به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، چند سالی میشود که از ورود ریزگردها به ایران میگذرد و شاید هنوز هم این میهمان ناخوانده دلش نمیخواهد که از ایران و نفسهای تنگ ایرانیان دل بکند.
اگرچه این مهمانان ناخوانده آنقدر ریز هستند که نامشان را هم ریزگرد گذاشتهاند اما خطرات بزرگی را برای سلامت اهالی جنوب کشورمان به وجود آوردهاند. از تنگی نفس تا بیماریهای قلبی و ریوی و قرمزی و ناراحتی و درد چشم تا مهاجرت به شهرهای دیگر تبعات ورود این میهمانان ناخواندهاند.
حضور این میهمانان ناخوانده در حالی است که کشور عزیزمان در سال ۲۰۱۳ جزء سومین کشور جهان از لحاظ آلودگی هوا و شهر تهران به عنوان پایتخت در رتبه ۱۶۲ در میان ۱۵۲۴ شهر مورد مطالعه، از نظر آلاینده ذرات معلق کوچکتر از ۱۰ میکرون قرار گرفته است.
با این وجود ذرات آلاینده معلق یا همان غبار عربی پس از ورودش به ایران در سال ۸۰، ۲۰ استان کشور به انضمام تهران را گرفتار خود کرد. اما شاید زمانی توجه مسئولان را به این میهمان جلب کرد که پای این غبار به تهران رسید و ریههای تهرانیها علاوه بر دود گازئیل از غبارهای عربی پر شد و شهر تهران و دو شهر دیگر ایران را به تعطیلی کشاند و پروازهای فرودگاه مهراباد را لغو کرد و تمامی ادارات و بانکها را به مدت دو روز تعطیل کرد. این اتفاق ناگهانی حرفها را مرحله عمل رساند و دولت را وادار به تشکیل کارگروه برای مهار ریزگردها و اختصاص بودجه کرد. و این شد که بالاخره دولت پس از گذر ۱۰ سال از ماجرای ورود این مهمان ناخوانده به ایران ۶۵۰ میلیون دلار اعتبار برای مهار آبهای مرزی، مقابله با ریزگردها و احیاء دریاچهها و تالابهای کشور در اختیار سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت نیرو قرار داد.
ریزگردها از کجا آمدند؟
اما اینکه ریزگردها از کجا آمده بودند و علل اصلی هجوم این ریزگردها چیست مسلما به شرایط اقلیمی و آب و هوایی ایران و همسایگانش باز میگردد.
رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست کشور در گفتگو با فارس رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: ۹۰ درصد منشأ ریزگردهای موجود در ایران، مربوط به مسائل و مشکلات زیستمحیطی کشورهای همسایه به ویژه کشور عراق است.
بر اساس گزارش سازمان محیط زیست، کانونهای تولید ریزگرد در عراق ۵ ناحیه بوده که در سالهای اخیر به ۴۸ کانون گسترش یافته است. در کشور عراق مجموعاً ۱۳ میلیون هکتار اراضی مستعد تولید ریزگرد وجود دارد و یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار آن کانون بحران است و مرتب ریزگرد تولید میکند.
اما با این اوصاف پس از گذر یک سال از اختصاص بودجه برای مقابله با پدیده ریزگردها قاسم حقانی رئیس گروه حفاظت خاک دفتر امور بیابانهای سازمان جنگلها و مراتع کشور در گفتگو با مهر از عدم اختصاص بودجه برای مقابله با ریزگردها از سوی دولت خبر داد و گفت: کشور عراق نیز هیچ گونه همکاری برای مقابله با ریزگردها انجام نمیدهد.
از سویی دیگر، محمدرضا تابش رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس در گفتگو با مهر با تاکید براینکه دولت در قبال وقوع مسائلی که سلامت جامعه را به مخاطره میاندازد، مسئولیت تام و تمام دارد و نمیتواند شانه از زیر بار این مسئولیت خالی کند، گفت: اگر اخلالی در سلامت، امنیت و رفاه مردم جامعه بوجود آید دولت مسئول آن است و باید پاسخگو باشد.
با این اوصاف اما یک سال بعد باز هم دولت خبر از حذف حذف اعتبار مهار ریزگرد و گردوغبار از بودجه ۹۲ داد.
ریزگردها میآیند اما آغشته به اورانیم
با وجود اینکه گذر ایام ریزگردها را کم کم از خبرها محو میکرد اما بار دیگر ریزگردها خبر یک کشور را به خود اختصاص داد و آن زمانی بود که خبر آلوده بودن ریزگردها به اورانیم در رسانهها پخش شد و کمالالدین پیرمؤذن، عضو فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی به دولت و مردم در مورد ریزگردهای آغشته به اورانیوم هشدار جدی داد و پس از آن نیز غلامحسین مؤید حسینی صدر، سخنگوی فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی از فراخواندن مسئولان محیط زیست برای توضیح به مجلس خبر داد.
اما همین چند روز پیش پس از این کش و قوسها حشمت اله بسطامی، سخنگوی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران خبر از بررسی احتمال آلودگی ریزگردها به اورانیم داد و وعده داد تا ۳ ماه آینده منشایابی دقیق ریزگردها مشخص و به مردم اعلام گردد.
وی همچنین در ادامه سخنان خود با اشاره به اثبات سرطانزا بودن ذرات معلق کمتر از دو نیم میکرون ناشی از خودروهای دیزلی گفت: ذرات معلق کمتر از ۲. ۵ میکرون ناشی از احتراق سوخت دیزل و گازوییل بسیار خطرناک هستند افزود: سرطانزایی این ذرات که ترکیباتی از کربن فعال هستند در اعلایه سازمان بهداشت جهانی ۱۰۰ در صد تأیید شده است.
بسطامی با اشاره به میزان بسیار بالاتر از استاندارد گوگرد در سوختهای دیزلی اظهار داشت: سرطانزا بودن ذرات ناشی از این سوخت با توجه ترکیبات آن کاملا محرز است اما در این پروژه میزان دقیق آن مشخص میشود.
حال اگرچه در طی سال جاری خبرها حاکی از کاهش ریزگردها با منشاء داخلی هستند اما باز هم باید سه ماه دیگر چشمها را به رسانههای دیداری و شنیداری دوخت تا ببینیم که چه سرنوشتی در انتظار سلامت مردم جامعه خواهد بود و مسئولان چه تکلیفی را برای ریزگردها مشخص خواهند کرد؟
منبع: مهر