به گزارش گروه اشتغال« خبرگزاری دانشجو»، در اکثر خانه های ایرانی یکی از درد زانو و پوکی استخوان شکایت دارد. اکثر زنان ایرانی با گذر از سن 30 با این درد آشنا می شوند و هر چه پا به سنین بالاتر می گذارند این بیماری شدیدتر می شود و با سرعت بیشتری خود نمایی می کند.
پوکی استخوان برای ما ایرانیان گویا به بیماری خاموشی مبدل شده است که اکثر زنان و حدودی از مردان را گرفتار خود کرده است.
براساس آماری که همین دیروز احمد جمالی زاده معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در همایش پوکی استخوان از آمار پوکی استخوان در میان ایرانیان داده است، 2 میلیون ایرانی در معرض بیماری پوکی استخوان قرار دارند.
این آمار در حالی است که دبیر انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران وعضو هیات علمی بیمارستان شهید مدرس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی می گوید: در ایران حدود 5/4 درصد آقایان و 8 درصد خانمها به پوکی استخوان و بیش از 35 درصد آنها به درجات خفیف تری از کاهش تراکم استخوان (استئوپنی) مبتلا هستند. با افزایش سن ،استئوپروز بطور چشمگیری افزایش می یابد، بطوریکه بیش از 20 درصد زنان بالای 50 سال دچار درجاتی قابل توجهی از کاهش تراکم استخوان هستند و این سبب می شود بیشتر در معرض شکستگی های ناشی از پوکی استخوان باشند.
با این تفاسیر اما آمارها نگرانی ها را بیشتر می کند. آمارها حاکی از افزایش شمار مبتلایان و کاهش سن آنها است.
رئیس مرکز بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت در نشست خبری به مناسبت روز جهانی پوکی استخوان از افزایش شیوع پوکی استخوان از ۸.۳ درصد به ۱۰.۶ درصد خبر داده است.
با این وجود آمارها حاکی از این است که شیوع این بیماری در سال های گذشته در کشور در حال پیشرفت است، در این خصوص دماری رئیس مرکز بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت گفته است: طی 10 سال گذشته شیوع پوکی استخوان بیشتر شده است چرا که تراکم استخوان در میانسالی کاهش مییابد و وضعیت پوکی استخوان در سن یائسگی 5 تا 7 درصد بیشتر و 5 سال پس از این دوران تراکم استخوان کاهش مییابد.
با این حال اما پوکی استخوانیا استئوپورز یکی از بیماری هایی است که شاید جلوگیری و پیشگیری از آن به وسیله مصرف شیر و لبنیات امکان پذیر باشد. اما تحقیقات نشان می دهد که مصرف شیر و لبنیات تنها نمی تواند این بیماری را محار کند.
زندگی شهر نشینی امروز شاید برای انسان ها ضررهای بیشماری را برای سلامتی داشته است. کم تحرکیو فعالیتهای استاندارد، کاهش وزن بدن در سنین جوانی، رژیم غذایی نامناسب و کمبودویتامین D، مصرف موادی نظیرنوشابههای گازدار از جمله مواردی هستند که سبب تسریع بیماری پوکی استخوان میشوند. همه این ها عواملی هستند که زندگی شهری آنها را شدت بیستری بخشیده است.
اما حال سرشماری ها نشان می دهد که ایران رو به مسن شدن می رود، بر طبق سرشماری سال 1390 ، 2/8 درصد (4/5 میلیون نفر) از جمعیت کشور را سالمندان تشکیل میدهند و با در نظر گرفتن افزایش طول عمر و امید به زندگی تخمین زده میشود که این جمعیت در سال 2020 به بیش از 10 میلیون نفر برسد.
با این حال یکی از مسائلی که در سلامت میانسالان مورد اهمیت است تغذیه و سبک زندگی آنها است. اگرچه مصرف شیر و لبنیات برای افراد مسن مبتلا به پوکی استخوان آنچنان موثر نباشد ولی مصرف شیر برای کودکان و نوجوانان تا سن بلوغ یکی از مهمترین منابع پیشگیری از پوکی استخوان است.
با این اوصاف اما سرانه مصرف لبنیات و شیر در ایران نشان می دهد که سرانه مصرف شیر یک پنجم کشورهای توسعه یافته است. همچنین آمارهای دیگری در مورد مصرف شیر در سبد مواد غذایی خانواده هایی ایرانی داده می شود که با هم متفاوت است. به گزارش خبرآنلاین، آمار مصرف شیر در ایران در سال 1391 و پیش از گرانی ها بین 80 تا 100 لیتر در سال بود که به گفته بسیاری از دست اندر کاران سلامت کاهش 22 درصدی را در سال 92 تجربه کرده است یعنی حدودا 60 تا 70 لیتر.
اما امسال شیر و لبنیات یکی از پر حاشیه ترین محصولات غذایی در ایران بوده و حاشیه هایش هر از گاهی رخ می نمایاند. اگرچه قیمت محصولات لبنی بعد از حذف یارانه ها افزایش چشم گیر داشت ولی وجود پالم در شیر نیز باز هم بر محو شدن آن از سبد غذایی خانوار کمک شایان کرد.
با این وجود اگرچه قیمت محصولات لبنی یکی از مهمترین عوامل کاهش یافتن مصرف آن در میان ایرانیان است ولی شاید مصرف شیر در جوامع نیازمند فرهنگ سازی باشد.
اگرچه سرانه مصرف شیر در ایران به طور چشمگیر در حال پایین آمدن است ولی ایرانیان در جهان مقام اول در جهان در مصرف نوشابه را به خود اختصاص داده اند.
بر طبق آمار سرانه استفاده از نوشابه گازدار در دنیا 10 لیتر است. در حالی که ایران به صورت سالانه 42 لیتر نوشابه گازدار استفاده می کند.
علاوه بر این اگرچه از میزان مصرف پفک و چیپس و سایر تنقلات آمار دقیقی وجود ندارد اما کارشناسان از افزایش مصرف آنها در میان ایرانیان خبر می دهند.
در این میان ایرج خسرونیا، رییس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، نسبت به مصرف نوشابه، چیپس و پفک در بین کودکان ابراز نگرانی کرده است.
با این حال یک سوال مطرح است که با وجود این که افزایش قیمت محصولات لبنی یکی از دلایل عدم استقبال مردم به مصرف شیر است اما چرا چیپس و پفکی که قیمت هر بسته آن در حدود 3 هزار تومان است برایشان بیشتر از مصرف لبنیات ضرورت دارد؟
منبع: شفاف