری تصویب شد که قطعا اپراتورها اجازه بالا رفتن از حداکثری تصویب شده، را ندارند.
وی توصیه کرد که اپراتورها رقابت سالم در ارائه کیفیت بالاتر و کاهش تعرفههای خود داشته باشند، ادامه داد: اکنون اپراتورها بستههای گوناگونی را به مردم عرضه میکنند و فرد با توجه به استفاده خود از تلفن همراه از بستهها بهره مند میشود با استفاده از این بستهها پرداخت مشترکین در ماه کاهش مییابد که ضمن نظارت بر تصویب تعرفه و تعامل در توصیه به اپراتورها، سازمان تنظیم مقررات با تجهیزاتی که در اختیار دارد نظارت کامل بر سیستم شارژینگ هر سه اپراتور دارد.
واعظی اظهار داشت: سامانهای تحت عنوان 195 طراحی شده است تا مردم بتوانند شکایت خود را از اپراتورها در صورت عدم رسیدگی از سوی اپراتورها و بخشهای پاسخگویی، مطرح کنند؛ نظارت کامل بر روی خدمات و بسته های ارائه شده از سوی اپراتورها و شرکتهای PAP وجود دارد، ولیکن اطلاع رسانی در این زمینه ضعیف است؛ باید اطلاعات دقیق در خصوص بسته های ارائه شده، داده شود.
وزیر ارتباطات در خصوص افزایش پهنای باند اینترنت، گفت: به دنبال تولید محتوا در داخل کشور هستیم؛ باید میزبانی ها در داخل کشور صورت گیرد؛ به این منظور از بخش خصوصی حمایت شد تا دیتا سنترهای مختلفی را ایجاد سازد؛ در تهران و 7 مرکز استان دیتا سنترهای مختلفی را ایجاد شده است؛ آمادگی میزبانی از بخش های مختلف را داریم.
افزایش پهنای باند اینترنت به حدود دوبرابر در یک ساله گذشته
وی با بیان اینکه سال گذشته مردم 10 درصد از تولید داخل و 90 درصد از میزبانی خارج از کشور استفاده میکردند،گفت: امروز 10 درصد به 36 یا 34 درصد افزایش یافته است؛ بنا بر تشویق برای تولید محتوا در داخل کشور است. همچنین پهنای باند در سال گذشته 500 گیگا بیت بر ثانیه بود و امسال بیش از 1200 گیگا بیت بر ثانیه است؛ اگر میزبانیها در داخل صورت گیرد و توسعه انتقال و آی پی ادامه یابد امیدوار هستیم در آینده با سرعت بهتر آن چه که مورد نیاز است به مردم ارائه شود.
وزیر ارتباطات در توضیح ارائه خدمات به مناطق روستایی و محروم، گفت: اینترنت و مخابرات یکی از ابزار مهم برای زندگی بهتر است؛ باید به همه نقاط ایران و همه مردم ارائه خدمات شود؛ با برنامه ریزی که در سال گذشته انجام شد تا چند ماه آتی هیچ روستایی بالای 20 خانوار نخواهیم داشت که ارتباطات نداشته باشد؛ بسیاری از روستاهای بالای 10 خانوار نیز به مخابرات متصل هستند.
وی اظهار داشت: در چند ماه ابتدای سال به 4 هزار و 100 روستا اینترنت داده شد و 2 تا 3 هزار روستا نیز در ایام هفته دولت دارای اینترنت خواهند شد و امیدواریم تا پایان سال تعداد روستاهایی که به اینترنت متصل هستند به 12 تا 14 هزار روستا برسد. علاوه بر آن 10 هزار روستا در برنامه ریزی برای پست بانک قرار دارند. پست بانک به عنوان حامی فعالیت و کسب و کار در روستا ها است از این رو پست برنامه ریزیهای مختلفی برای ارائه خدمات جدید در تهران و شهرها و روستاها دارد. در این برنامه پست و IT با هم ادغام شده است؛ اکنون خدمات گستردهای برای روستائیان در نظر گرفته شده است تا برای تامین مایحتاج خود و انجام کارهای بانکی به شهرهای بزرگ سفر نکنند.
رونق با مشارکت مردم امکان پذیر است
وزیر ارتباطات برنامه خود را درباره بخش خصوصی چنین عنوان کرد: اعتقاد بنده و دولت این است که هیچ بخشی رونق پیدا نمی کند مگر این که مردم مشارکت داشته باشند؛ در سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی که در اواخر سال گذشته توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شد، در حوزه ICT به پژوهش داخل اشاره شده است؛ استفاده از تولید داخل و مشارکت بخش خصوصی و جذب سرمایه آن ها در پروژه ها و برنامه های حوزه مربوطه مدنظر است.
وی در پایان گفت: در وزارت ارتباطات در بخش هایی سرمایه گذاری می شود که برای بخش خصوصی از لحاظ اقتصادی سود ده نیست و عملا بازده آن ها بازده طولانی 20 ساله خواهد بود، یا از نظر امنیتی به عنوان زیر ساخت کشور تلقی می شود؛ باقی فعالیت ها که بیشتر در بخش دسترسی است عملا در اختیار بخش خصوصی قرار داده شده است.