کد خبر:۳۵۳۹۳۳
متقی در در مناظره آینده مذاکرات هسته‌ای، فرصت‌ها و چالش‌ها:

آمریکایی‌ها طوری برنامه هسته‌ای ما را طراحی کردند که در وضعیت فرسایشی قرار بگیریم

استاد دانشگاه تهران گفت: آمریکایی‌ها طوری برنامه هسته‌ای ما را طراحی کردند که در وضعیت فرسایشی قرار بگیریم.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، ابراهیم متقی استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران  امروز در مناظره‌ آینده مذاکرات هسته‌ای؛ فرصت‌ها و چالش‌ها که امروز در محل موسسه دیدبان آمریکا برگزار شده اظهار داشت: برخی از دانشگاهیان ما اعتقاد دارند که ایران باید سلاح هسته‌ای داشته باشد به این دلیل که ما در محاصره اتمی قرار داریم و کشوری که در چنین وضعیتی قرار دارد برای بقای خودش باید جلوه‌هایی از موازنه قدرت را فراهم کند و در واقع این طرز تفکر از سال 1340 وجود دارد و بخشی از راهبرد اینگونه نظریه پردازان است.

 

وی تصریح کرد: بسیاری از کشورها از جمله پاکستان، روسیه و اسرائیل و بسیاری از کشورهای منطقه دارای سلاح هسته‌ای هستند و اعتقاد دارند در واقع کشوری که می‌خواهد بازیگر منطقه‌ای باشد باید ازقدرت لازم برخورد باشد. فعالیت های هسته ای ایران در چارچوب اساسنامه پادمان آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده است، اما بعد از مدتی آمریکا به این باور رسید که کشورها می توانند قوانین پادمان را رعایت کنند اما به قابلیتی دست یابند که در آستانه هسته ای شدن قرار بگیرند. به طور کلی باید گفت که آمریکا اولین نقض کننده این پادمان است.

 

متقی در ادامه خاطرنشان کرد: در این مذاکرات نشانی از بازی برد – برد وجود ندارد و نمی‌شود که ما قابلیت‌های هسته‌ای را پایان دهیم. در واقع ذات نگاه آمریکایی این است که قابلیت لازم را برای اقتصاد ایران به وجود نیاورد چون در این صورت ترس دارد که ایران اقدام به توسعه صنایع موشکی خود کند.

 

این استادا دانشگاه افزود: روحانی محور اصلی تصمیم گیری و سیاستگذاری‌اش را در حوزه سیاست خارجی قرار داده است و محور سیاست خارجی هم مذاکرات هسته‌ای است. در هیچ کشوری نمی‌بینیم که وزیر خارجه‌اش 17 روز برود کشوری و یک نوع مذاکرات کارشناسی انجام دهد و تازه حسین فریدون هم به عنوان نماینده رییس‌جمهور آنجا حضور پیدا می‌کند. چنین رفتاری و عملکردی موجب تعجیل در کار و در نهایت توافق ژنو شد. این در حالی بود که غربی‌ها به هیچ وجه نمی‌توانستند یک ماه قبل از آن باور کنند که ایران مفاد توافق ژنو را بپذیرد. پس از تمدید مذاکرات هنوز شاهد مذاکرات جدی نبوده‌ایم و نسبت به مذاکراتی که آقای ظریف با خانم اشتون در بروکسل انجام داد انتقاد دارم. چرا باید مکان مذاکرات بروکسل انتخاب شود آن هم در آستانه اجلاس وزرای دفاع اتحادیه اروپا و ناتو و مذاکره با فردی که دیگر کارکرد سازمانی ندارد. به هر حال فعالیت‌های دیپلماتیک معنای خاص خود را دارد و یک دیپلمات باید در چارچوب پروتکل عمل کند.

 

وی ادامه داد: کیسنینجر معتقد است به لحاظ راهبردی تهدیدی بزرگتر از ایران در منطقه برای آمریکا وجود ندارد حتی ایران را فراتر از داعش می‌دانند. در گزارش 2014 وزارت دفاع آمریکا نیز آمده است اصلی‌ترین تهدید برای آمریکا، ایران است بنابراین با این سیاست می‌بینیم که آمریکایی‌ها با محدودسازی قابلیت هسته‌ای ایران سعی دارند ما را در وضعیت فرسایش هسته‌ای قرار دهند. در واقع توافق ژنو مثل آن است که از بهترین مواد غذایی بخواهیم کود شیمیایی درست کنیم و یا با مواد اولیه با کیفیت غذایی درست کنیم اما سپس آن را به سطل زباله بریزیم.

 

متقی ادامه داد: تمام بحث وزیر خارجه و سخنگوی وزارت خارجه در این مدت این بوده است که آمریکا باید حقوق هسته‌ای ما را بپذیرد. این در حالی است که در سیاست بین‌الملل بحثی تحت این عنوان که کشوری باید حقوق ما را مورد توجه قرار دهد و آن را بپذیرد نداریم.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار