به گزارش گروه اشتغال« خبرگزاری دانشجو»، تنهاکافیست یک ساعت در تهران گذری داشته باشید، به راحتی شاهد گسترش چهره دستفروشان در شهر هستیم. مشاغل کاذبی که در نبود شغل مناسب قارچ گونه گسترش مییابند.برخی از کارشناسان بازار کار و اشتغال معتقدند که روی آوردن افراد به مشاغل کاذب از روی " ناچار" است و مشاغل کاذب میتواند تبعات کمبود مشاغل رسمی و سختی ورود به بازار کار، ایجاد و گسترش مشاغل غیر رسمی و کاذب است. برخی از کارشناسان مطرح میکنند که اگر مشاغل رسمی به میزان تقاضا در بازار کار وجود داشته باشد افراد به سمت مشاغل کاذب نمی روند.
اما مسئله اینجاست که افرادی که در مشاغلی که با عنوان کاذب باشد فعالیت کنند خود را شاغل نمی دانند چرا که زمانی که شغلی در چارچوب قانون کار قرار نگیرد و از هیچ ابزار و حمایتی و امنیتی به دنبال نداشته باشد صرفاً برای امرار معاش مناسب است.
براساس قانون اساسی، دولت موظف به ایجاد فرصتهای شغلی برای همه مردم است، ضمن اینکه متاسفانه عملکرد بانکها در تسهیلات دهی به طرحهای اشتغال زایی بیشتر از اینکه واقعیت باشد شعار است.
* توجه به واحدهای تولیدی ورشکسته راهکار مقابله با مشاغل کاذب
اما افزایش مشاغل کاذب شاهد در شهری مانند تهران بیشتر از سایر شهرهای کشور به چشم بخورد،جدیدترین اطلاعات منتشر شده درباره نرخ بیکاری کشور ب مسئله مهمی اشاره دارد و آن دار بودن تهران با کمترین نرخ بیکاری در کشور است. مسئله ای که بسیاری از کارشناسان باانتقاد از آن بیان میکنند که کاهش نرخ بیکاری تهران ناشی از افزایش مشاغل کاذب و پنهان است.
حمیدحاج اسماعیلی، کارشناس بازار کار درباره آمار ارائه شده بیکاری از سوی مرکز آمار و افزایش شغلهای کاذب میگوید: عدم رعایت اصول و قوائد بازار کار و بی توجهی به ساماندهی واقعی نیروی کار کشور منجر به بی اعتمادی نسبت به آمار ارائه شده توسط دستگاهها می شود.
وی با تاکید براینکه آمارهای ارائه شده نیاز به کارشناسی دارد، بیان میکند: نرخ بیکاری در تهران در راستای کاهش نرخ بیکاری در سراسر کشور است. تهران شهری است که علی الرغم داشتن کسب و کارهای فراوان، شهری صنعتی و خدماتی محسوب می شود.
این کارشناس بازار کار با بیان اینکه مردم با توجه به گران بودن هزینه زندگی در تهران به نسبت سایر شهرها از طریق مختلف امرار معاش می کنند.سرشماری نفوس مسکن درباره نرخ بیکاری بر اساس کسب درآمد است. این امکان وجود دارد که هنگام سرشماری، فردی که اطلاعات خانواده را بیان میکند، با این دیدگاه که فلان فرد خانواده درآمدی دارد او را از لیست بیکاران خارج می کند.
حاج اسماعیلی با بیان اینکه تهران شهر صنعتی است می گوید: در کنار اینکه تعداد زیادی از شرکتها و واحدهای صنعتی و تأثیر گذار در کشور در تهران وجود دارد ادامه می دهد: همین امر موجب شده است که تهران قدرت جذب بیشتری نسبت به سایر شهرهای کشور داشته باشد.
این کارشناس بازار کار با تأکید بر اینکه در تهران مشاغل کاذب نقش اصلی را ایفا می کنند، میگوید: افراد با وجود اینکه در تهران کسب درآمد می کنند اما در هیچ طبقه شغلی جایگاه ندارند.
* بیش از 30درصد مشاغل در تهران کاذب است
حاجی اسماعیلی در بیان راهکار مناسب برای مهار و کنترل مشاغل کاذب می افزاید: جلوگیری از واردات بی رویه کالاهای خارجی، توجه به واحدهای تولیدی ورشکسته، افزایش کیفیت رقابت پذیری تولیدات داخلی بنگاهها، حمایت از صنعت داخلی و بکارگیری ابزار و استعدادها می تواند پدیده مشاغل کاذب را مهار و کنترل کند.
نماینده کارگران در شورای حل اختلاف تصریح میکند: پرداختن به مشاغل لحظه ای، ناپایدار و بدون آینده به نام غیررسمی، کاذب، دستفروشی نمی تواند به جریان اشتغال و کاهش نرخ بیکاری در معنای واقعی کمکی داشته باشد.شاید به واسطه مشاغل کاذب نرخ بیکاری در ظاهر کاهش یابد. اما مطلوب ارزیابی نمیشود.
وی با بیان اینکه در تهران بیش از 30درصد است اظهار میکند: در بخش قوانین و محاسبات شغل و شاغل اشکالات جدی وجود دارد، کار 2ساعته در هفته شغل محسوب نمیشود و نباید این افراد را از جمعیت بیکاران واقعی جدا کرد.
حاجی اسماعیلی با تأکید بر اینکه مشاغل کاذب در ایران شناسنامه ندارند میگوید: شاید یک شغل در کشور ما کاذب و در کشور توسعه یافته کاذب محسوب نشود. علت این مسئله اینجاست که مشاغل کاذب در کشور ما شناسنامه ندارند.
وی تأکید می کند: متأسفانه منابع ملی در مشاغل کاذب گردش دارد، که تورم و رشد نقدینگی، افزایش قیمت ها وعدم کنترل بازار را به همراه دارد که در نهایت موجب لطمه زدن به منابع کشور میشود.
از آنجا که تعداد کثیری از کارشناسان اقتصادی معتقدند اغلب فرصتهای شغلی در تهران در حوزه خدمات و مشاغلی مانند موتورسواری، حمل بار، سیگارفروشی و دستفروشی در مترو است، جای نگرانی وجود دارد که آیا کاهش نرخ بیکاری در تهران با گسترش مشاغل کاذب است؟!
به اعتقاد صاحب نظران بازار کار اعلام خبر "تهران، کمترین نرخ بیکاری در کشور را دارد" علامت نگران کننده ای است که میتواند ناشی از عدم توجه به تولید ملی و ایجاد مشاغل پایدار باشد. امید میرود در راستای تحقق برنامه پنجم توسعه دولت سالیانه ایجاد 1.1 میلیون شغل جدید را در مشاغل پایدار و حمایت از تولیددنبال کند، باشد که روزی برسد کاهش نرخ بیکاری به مدد گسترش مشاغل کاذب نباشد.
منبع:تسنیم