به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، هر چند حسن روحانی میگوید روزی که زمام امور دولت را بهدست گرفت، تورم نقطهبهنقطه به 44درصد رسیده بود و هماکنون این عدد تا 14درصد کاهش یافته است. میانگین تورم 12ماهه نیز در این دوره تا نزدیکیهای 40درصد هم پیشروی کرده بود اما حالا به 6/20درصد رسیده است. اما در هر حال هنوز هم گلایه های گرانی میان افکار عمومی بیداد می کند و مردم قدرت خرید خود را از دست داده اند.
البته بسیاری از کارشناسان اقتصادی نیز علت اصلی کاهش تورم را کاهش تقاضا و افت قدرت خرید مردم میدانند. آنان معتقدند کاهش انتظارات تورمی و رکود حاکم بر جامعه، مهمترین عامل کنترل نرخ تورم بوده است.
در این میان بانک جهانی هم بهتازگی گزارشی منتشر کرده که در آن عواملی مانند افزایش ارزش پول، کاهش قیمتهای جهانی کالاهای اساسی و کاهش تحریمهای بینالمللی را مهمترین دلایل کاهش نرخ تورم برشمرده است.
با این حال اما نکته مهم اینجاست که خط فقر بالا رفته و سبد خانوارها کوچک و کوچکتر شده است.نگاهی به امارها نشان می دهد، در طول 10 سال متوسط هزينه هاي يک خانوار شهري در ايران بيشتر از سه برابر شده است.
این یعنی يک خانوار شهرنشين ايراني در سال 83 در يک سال 6 ميليون تومان هزينه ميکرده و اين رقم در سال 8 به رقمي معادل 14 ميليون تومان رسيده است ، يعني طي يک دوره هفت ساله متوسط هزينه زندگي در شهرها بيش از دو برابر شده است.
آمارهاي سال 1392 نشان ميدهد، متوسط کل هزينه خالص سالانه يک خانوار شهري در اين سال به 20 ميليون تومان رسيده که نسبت به رقم مشابه در سال قبل 25.4 درصد افزايش داشته است.
از سوی دیگر، منابع تامين درآمد خانوارهاي شهري در سال 92 نشان ميدهد که 29.9 درصد درآمد از مشاغل مزد و حقوق بگيري، 16.6 درصد از مشاغل آزاد کشاورزي و غيرکشاورزي و 53.5 درصد از محل درآمدهاي متفرقه خانوار تامين شده است.
جمعيت حدود سي درصدي مزدبگيران اين جدول کساني هستند که تورم را به خوبي لمس کردند. روند صعودي تورم آنقدر زياد بود که افزايش حقوق متناسب با اين تورم، خطر تبديل شدن ريال به کاغذي بي ارزش را به همراه داشت. قدرت خريد مزدبگيران کاهش چشم گيري پيدا کرد و به طور مثال سرانه مصرف کالاهايي مانند برنج، گوشت و لبنيات کاهش پيدا کرد.
در این میان، جمعيت 55 درصدي که در گروه بزرگي به نام درآمد هاي متفرقه جمع شده اند شامل گروه بزرگي از بيکاران و کارگران فصلي و به طور کل کساني هستند که سطح رفاه آنها از رفاه يک کارمند دولتي پايين تر است.
بخش بزرگ ديگر شامل کساني است که در خريد و فروش هاي خرد مانند مغازه داري فعاليت ميکنند و درصد کوچکي از اين گروه 55 درصدي کساني هستند که در مشاغل پردرآمد و بسيار پردرآمد مانند ساخت و ساز، خريد و فروش هاي کلان يا واردات مشغول هستند و جامعه 6 درصد بسيار ثروتمند کشور را شامل ميشوند.
این در حالی است که مقامات کارگري ميگويند نتيجه بررسيهاي ميداني در سبد هزينه هاي خانوار در استانهاي مختلف در 3 ماهه اول امسال نشان دهنده افزايش هزينه يک خانوار 4 نفره کارگري در ماه است.
با این تفاسیر اما نه امارهای امیدوارکننده و نوید بخش و نه بسته رکود اقتصادی هنوز نتوانسته اند ارامش را به اقتصاد مردم باز گردانند.
در حال حاضر فضای جامعه نشان می دهد که قدرت خرید خانوارها تقلیل یافته است. همین امر سبب شده که خانوارها در سبد معیشتی خود تغییراتی را ایجاد کنند. این به معنای آن است که تقاضای خانوارها در مورد برخی از کالاها بهشدت کاهش یافته و تقاضایی برای این دسته از کالاها وجود ندارد و باید منتظر ماند و دید تا کی سبد خانوارهای متوسز کو چک و کوچکتر خواهد شد؟
منبع: شفاف