کد خبر:۳۶۷۷۳۸

تمدید یعنی بهانه‌جویی

آغاز دور جدید گفت‌وگوهای مستقیم وزرای خارجه ایران و آمریکا و مسؤول سابق سیاست خارجه اتحادیه اروپایی به بهانه‌ای برای انتشار اخبار ضد و نقیض و همچنین دروغ‌های رسانه‌های غربی‌ها درباره برنامه هسته‌ای کشورمان تبدیل شده است.

به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، آغاز دور جدید گفت‌وگوهای مستقیم وزرای خارجه ایران و آمریکا و مسؤول سابق سیاست خارجه اتحادیه اروپایی به بهانه‌ای برای انتشار اخبار ضد و نقیض و همچنین دروغ‌های رسانه‌های غربی‌ها درباره برنامه هسته‌ای کشورمان تبدیل شده است.

 

محمدجواد ظریف و جان کری به همراه کاترین اشتون روز گذشته در حالی در مسقط پای میز مذاکره رفتند که رسانه‌ها از چند روز پیش خبرسازی‌های خود را آغاز کرده بودند. از نظر رسانه‌های وابسته به جناح جمهوریخواه این توافق را می‌توان از هم‌اینک محقق شده دانست و از نظر رسانه‌های صهیونیستی این توافق، از چندین هفته قبل به‌دست آمده بود! به گزارش «وطن امروز»، همه این خبرسازی‌ها در شرایطی صورت گرفته که هر کدام از طرفین تلاش دارند در آخرین روزهای گفت‌وگو در پایان مهلت 4 ماهه، شرایط برای محقق شدن خواسته‌هایشان در توافق نهایی را فراهم کنند.

 

محور اصلی گزارش‌های رسانه‌ای از این دور از گفت‌وگوها نیز که از روز گذشته در مسقط آغاز شد، اهمیت این نشست است. مسقط همان جایی است که زمانی برای اولین‌بار رودررویی مقام‌های رسمی 2 کشور آغاز شده بود. گفت‌وگوهای محرمانه عمان بود که شرایط برای رسیدن به توافق اولیه هسته‌ای در ژنو را مهیا ساخت و به‌همین دلیل عمان این بار نیز در مرکز توجه رسانه‌ها قرار دارد. مقام‌های وزارت خارجه ایران و آمریکا نیز هر دو بر اهمیت این دور از گفت‌وگوها تاکید کرده‌اند. روز گذشته خبرگزاری رویترز در خبری از تشکیل شدن اولین دور از این گفت‌وگوها به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی اعلام کرد که مذاکرات سه‌جانبه وزرای خارجه ایران، آمریکا و رئیس سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا یک نشست مهم است و تمرکز بر حصول پیشرفت برای رسیدن به توافق تا مهلت تعیین‌ شده است.

 

رویترز به نقل از یکی از مقامات ارشد ایران که نزدیک به مذاکرات است نیز گزارش کرد مذاکره‌کنندگان در نشست سه‌جانبه قرار است درباره «شکاف‌هایی که همچنان زیاد است، ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم و چارچوب زمانی لغو تحریم‌ها» بحث کنند.  خبرگزاری فرانسه اما در گزارش خود از موضوعاتی که قرار است در این جلسه درباره آنها بحث شود، نوشته است: یکی از اختلافات اصلی در این مذاکرات تعداد سانتریفیوژهای ایران است که این کشور می‌تواند در ازای کاهش تحریم‌های بین‌المللی و نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای‌اش در اختیار داشته باشد. ایران خواستار برخورداری از غنی‌سازی در سطح صنعتی است اما قدرت‌های جهانی خواهان کاهش این ظرفیت هستند. با این حال مسؤولان شرکت‌کننده در این جلسه معتقدند مهم‌ترین محور در جلسات مسقط، چگونگی برداشته شدن تحریم‌ها در توافق نهایی هسته‌ای است. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بیانیه‌ای تاکید کرده‌اند هر توافقی باید مبتنی بر رفع کامل تحریم‌ها باشد. محمد جواد ظریف نیز روز گذشته در گفت‌وگو با پرس‌تی‌وی با بیان اینکه تحریم‌های اعمال شده علیه ایران به اهداف خود نرسیده، گفت: تحریم‌های غیرقانونی علیه ایران نتوانسته اهدافی را که کشورهای تحمیل‌کننده فشارها در نظر داشتند محقق کند. این تحریم‌ها بخشی از راه‌حل نیست و غیرقانونی بوده و خواست آنهایی که این تحریم‌ها را تحمیل کردند و به دنبال آن بودند، محقق نکرده است. وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد: مهم است که غرب این مساله را بفهمد تحریم‌ها هرگز به راه‌حلی برای این موضوع ختم نمی‌شود. تحریم‌ها بخشی از راه‌حل نیست. تحریم‌ها مهم‌ترین بخش مشکل به حساب می‌آید. ماهیت تحریم‌ها غیرقانونی است. این تحریم‌ها باید لغو شود. این تحریم‌ها هیچ نتیجه مثبتی به همراه نداشته است. تنها چیزی که این تحریم‌ها برای غرب به همراه داشت، حدود 19 هزار سانتریفیوژ بوده است. ظریف تأکید کرد لغو تحریم‌ها، موضوع اصلی و مهم مذاکرات است و ادامه داد که میزان فعالیت‌های غنی‌سازی ایران، یکی دیگر از موضوعات کلیدی این گفت‌وگوها است. ظریف ادامه داد که ایران معتقد است توافق نهایی درباره برنامه هسته‌ای ایران تنها زمانی محقق خواهد شد که طرف دیگر مذاکره‌کننده تمایل سیاسی برای انجام چنین توافقی داشته باشد.

 

این دور از گفت‌وگوها به این دلیل حائز اهمیت بیشتری نسبت به دورهای قبلی است که به نظر می‌رسد کشورها دیگر تمایلی برای تمدید مدت اجرای توافق اولیه هسته‌ای ندارند. از یک سو اوباما بشدت تحت فشار است تا در زمان باقیمانده تا تشکیل کنگره با جمهوریخواهان پیروز در انتخابات میان‌دوره‌ای، این گفت‌وگوها را به سرانجام برساند و از طرف دیگر بسیاری از تحلیلگران بر این عقیده‌اند در صورتی که مذاکرات تمدید شود این مساله به دنیا نشان داده می‌شود که آمریکا به دنبال حل موضوع هسته‌ای ایران برای همیشه نیست و سعی دارد این موضوع را به بهانه‌ای برای فشار بیشتر بر کشورمان تبدیل کند.  این دور از گفت‌وگو‌ها با این حال آخرین دور از گفت‌وگوهای مستقیم ایران و آمریکا نیز نخواهد بود. نتیجه این گفت‌وگوها هر چه باشد، قرار است بعد از مذاکرات سه‌جانبه، اشتون روز سه‌شنبه هفته جاری ریاست نشست مدیران سیاسی گروه 1+5 در مسقط را برعهده بگیرد.

 

 

منبع: وطن امروز

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار